Pszczoła miodna

Zobacz również

Pszczoła miodna

© Źródło: Wikimedia Commons. Autor: Andreas Trepte. Licencja: CC BY-SA 2.5.

Pszczoła miodna (Apis mellifera) to gatunek owada błonkoskrzydłego z rodziny pszczołowatych (Apidae). Znana jest na całej kuli ziemskiej. Występuje wszędzie tam, gdzie znajdują się rośliny kwitnące.

Budowa ciała

Pszczoła osiąga wielkość od 7 do 18 milimetrów. Jej ciało może być koloru czarnego, ciemnobrązowego, żółtego lub czerwonopomarańczowego. Pokryte jest drobnymi włoskami, z których każdy ma swoje zastosowanie. Pszczoła ma sześć nóg, a każda z nich służy do zbierania pyłku (ostatnia para do jego magazynowania), a także utrzymywania higieny. Do tułowia przyłączone są dwie pary przezroczystych skrzydeł. Na głowie osadzona jest para bardzo spostrzegawczych oczu, aparat gębowy, a oprócz tego czułki, które są doskonałym narządem wyczuwającym zapachy i kształty. Odwłok pszczoły zakończony jest schowanym żądłem.

Pszczela rodzina i jej zadania

Pszczoły miodne żyją w społeczeństwie, w tzw. rodzinie pszczelej, składającej się z matki (królowej), bezpłodnych robotnic oraz trutni (samców). Rodzina pszczela to wielki superorganizm, który spajają silne zależności pomiędzy mieszkańcami ula. W jednej pszczelej rodzinie, liczącej kilkadziesiąt tysięcy owadów, najliczniejsze są robotnice.

Królowa prowadzi ul poprzez znoszenie jaj. Posiada żądło, którego używa jedynie do walk z innymi królowymi. Kiedy umrze, rój wybiera młodą larwę, która następnie karmiona jest tzw. mleczkiem pszczelim. Owad wykarmiony w ten sposób staje się płodną królową.

Robotnice mają najwięcej obowiązków. Każda z nich to samica, a do ich zadań należy budowa, oporządzanie i ochrona ula oraz poszukiwanie pożywienia.

Trutnie to męskie osobniki, których celem jest zapładnianie królowej. Są one obecne w ulu jedynie wiosną i latem, natomiast zimą wszystkie zostają z niego usunięte.

© Źródło: Wikimedia Commons. Autor: Muhammad Mahdi Karim. Licencja: GNU Free Documentation License, version 1.2.

Aktywność pszczoły miodnej jest uzależniona od temperatury. Pierwsze loty po zimie robotnice odbywają już w marcu i pozostają aktywne do października.

Robotnice, które znalazły obfitość nektaru powiadamiają o tym inne robotnice za pomocą tańca. Miejsce i obfitość pokarmu wskazują za pomocą intensywności, szybkości i kierunku tańca (tutaj więcej na ten temat).

Jeden ładunek pyłku to efekt odwiedzin ok. 100 kwiatów, a dopiero 20 ładunków wypełnia jedną komórkę plastra.

Każda kolonia pszczół miodnych posiada niepowtarzalny zapach w celu identyfikacji swoich członków.

Długość życia pszczół różni się w zależności od ich statusu. Najdłużej żyje królowa, zazwyczaj około 5 lat. Hodowla pszczół zakłada jednak wymianę królowej co dwa lata.

Robotnice i trutnie mają podobną długość życia. Odpowiednio jest to 5-6 tygodni oraz około 50 dni. Jednak matka pszczela bardzo szybko odnawia kolonię i latem znosi nawet 2500 jaj dziennie, dzięki czemu ul nigdy nie świeci pustkami.

Pszczoły potrafią utrzymać w ulu stałą temperaturę 35°C w sezonie. Robią to, wachlując skrzydłami, ogrzewając larwy własnym ciałem, a także wprowadzając do gniazda wodę. Zimą własnym ciałem chronią królową. Pojedyncze pszczoły nie przetrwałyby zimy, jednak dzięki zwartej grupie w ulu mogą zbić się w tzw. kłąb zimowy, utrzymując temperaturę na poziomie niezbędnym do przeżycia. Temperatura w kłębie zimowym nie jest identyczna w zewnętrznej i wewnętrznej jego warstwie. Na brzegu wynosi 7-11°C, w środku kłębu zwiększa się do 25°C i rośnie aż do temperatury gniazda.

Korzyści z pracy pszczół

Pszczoła do dziś zachowała swoje zwyczaje z czasów, gdy żyła w stanie dzikim. Wiemy też, że przed czterema tysiącami lat p.n.e. w Egipcie hodowano pszczoły w glinianych ulach. Robiono też sztuczne dziuple 2-3 metry nad ziemią.

Pszczoły miodne są bardzo pożyteczne. Potrafią zapylić mnóstwo kwiatów, krzewów i drzew w stosunkowo krótkim czasie. Przenosząc pyłek na swoich nogach i latając od kwiatu do kwiatu, zapewniają owocowanie lub produkcję nasion przez rośliny.

Miód pszczeli powstaje z nektaru zebranego przez robotnice. Jest on zagęszczany i wzbogacany o inne składniki. Nadmiar wody robotnice usuwają, dodając do nektaru enzymy i wachlując urobek skrzydłami. Aby wyprodukować 1 kg miodu, pszczoły potrzebują 3 kg nektaru. Aby zebrać taką ilość, muszą odbyć około 60 000 lotów.

W miodzie znajdziemy dużo mikroelementów, takich jak potas, fosfor, chlor, żelazo, wapń, magnez, molibden, kobalt i mangan oraz witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę.

Spożywanie miodu wpływa korzystnie na organizm, między innymi wzmacnia go, działa antybakteryjnie, wspomaga leczenie przeziębienia, przyspiesza gojenie się ran, a także może obniżać ciśnienie. Ponadto wpływa na metabolizm komórkowy i układowy.


Źródła

  1. https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Pszczo%C5%82a_miodna
  2. https://edencity.uwb.edu.pl/pszczola-miodna-apis-mellifera/
  3. https://home.morele.net/poradniki/pszczola-podstawowe-informacje/
  4. https://www.medianauka.pl/pszczola-miodna
  5. https://www.portalpszczelarski.pl/artykul/1116/pszczola_miodna-_klasyfikacja-_wystepowanie_i_ewolucja.html
  6. https://www.medicover.pl/o-zdrowiu/miód-lecznicze-właściwości-miodu-naturalnego,5050,n,2669
  7. https://pszczelahala.pl/project/pszczela-hala/blog/pszczelarstwo-w-historii-ludzkosci
  8. https://wcinaj-miod.pl/pszczoly-zima/
  9. https://www.portalpszczelarski.pl/artykul/1021-temperatury-w-ulu-a-zycie-pszczol

Zobacz również

Poprzedni artykułBorówka brusznica
Następny artykułLakówka ametystowa

Popularne artykuły

Fenek pustynny

Fenek pustynny Fenek pustynny (Fennecus zerda), znany również jako lis pustynny (Vulpes zerda)...

Trzewikodziób

Trzewikodziób Trzewikodziób (Balaeniceps rex) to jeden z najbardziej niezwykłych ptaków występujących naturalnie wyłącznie...

Hiena

Hiena Hieny to ssaki drapieżne (Carniova), które zaliczają się do rodziny Hienowatych. Ta...
Skip to content