Maślak żółty

Zobacz również

Maślak żółty (Suillus grevillei (Klotzsch) Singer) to gatunek grzybów z rodziny maślakowatych (Suillaceae). 

Nazewnictwo

W 1832 roku, po raz pierwszy pod nazwą Boletus grevillei, zdiagnozował go Johann Friedrich Klotzsch. Obecną, uznaną przez Index Fungorum, nazwę nadał mu w 1945 r. Rolf Singer. Przeniósł go też do rodzaju Suillus

Polską nazwę maślaka żółtego podała Alina Skirgiełło w 1960 roku. Przez Władysława Wojewodę gatunek ten był opisywany jako maślak strojny. W niektórych atlasach można go znaleźć pod hasłem: maślak modrzewiowy. Okazuje się, że ma kilka nazw regionalnych. 

Nazwy regionalne maślaka żółtego to:

  • grzyb okazały, 
  • grzyb strojny, 
  • grzyb modrzewiowy, 
  • borowik strojny, 
  • borowik piękny, 
  • borowik żółty, 
  • maślak czerwony, 
  • czerwonka, 
  • żółtak.

Morfologia

maslak-zolty-2
© Źródło: Wikimedia Commons. Autor: Jerzy Opioła. Licencja: CC BY-SA 3.0.

Kapelusz maślaka żółtego jest miękki i soczysty. W młodych owocnikach jest stożkowaty, a w dojrzałych – spłaszczony i poduchowaty. Kolor ma złotożółty, żółto-pomarańczowy, przy brzegu jest jaśniejszy. Średnica kapelusza może wynosić od 40 do nawet 150 mm. Skórka jest gładka, naga oraz pokryta śluzem, który wysycha podczas suszy, a w czasie wilgotnej pogody jest bardzo śliski i błyszczący. Skórkę kapelusza trudno oddzielić od miąższu. Można ją jedynie częściowo ściągnąć z brzegu kapelusza starszych owocników, ale u młodych okazów jest to niemal niemożliwe. 

Wysokość trzonu maślaka żółtego wynosi od 5 do 14 cm, a średnica sięga do 2,5 cm. Trzon jest cylindryczny lub maczugowaty i pełny. Ma pierścień u góry. Nad nim jest cytrynowożółta śluzowata strefa pierścieniowa, często z siateczką, a pod pierścieniem trzon jest pomarańczowo-brązowy. U starszych okazów pierścień zanika, lecz nadal wyraźnie widać ślad po nim. Miąższ jest zazwyczaj żółty. Zdarza się, że miejscami różowiejący.

Trzon maślaka żółtego jest twardy i włóknisty. Smak ma nieznaczny, a zapach niewyraźny. U starszych okazów miąższ staje się wodnisty. Po przekrojeniu lub zgnieceniu barwi się on na brudnoróżowy kolor. Zarodniki mają  7–11 na 3–4 mikrometry średnicy i wrzecionowaty kształt oraz gładką powierzchnię. Zazwyczaj są one barwy oliwkowej lub jasnobrązowej.

Występowanie

Maślak żółty jest szeroko rozprzestrzenionym gatunkiem grzyba. Występuje w Europie, Ameryce Północnej, Australii i w północnej części Afryki.  

W Polsce maślak żółty jest pospolitym grzybem. Szczególnie łatwo można go znaleźć w górach. Występuje tylko pod modrzewiami, tworzy z nimi mikoryzę (symbiozę). Jest najczęściej spotykany wśród trzech gatunków maślaków, rosnących pod modrzewiami.

Czy maślak żółty jest jadalny?

Maślak żółty to grzyb jadalny. Ma smaczny i  mięsisty miąższ. Da się go przyrządzać na wiele sposobów. Starsze owocniki można próbować obrać ze skórki. Nadaje się do gotowania, duszenia, marynowania i smażenia.

Gatunki podobne

Maślak żółty jest najbardziej podobny do maślaka alpejskiego, który rośnie tylko w wyższych partiach gór, również pod modrzewiami. Przypomina też maślaka błotnego i maślaka ziarnistego (ten ostatni jednak nie ma pierścienia na trzonie).

maslak-zolty-3
© Źródło: Wikimedia Commons. Autor: Jörg Hempel. Licencja: CC BY-SA 2.0.

Źródła

  • https://pl.wikipedia.org/wiki/Maślak_żółty
  • https://nagrzyby.pl/atlas?id=76

© Źródło zdjęcia głównego: Wikimedia Commons. Autor: Nefronus. Licencja: CC BY-SA 4.0.

Zobacz również

Popularne artykuły

Siedzuń sosnowy

Siedzuń sosnowy, szmaciak gałęzisty (Sparassis crispa (Wulf.) Fr.) to gatunek grzybów jadalnych z rodziny siedzuniowatych (Sparassidaceae). Nazewnictwo

Pieprznik jadalny

Pieprznik jadalny (Cantharellus cibarius Fr.) to gatunek grzybów z rodziny kolczakowatych (Hydnaceae). Nazewnictwo Pieprznik jadalny ma...

Muchomor czerwony

Muchomor czerwony (Amanita muscaria (L.) Lam.) to gatunek grzybów należący do rodziny muchomorowatych (Amanitaceae). Jest to prawdopodobnie najbardziej charakterystyczny gatunek muchomora. Często...
Skip to content