Lin

Zobacz również

Lin (Tinca tinca) to gatunek ryby słodkowodnej z rodziny karpiowatych. Zamieszkuje spokojne słodkie wody, takie jak jeziora i nizinne rzeki Eurazji, od Europy Zachodniej po rzeki Ob i Jenisej w Azji, można go znaleźć także w jeziorze Bajkał.

Taksonomia

Lin został po raz pierwszy opisany w 1758 roku przez Karola Linneusza jako Cyprinus tinca. W 1764 roku François Alexandre Pierre de Garsault wprowadził nowy rodzaj Tinca. W piątej edycji Fishes of the World lin został sklasyfikowany w podrodzinie Tincinae, jednak nowsze badania sugerują, że powinien należeć do odrębnej rodziny Tincidae, zaproponowanej przez Davida Stara Jordana w 1878 roku.

Ekologia

Lin zamieszkuje głównie wody stojące z mulistym lub gliniastym dnem oraz bujną roślinnością. Bardzo rzadko można go zobaczyć w czystych wodach z kamienistym dnem. Gatunek ten toleruje wodę o niskiej zawartości tlenu, w której karpie nie są w stanie przeżyć.

Liny żerują głównie nocą, polują na drobne organizmy dna bentosowego, np. na małe ślimaki i detrytus, dlatego często w ich przewodzie pokarmowym można znaleźć piach, muł i szczątki organizmów żywych.

Tarło odbywa się latem, zazwyczaj w płytkich wodach wśród roślinności wodnej. Samice mogą złożyć nawet 300 000 lepkich, zielonych jaj. Młode ryby szybko rosną, osiągając wagę około 0,11 kg w pierwszym roku.

Morfologia

Liny mają krępą budowę ciała, przez co przypominają karpia. Skóra jest oliwkowozielona, ciemniejsza na grzbiecie i złotawa od spodu. Ich płetwa ogonowa ma kwadratowy kształt, pozostałe są zaokrąglone. Pyszczek jest wąski z małymi wąsikami, a oczy czerwono-pomarańczowe. Są trudne do złapania, ponieważ ich skóra jest pokryta śluzem.

Przeciętnie liny dorastają do 70 cm, choć wiele osobników jest mniejszych. Samice mogą osiągnąć masę do 7 kg, samce rzadko przekraczają 3 kg. Występuje wyraźny dymorfizm płciowy – u samców płetwy brzuszne są większe i bardziej zakrzywione.

Złoty lin

Hodowana odmiana lina, znana jako złoty lin, jest popularna jako ryba ozdobna. Może mieć różne odcienie, od jasnego złotego po ciemnoczerwony, czasem z czarnymi lub czerwonymi plamami na bokach i płetwach.

Znaczenie gospodarcze

Liny są jadalne i mogą być używane jako zamiennik karpia. Hoduje się je jako ryba dodatkowa w stawach z karpiami. Często, z powodu jej małych wymagań, wpuszczana jest do zbiorników, w których nie przyjęły się inne ryby. Nie są powszechnie spożywane.

Złote liny są także popularne w stawach ozdobnych, gdzie pomagają w utrzymaniu czystości, żerując na dnie.

Wędkarstwo

Najlepsze metody ich połowu to wędkarstwo spławikowe i gruntowe, z przynętami takimi jak robaki, kukurydza, chleb czy dżdżownice. Silne liny ważące ponad 1 kg stanowią wyzwanie dla wędkarzy.

Przy okazji polecamy zapoznać się z artykułami:


Źródło

1. https://en.wikipedia.org/wiki/Tench [dostęp: 02.10.2024].

© Źródło zdjęcia głównego: Wikimedia Commons. Autor: Karelj. Licencja: domena publiczna .

Jeśli podzielasz naszą misję i chciałbyś wesprzeć nasze działania, możesz to zrobić:

Z góry dziękujemy za okazaną nam pomoc!

Zobacz również

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

Popularne artykuły

Skip to content
facebook facebook facebook
x Chcę pomócChcę pomóc