Borówka brusznica

Zobacz również

Borówka brusznica (Vaccinium vitis-idaea L.), potocznie znana jako borówka czerwona, to popularna roślina wywodząca się z rodziny wrzosowatych. W niektórych rejonach Polski nazywana jest gogodze.

Morfologia

Borówka brusznica jest drobną, delikatną krzewinką, osiągającą 15–25 cm wysokości, o obłych, delikatnie omszonych gałązkach wyrastających gęstymi kępkami, wśród których kryje swoje owoce – jagody. Początkowo jagody borówki mają barwę białokremową, a z czasem robią się intensywnie czerwone – intensywność zabarwienia świadczy o ich dojrzałości. Liście rośliny są skórzaste, eliptyczne, posiadają charakterystyczne delikatnie podwinięte brzegi. Ich długość to 10–25 mm. Borówka brusznica kwitnie, a proces ten ma miejsce od maja do lipca. Kwiaty rośliny mają barwę bieli, z delikatnym różowawym odcieniem. Zdarza się, że róż na kwiatach jest niezwykle intensywny. Kwiaty przybierają bardzo atrakcyjny kształt, który przypomina dzwonki.

Występowanie

Naturalnym obszarem występowania borówki czerwonej jest Europa, Azja i Ameryka Północna. W Polsce rośnie zarówno na niżu, jak i w górach. Występuje na podmokłych torfowiskach, wrzosowiskach, w borach świerkowych i w suchych borach sosnowych. Preferuje kwaśne podłoże.

Zastosowanie 

Jagody borówki czerwonej są jej najcenniejszą częścią. W swoim składzie mają m.in.:

  • glikozydy,
  • kwasy organiczne,
  • antocyjany,
  • garbniki,
  • białko,
  • błonnik,
  • witaminę A,
  • witaminę C,
  • wapń,
  • żelazo,
  • kwas benzoesowy.

Wykazują więc liczne, cenne właściwości lecznicze. Przede wszystkim borówka brusznica znana jest z korzystnego działania w przypadku schorzeń układu moczowego – jagody wykazują działanie moczopędne, jak również dezynfekujące, antyseptyczne. Jest więc pomocna np. podczas leczenia kamicy nerkowej.

Liście borówki wykorzystywane są do produkcji wielu suplementów diety i ziołowych środków leczniczych. 

Taka suplementacja zalecana jest np. w przypadku wystąpienia biegunek. Liście wykazują również działanie oczyszczające organizm z toksyn i złogów. Bardzo często dla spotęgowania działania wyciąg z borówki czerwonej stosuje się równocześnie z wyciągami z liści brzozy, korzeniem pietruszki, jak również zielem rumianku. 

Gorzko kwaskowaty smak jagód borówki brusznicy sprawia, że często przygotowuje się z nich dżemy. Można też dodawać je do mięs, sosów i wielu różnych dań.


Źródła:

  • https://fit.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/borowka-brusznica-czerwona-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie-aa-ZCy6-3FTh-qV8H.html
  • https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Bor%C3%B3wka_brusznica
  • https://herbapol.poznan.pl/edukacja/zielnik/borowka-brusznica/
  • https://www.doz.pl/ziola/z1431-Borowka_brusznica

Zobacz również

Poprzedni artykułBocian czarny
Następny artykułPszczoła miodna

Popularne artykuły

Kozieradka pospolita

Kozieradka pospolita (Trigonella foenum-graecum) to roślina, która od wieków znana jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Ta niewielka roślina, należąca do rodziny bobowatych,...

Dziurawiec zwyczajny

Dziurawiec zwyczajny (Hypericum perforatum) to gatunek rośliny należący do rodziny dziurawcowatych. Występuje naturalnie w Europie (w tym pospolicie w Polsce), zachodniej Azji,...

Bylica pospolita

Bylica pospolita (Artemisia vulgaris) to roślina znana od pokoleń, ceniona za liczne właściwości zdrowotne. W języku ukraińskim...
Skip to content