Borowik szlachetny

Zobacz również

Borowik szlachetny (Boletus edulis Bull.) to gatunek grzybów z rodziny borowikowatych (Boletaceae), potocznie nazywany prawdziwkiem. To aromatyczny grzyb jadalny o szerokim zastosowaniu w kuchniach europejskich. Nadaje się do bezpośredniego spożycia, marynowania, suszenia i do wszelkich innych rodzajów przerobu. Jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym.

Morfologia

Kapelusz prawdziwka ma średnicę od 6 do 25 cm. U młodych osobników jest zwykle barwy białej, później piaskowej. Z czasem staje się jasnobrązowy i ciemnobrązowy. Rzadko zdarza się, aby kapelusz był barwy karminowej. Kształt kapelusza początkowo jest gładki i półkolisty, później bardziej wypukły, stare okazy są poduszkowato rozpostarte. Powierzchnia kapelusza jest matowa, bywa pomarszczona, w czasie deszczu i u osobników starszych staje się gładka i lepka.

Trzon ma wysokość od 5 do 20 cm, a grubość od 1,5 do 10 cm. Jest koloru białego, szarobiaławego lub piaskowego. U młodych osobników jest pękaty i głęboko osadzony w ziemi, później wydłuża się, staje się maczugowaty i baryłkowaty. Posiada delikatną siateczkę o białawym lub jasnobrązowym zabarwieniu, widoczną zwłaszcza w górnej części trzonu.

Miąższ zwykle ma kolor biały, rzadziej kremowy lub piaskowy, pod skórą czerwonawobrązowy. U młodych osobników jest on twardy, a u starszych gąbczasty. Nie zmienia zabarwienia na powietrzu ani w trakcie krojenia. Zapach ma przyjemny, a smak opisywany jako orzechowy.

Zarodniki mają 14-18 × 4,5-7 µm średnicy i wrzecionowaty kształt oraz gładką powierzchnię. Zwykle są barwy białej, ciemnooliwkowej lub oliwkowobrązowej. Rozprzestrzeniane są przez ruchy powietrza.

Występowanie

Borowik szlachetny występuje w Ameryce Północnej (głównie na zachód od Gór Skalistych, rzadziej w części centralnej i wschodniej kontynentu) i w Europie. Ponadto został zawleczony do Nowej Zelandii i południowej Afryki. W Polsce jest często spotykany zwłaszcza w górach, rzadziej na niżu, zwykle rzadki w okolicach wielkich miast.

Występuje zarówno w lasach iglastych, liściastych, jak i mieszanych. Grzyb ten tworzy mikoryzę z licznymi gatunkami drzew, jednak głównie ze świerkami, dlatego najobficiej występuje w górskich drzewostanach świerkowych. Preferuje drzewostany w średniej klasie wieku, w starszych drzewostanach iglastych ustępuje podgrzybowi brunatnemu. Owocniki pojawiają się najczęściej i najliczniej w okresie od maja do listopada, zdarzają się także w grudniu (np. w 2000 roku). Owocniki wyrastają pojedynczo, często w niewielkich grupach po kilka, bywa także, że tworzą kręgi.

Borowik szlachetny do prawidłowego rozwoju potrzebuje nie tylko korzenia właściwego gatunku drzewa. Na powierzchni kory tworzy on ryzomorfy – wyraźnie widoczne gołym okiem sznury grzybniowe – które rozchodzą się w glebie w różnych kierunkach i tworzą okazałe owocniki. Jednak aby strzępki jego grzybni połączyły się z korzeniami drzew, w podłożu muszą znajdować się bakterie z rodzaju Pseudomonas.

Komu smakuje

Owocniki smakują ludziom, ale są też pokarmem dla wielu gatunków zwierząt. Ich amatorami są przede wszystkim myszy polne i leśne, chrząszcze, ślimaki i czerwie muchówek. W Stanach Zjednoczonych obserwowano żerowanie na larwach obecnych w owocnikach prawdziwków ptaków z gatunku pasówka rudosterna. Grzybnia bywa przenoszona przez owady lub inne zwierzęta i w ten sposób borowik może zajmować nowe stanowiska.

© Źródło: Wikimedia Commons. Autor: Holger Krisp. Licencja: CC BY 3.0.

Źródło 

  • https://pl.wikipedia.org/wiki/Borowik_szlachetny

© Źródło zdjęcia głównego: Wikimedia Commons. Autor: Dmitry Brant. Licencja: CC BY-SA 4.0.

Zobacz również

Poprzedni artykułCzubajka kania
Następny artykułAmetyst

Popularne artykuły

Siedzuń sosnowy

Siedzuń sosnowy, szmaciak gałęzisty (Sparassis crispa (Wulf.) Fr.) to gatunek grzybów jadalnych z rodziny siedzuniowatych (Sparassidaceae). Nazewnictwo

Pieprznik jadalny

Pieprznik jadalny (Cantharellus cibarius Fr.) to gatunek grzybów z rodziny kolczakowatych (Hydnaceae). Nazewnictwo Pieprznik jadalny ma...

Muchomor czerwony

Muchomor czerwony (Amanita muscaria (L.) Lam.) to gatunek grzybów należący do rodziny muchomorowatych (Amanitaceae). Jest to prawdopodobnie najbardziej charakterystyczny gatunek muchomora. Często...
Skip to content