Czubajka kania

Zobacz również

Czubajka kania (Macrolepiota procera) to gatunek grzybów, który wpisuje się w świat przyrody jako pożądany składnik kulinarny. Ta wyjątkowa grzybnia, znana ze swojego imponującego wyglądu i wyjątkowego smaku, przyciąga uwagę zarówno miłośników przyrody, jak i koneserów kuchni.

Systematyka i historia

Czubajka kania należy do rodziny pieczarkowatych (Agaricaceae). Nazwa naukowa tego gatunku, Macrolepiota procera, oznacza ‘wielki łuskowaty parasol’, nawiązując do charakterystycznego parasolowatego kształtu kapelusza. Pierwsze zdiagnozowanie tego grzyba miało miejsce w roku 1772, kiedy to Joannes Antonius Scopoli nadał mu nazwę Agaricus procerus. W roku 1948 Rolf Singer przeniósł ten gatunek do rodzaju Macrolepiota.

Morfologia

Czubajka kania ma kapelusz przypominający parasol, o średnicy od 10 do 30 cm, z charakterystycznym garbkiem na środku. Kapelusz zmienia się w miarę dojrzewania, początkowo jest brązowy, później białawy z dużymi brązowymi łuskami. Blaszki są gęste i szerokie, a trzon osiąga długość od 15 do 40 cm i jest zakończony bulwą o średnicy do 4 cm. Miąższ jest biały, miękki i nie zmienia koloru po uszkodzeniu.

Występowanie 

Czubajka kania występuje na obszarze całej Polski, rosnąc na brzegach lasów liściastych i iglastych, polanach leśnych, łąkach, parkach i pastwiskach. Unika terenów kwaśnych i wilgotnych, preferując gleby gliniaste i zasobne w wapń. Owocniki pojawiają się od lata do późnej jesieni.

Czubajkę kanię łatwo uprawiać w ogrodzie. Preferuje miejsca słoneczne lub lekko zacienione i obniżenia terenu, w których zbiera się woda spływowa. Uprawia się ją na płytkiej pryzmie z odpadów drewnianych, trocin i liści, którą należy regularnie zasilać dodatkową biomasą, np. skoszoną trawą, gałęziami itp. Grzybnię zaszczepia się na pryzmie przy użyciu zarodników zebranych bezpośrednio z dojrzałych kapeluszy lub poprzez dolne części trzonu, zawierające fragmenty grzybni.

Znaczenie kulinarne

Ten gatunek grzyba jest jadalny i ceniony za swój smak i aromat. Czubajka kania często jest wykorzystywana jako grzyb przyprawowy. Popularne metody przygotowywania obejmują panierowanie i smażenie kapeluszy w formie kotleta. Warto jednak zaznaczyć, że zbieranie grzybów wymaga dokładnej identyfikacji, aby uniknąć pomyłek i niebezpieczeństwa.


Źródła

  • 1. https://pl.wikipedia.org/wiki/Czubajka_kania
  • 2. https://grzybofil.pl/czubajka-kania/
  • 3. https://nagrzyby.pl/atlas?id=38

© Źródło zdjęcia głównego: Wikimedia Commons. Autor: Chrumps. Licencja: CC BY-SA 4.0.

Zobacz również

Poprzedni artykułRumianek pospolity
Następny artykułBorowik szlachetny

Popularne artykuły

Siedzuń sosnowy

Siedzuń sosnowy, szmaciak gałęzisty (Sparassis crispa (Wulf.) Fr.) to gatunek grzybów jadalnych z rodziny siedzuniowatych (Sparassidaceae). Nazewnictwo

Pieprznik jadalny

Pieprznik jadalny (Cantharellus cibarius Fr.) to gatunek grzybów z rodziny kolczakowatych (Hydnaceae). Nazewnictwo Pieprznik jadalny ma...

Muchomor czerwony

Muchomor czerwony (Amanita muscaria (L.) Lam.) to gatunek grzybów należący do rodziny muchomorowatych (Amanitaceae). Jest to prawdopodobnie najbardziej charakterystyczny gatunek muchomora. Często...
Skip to content