Biblia zawiera zasady zdrowia, które stanowią przejaw troski Stworzyciela o nas. Ich zasadność została potwierdzona przez współczesną naukę, co jest świadectwem unikalności i natchnienia Pisma Świętego. Zastosowanie ich chroni i przedłuża zdrowie. Mimo to wielu nie korzysta z tych Bożych rad, gdyż myślą, że utraciły ważność, gdy Chrystus umarł na Golgocie, ale z biologicznego punktu widzenia ludzkie organizmy nie uległy zmianie, dlatego biblijne zasady zdrowia wciąż niosą wymierne korzyści tym, którzy je stosują.
Pleśń powoduje raka
Stary Testament zalecał usuwanie pleśni z domu. Kiedy pojawiła się na ścianie, należało ją zeskrobać. Przy jej ponownym wystąpieniu, trzeba było wymienić kamień, na którym pojawiła się pleśń. Jeśli i to nie pomogło, należało zburzyć dom (Kpł 14,34-45). Ta instrukcja była drastyczna i narażała na duże materialne straty, ale ratowała zdrowie tych, którzy się do niej zastosowali.
Dzięki postępowi wiedzy obecnie wiadomo, że długotrwały wpływ pleśni w pomieszczeniach zamkniętych powoduje choroby układu oddechowego i niektóre rodzaje raka1. Przebywanie w takich miejscach wywołuje chroniczne bóle głowy, poczucie zmęczenia, a także upośledza pracę mózgu, przyczyniając się do utraty pamięci2. A zatem ten Boży nakaz, choć był niezrozumiały dla Izraelitów, chronił ich zdrowie przed poważnymi schorzeniami.
Tłuszcze zwierzęce
Bóg powiedział: „Nie wolno wam jeść tłuszczu cielców, owiec i kóz” (Kpł 7,23). Nakaz ten musiał wydawać się dziwny, gdyż tłuszcze zwierzęce są od wieków popularne. Dopiero współczesne badania dowiodły, że tłuszcz zwierzęcy stanowi rezerwuar toksyn i pasożytów, a tłuszcz z tuczu zawiera hormony i antybiotyki, które podaje się zwierzętom tucznym, aby przyśpieszyć wzrost ich masy i zapobiec chorobom3.
Biblia znów wyprzedziła naukę, gdyż dopiero w ostatnich kilkudziesięciu latach zdano sobie sprawę ze szkodliwości tłuszczów zwierzęcych. Badania świadczą bowiem, że takie tłuszcze zatykają arterie, co powoduje choroby serca i zmiany miażdżycowe4. Dr medycyny Rex Russell sprawozdał: „Wzrostowi konsumpcji tłuszczów zwierzęcych w naszych czasach towarzyszy wzrost chorób układu krążenia, raka piersi, okrężnicy i prostaty oraz wielu innych chronicznych chorób”5.
Tłuszcze zwierzęce, przed jakimi przestrzega Biblia, należą do tłuszczów nasyconych, które są niezdrowe. Z nich najbardziej szkodliwy jest tłuszcz pochodzenia wieprzowego. U świni tłuszcz odkłada się wewnątrz komórek w większych ilościach niż u innych zwierząt, co u konsumentów dużych ilości wieprzowiny skutkuje między innymi skłonnością do otyłości i zaburzeń w przemianie materii.
Oliwa z oliwek
Tłuszcze są potrzebne w naszej diecie, ale nienasycone, takie jak oliwa z oliwek. Także orzechy zawierają wiele zdrowego tłuszczu. Biblia pochwala tłuste potrawy (Ne 8,10; Hi 36,16), ale te słowa nie odnosiły się do tłuszczów zwierzęcych, których w Izraelu nie jedzono, lecz do oliwy z oliwek spożywanej w dużych ilościach6. Do dziś stanowi ona podstawę bliskowschodniej i śródziemnomorskiej kuchni, które nie przypadkiem zaliczają się do najzdrowszych7.
Oliwa z oliwek jest w Biblii symbolem Bożego błogosławieństwa (Pwt 7,13), choć jeszcze pół wieku temu dietetycy i lekarze na ogół uważali ją za niezdrową8. Najnowsze badania znów świadczą, że biblijna wiedza wyprzedziła naukę, gdyż według nich oliwa z oliwek zawiera wiele antyoksydantów, a jej spożycie zmniejsza ryzyko chorób serca i raka9. Na uniwersytecie Johnsa Hopkinsa przeprowadzono badania, z których wynika, że oliwa z oliwek hamuje i leczy zmiany miażdżycowe10.
Mózg składa się w dużej mierze z kwasów tłuszczowych, dlatego potrzebujemy codziennie dobrego tłuszczu. Oliwa z oliwek jest wspaniałym pokarmem dla mózgu. Stwierdzono, że regularne spożywanie jej poprawia koncentrację, pamięć i nastrój, a tym samym chroni przed depresją11. Oliwa chroni przed wolnymi rodnikami, czyli hamuje proces starzenia i degeneracji funkcji poznawczych związany z podeszłym wiekiem12.
Ilustracją błogosławieństwa, jakim według Pisma Świętego i najnowszych badań jest oliwa, są mieszkańcy Krety. Spożywają oni przeciętnie ponad pół szklanki oliwy z oliwek dziennie, a ponadto dużo świeżych warzyw i owoców. W rezultacie wśród Kreteńczyków jest niewiele przypadków miażdżycy, raka i otyłości. Żyją oni dłużej niż mieszkańcy innych krajów europejskich13. Niestety, zaczyna się to zmieniać na gorsze wśród młodszego pokolenia, które coraz częściej sięga po żywność typu fast food.
Mięso z krwią
Bóg powiedział: „Ustawą wieczystą dla pokoleń waszych, we wszystkich siedzibach waszych będzie to, że żadnego tłuszczu i żadnej krwi spożywać nie będziecie” (Kpł 3,17). Zakaz ten występuje nie tylko w Starym Testamencie, ale także w Nowym (Rdz 9,4; Kpł 17,12; Dz 15,20; 21,25).
Czemu nie mamy spożywać pokarmów, które zawierają krew, a więc takich jak kaszanka czy czernina? Otóż krew krążąca w organizmie przenosi nie tylko substancje odżywcze i tlen, ale także toksyny. Dlatego wśród afrykańskich plemion, które spożywają krew podczas swoich rytuałów, występują wcześnie choroby wieku starczego, a średnia ich życia jest znacznie krótsza niż ludzi, którzy nie spożywają krwi14.
Współczesna nauka potwierdza słuszność biblijnego zakazu spożywania krwi, która przenosi wiele chorób, włącznie z HIV oraz wirusowym zapaleniem wątroby typu B i C15. Ponadto, przedśmiertny stres podnosi poziom hormonów we krwi zwierząt hodowlanych, przez co staje się toksyczna. Ubój zwierząt prądem elektrycznym bardziej stresuje zwierzęta niż techniki stosowane w żydowskich i arabskich rzeźniach, gdzie mięso jest także dokładnie oczyszczane z krwi, w odróżnieniu od mięsa z innych rzeźni.
Tak jak producent auta wie, jak najlepiej zadbać o pojazd, aby się nie psuł, tak Stwórca wie, co jest dla nas najlepsze. Podobnie jak auto przychodzi z instrukcją obsługi, tak Bóg podał zasady zdrowia w Biblii. Współczesna nauka potwierdza ich aktualność i zasadność. Organizmy ludzkie nie zmieniły się, odkąd Bóg dał ludziom te prawa, dlatego wciąż niosą one wymierne korzyści. Dowodzą tego badania, z których wynika, że ludzie żyjący zgodnie z biblijnymi zasadami zdrowia, żyją przeciętnie o 10 lat dłużej od swoich sąsiadów16.
Przypisy
- Kirsten Hokeness, Hillary Lux, Jaqueline Kratch, Christina Nadolny, Kristie Aicardi, Christopher Reida, The Effects of Fungal Volatile Organic Compounds on Bone Marrow Stromal Cells, „Canadian Journal of Microbiology”, 60/1, 2014, s. 1-4.
- Ann Pietrangelo, Can Mold Cause Cancer? „Healthline”, 25 marzec 2019, w: https://www.healthline.com/health/can-mold-cause-cancer.
- Rex Russell, What the Bible says about healthy living, Ventura, 1996, s. 141.
- Mary Enig, More on coronary heart disease: sense and nonsense, „New England Journal of Medicine”, 331/9, 1994, s. 615.
- Rex Russell, What the Bible says about healthy living, Ventura, 1996, s. 32.
- Ibid., s. 134.
- Daniela Martini, Health Benefits of Mediterranean Diet, „Nutrients”, 11/8, 2019, s. 1802; Alessandra Mazzocchi, Ludovica Leone, Carlo Agostoni, Isabella Pali-Schöll, The Secrets of the Mediterranean Diet. Does [Only] Olive Oil Matter? „Nutrients”, 11/12, 2019, s. 2941.
- Rex Russell, What the Bible says about healthy living, Ventura, 1996, s. 129.
- Monika Gorzynik-Debicka, Paulina Przychodzen, Francesco Cappello, Alicja Kuban-Jankowska, Antonella Marino Gammazza, Narcyz Knap, Michal Wozniak, Magdalena Gorska-Ponikowska, Potential Health Benefits of Olive Oil and Plant Polyphenols, „International Journal of Molecular Science”, 19/3, 2018, s. 686; Barbara Lanza, Paolino Ninfali, Antioxidants in Extra Virgin Olive Oil and Table Olives: Connections between Agriculture and Processing for Health Choices, „Antioxidants”, 2, 9/1, 2020, s. 41.
- Mary Enig, More on coronary heart disease: sense and nonsense, „New England Journal of Medicine”, 331/9, 1994, s. 615.
- Almudena Sánchez-Villegas, Lisa Verberne, Jokin De Irala, Miguel Ruíz-Canela, Estefanía Toledo, Lluis Serra-Majem, Miguel Angel Martínez-González, Dietary fat intake and the risk of depression: the SUN Project, „PLoS One”, 6/1, 2011; Daniela Martini, Health Benefits of Mediterranean Diet, „Nutrients”, 11/8, 2019, s. 1802; Alessandra Mazzocchi, Ludovica Leone, Carlo Agostoni, Isabella Pali-Schöll, The Secrets of the Mediterranean Diet. Does [Only] Olive Oil Matter? „Nutrients”, 11/12, 2019, s. 2941.
- Monika Gorzynik-Debicka, Paulina Przychodzen, Francesco Cappello, Alicja Kuban-Jankowska, Antonella Marino Gammazza, Narcyz Knap, Michal Wozniak, Magdalena Gorska-Ponikowska, Potential Health Benefits of Olive Oil and Plant Polyphenols, „International Journal of Molecular Science”, 19/3, 2018, s. 686; Barbara Lanza, Paolino Ninfali, Antioxidants in Extra Virgin Olive Oil and Table Olives: Connections between Agriculture and Processing for Health Choices, „Antioxidants”, 2, 9/1, 2020, s. 41.
- Daniela Martini, Health Benefits of Mediterranean Diet, „Nutrients”, 11/8, 2019, s. 1802; Alessandra Mazzocchi, Ludovica Leone, Carlo Agostoni, Isabella Pali-Schöll, The Secrets of the Mediterranean Diet. Does [Only] Olive Oil Matter? „Nutrients”, 11/12, 2019, s. 2941.
- Rex Russell, What the Bible says about healthy living, Ventura, 1996, s. 28.
- David Robson, The people who drink human blood, „BBC”, 21 październik 2015; Mark Hay, The Strange Endurance of Consuming Human Blood for Our Health, „Atlas Obscura”, 31 październik 2022.
- Ryan Buxton, What Seventh-Day Adventists Get Right That Lengthens Their Life Expectancy: Members of This Religion Live 10 Years Longer Than Most Americans, „HuffPost”, 31 lipiec 2014, w: https://www.huffpost.com/entry/seventh-day-adventists-life-expectancy_n_5638098).
Zdjęcie na górze dla ilustracji. © Źródło: Canva.