Jesiotr rosyjski, zwany także jesiotrem wschodnim (Acipenser gueldenstaedtii) to gatunek ryby z rodziny jesiotrowatych (Acipenseridae). Ryby te są poławiany gospodarczo na dużą skalę. Występują na terenie Azerbejdżanu, Bułgarii, Gruzji, Iranu, Kazachstanu, Rumunii, Rosji, Turcji, Turkmenistanu i Ukrainy. Można je także spotkać w Morzu Kaspijskim. Gatunek ten osiąga imponujące rozmiary. Dorasta do 235 cm długości i waży nawet 115 kg. Jesiotr rosyjski rozwija się powoli, a proces dojrzewania i rozrodu trwa wiele lat. Sprawia to, że ryba ta jest wyjątkowo narażona na nadmierne odławianie. Charakterystycznymi cechami jesiotra są krótki pysk o zaokrąglonym kształcie oraz przerwana dolna warga, która odróżnia go od innych gatunków jesiotra.
Opis
Jesiotr rosyjski może dorastać do 235 cm długości. Zazwyczaj jednak jego rozmiar waha się od 110 do 140 cm. Charakterystyczną cechą tego gatunku jest krótki, zaokrąglony pysk oraz trzy pary nieorzęsionych wąsików. Co ciekawe znajdują się one bliżej czubka pyska niż otworu gębowego. Płetwa grzbietowa składa się z 27-48 promieni miękkich, a płetwa odbytowa z 16-35. Liczba łusek wzdłuż linii bocznej waha się od 21 do 50. Ryba ta różni się od podobnego jesiotra gwiaździstego kształtem pyska, rozmieszczeniem wąsików oraz układem łusek. Górna część ciała ma szarozielony odcień, łuski boczne są jaśniejsze, a brzuch biały.
Zasięg występowania
Jesiotr rosyjski naturalnie występuje w Morzu Czarnym, Morzu Azowskim oraz Morzu Kaspijskim. Jest to ryba anadromiczna. Oznacza to, że migruje do rzek, które uchodzą do mórz, aby dotrzeć do terenów tarłowych znajdujących się w górnym ich biegu. Najczęściej można go spotkać przy dnie, w płytkich wodach o piaszczystym lub mulistym podłożu. Dlaczego? Znajduje tam idealne warunki do żerowania i życia.
Biologia
Jesiotr rosyjski żywi się skorupiakami, mięczakami oraz drobnymi rybami, takimi jak babki, sardele i szproty. W morzu prowadzi samotniczy tryb życia. Bardziej towarzyski staje się podczas wędrówki w górę rzek na tarło.
Hybryda
W lipcu 2020 roku opublikowano wyniki badania, w którym przeprowadzono krzyżówkę jaj trzech jesiotrów rosyjskich z amerykańskimi wiosłonosami, wykorzystując do tego nasienie czterech samców. W wyniku eksperymentu uzyskano hybrydy, nazwane sturddlefish. Hybrydy te miały wysoki wskaźnik przeżywalności. Wynosił on od 62% do 74%. Po roku młode ryby osiągały średnią masę 1 kg. Był to pierwszy udany przypadek krzyżowania ryb z różnych rodzajów i rodzin.
Odżywianie
Jesiotr rosyjski zjada głównie bezkręgowce i ryby. W ten sposób dostarcza sobie niezbędnych składników odżywczych, które zapewniają mu energię do codziennych aktywności.
Rozród
Wiosną ryby te migrują do górnych odcinków rzek, gdzie odbywają tarło – w okresie od kwietnia do czerwca. Preferują płytkie wody o piaszczystym lub żwirowym dnie, które zapewniają optymalne warunki dla rozwoju ikry.
Znaczenie gospodarcze
Jesiotr rosyjski, ceniony jest nie tylko za wyjątkowe walory smakowe mięsa, ale także za ikrę, z której powstaje kawior. Ryba ta jest jednym z głównych gatunków poławianych na dużą skalę. Ze względu na rosnące zapotrzebowanie, coraz częściej hoduje się go w gospodarstwach. Produkcja kawioru z jesiotra stanowi ważny element przemysłu rybnego, zarówno na rynku krajowym, jak i międzynarodowym.
Zagrożenia
Gatunek ten został wpisany do Czerwonej Księgi IUCN jako krytycznie zagrożony wyginięciem (kategoria CR) na całym obszarze swojego naturalnego występowania. Oznacza to, że jego populacja jest na skraju wyginięcia, a liczebność drastycznie spadła w wyniku działalności człowieka, utraty siedlisk czy innych czynników. Każde działanie ochronne, które mogłoby pomóc w przetrwaniu gatunku, stają się obecnie priorytetem dla międzynarodowych organizacji zajmujących się ochroną przyrody.
Przy okazji polecamy zapoznać się z artykułami:
- Homarzec – langustynka – nerczan
- Żuk gnojowy
- Zmartwychwstanie Chrystusa? Oto dowody!
- Hetyci potwierdzają wiarygodność Biblii
- Starożytne mity – więcej niż tylko mity (cz. 2)
Źródło
1. https://en.wikipedia.org/wiki/Russian_sturgeon [dostęp: 17.10.2024].
© Źródło zdjęcia głównego: CANVA.