Borówka brusznica (Vaccinium vitis-idaea L.), potocznie znana jako borówka czerwona, to popularna roślina wywodząca się z rodziny wrzosowatych. W niektórych rejonach Polski nazywana jest gogodze.
Morfologia
Borówka brusznica jest drobną, delikatną krzewinką, osiągającą 15–25 cm wysokości, o obłych, delikatnie omszonych gałązkach wyrastających gęstymi kępkami, wśród których kryje swoje owoce – jagody. Początkowo jagody borówki mają barwę białokremową, a z czasem robią się intensywnie czerwone – intensywność zabarwienia świadczy o ich dojrzałości. Liście rośliny są skórzaste, eliptyczne, posiadają charakterystyczne delikatnie podwinięte brzegi. Ich długość to 10–25 mm. Borówka brusznica kwitnie, a proces ten ma miejsce od maja do lipca. Kwiaty rośliny mają barwę bieli, z delikatnym różowawym odcieniem. Zdarza się, że róż na kwiatach jest niezwykle intensywny. Kwiaty przybierają bardzo atrakcyjny kształt, który przypomina dzwonki.
Występowanie
Naturalnym obszarem występowania borówki czerwonej jest Europa, Azja i Ameryka Północna. W Polsce rośnie zarówno na niżu, jak i w górach. Występuje na podmokłych torfowiskach, wrzosowiskach, w borach świerkowych i w suchych borach sosnowych. Preferuje kwaśne podłoże.
Zastosowanie
Jagody borówki czerwonej są jej najcenniejszą częścią. W swoim składzie mają m.in.:
- glikozydy,
- kwasy organiczne,
- antocyjany,
- garbniki,
- białko,
- błonnik,
- witaminę A,
- witaminę C,
- wapń,
- żelazo,
- kwas benzoesowy.
Wykazują więc liczne, cenne właściwości lecznicze. Przede wszystkim borówka brusznica znana jest z korzystnego działania w przypadku schorzeń układu moczowego – jagody wykazują działanie moczopędne, jak również dezynfekujące, antyseptyczne. Jest więc pomocna np. podczas leczenia kamicy nerkowej.
Liście borówki wykorzystywane są do produkcji wielu suplementów diety i ziołowych środków leczniczych.
Taka suplementacja zalecana jest np. w przypadku wystąpienia biegunek. Liście wykazują również działanie oczyszczające organizm z toksyn i złogów. Bardzo często dla spotęgowania działania wyciąg z borówki czerwonej stosuje się równocześnie z wyciągami z liści brzozy, korzeniem pietruszki, jak również zielem rumianku.
Gorzko kwaskowaty smak jagód borówki brusznicy sprawia, że często przygotowuje się z nich dżemy. Można też dodawać je do mięs, sosów i wielu różnych dań.
Źródła:
- https://fit.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/borowka-brusznica-czerwona-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie-aa-ZCy6-3FTh-qV8H.html
- https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Bor%C3%B3wka_brusznica
- https://herbapol.poznan.pl/edukacja/zielnik/borowka-brusznica/
- https://www.doz.pl/ziola/z1431-Borowka_brusznica