Pyszny smalec z białej fasoli

Zobacz również

Strona głównaKulinariaDania głównePyszny smalec z białej fasoli

W kuchni roślinnej coraz częściej poszukujemy alternatyw dla tradycyjnych mięsnych produktów. Do takich zamienników zalicza się między innymi smalec z białej fasoli, który z powodzeniem zastępuje klasyczny tłuszcz zwierzęcy. Stanowi też przy tym zdrowszą, roślinną opcję tego dodatku. Choć na pierwszy rzut oka może się to wydawać nieoczywiste, pasta z nasion roślin strączkowych zaskakuje swoją aksamitną konsystencją oraz smakiem. To gładkie i kremowe danie, które wyróżnia subtelny aromat idealnie współgrający z cebulą, czosnkiem i wędzoną papryką. Smalec dobrze sprawdza się jako dodatek do wegańskich kanapek oraz do sałatek i różnych warzyw.

Pasta z białej fasoli stanowi doskonały sposób na wykorzystanie w kuchni roślin strączkowych. Jest to świetna alternatywa dla osób, które co prawda unikają spożywania produktów odzwierzęcych, niemniej jednak gustują w tradycyjnych, polskich potrawach. Przysmak można przygotować bardzo szybko, a potrzebne do jego przyrządzenia składniki kupisz bez problemu w każdym sklepie spożywczym. Fasola w połączeniu z przyprawami i cebulą tworzy pyszny, aromatyczny smalec, który jest równie smaczny jak pożywny.

Za ogromną zaletę tej wyjątkowej pasty należy uznać także możliwość jej dopasowania do swoich preferencji smakowych. Wystarczy dodać więcej czosnku albo wędzonej papryki, aby uzyskać bardziej intensywną nutę. Dodatkowo jest to niezwykle uniwersalne danie. Smalec zwykle podaje się na zimno, jako smarowidło do pieczywa pełnoziarnistego. Doskonale sprawdza się też w roli dodatku do gorących potraw. Będąca podstawą przepisu fasola stanowi także bogate źródło białka roślinnego. Jej odpowiednie przyprawienie nadaje całości niepowtarzalnego smaku i aromatu.

Jeśli szukasz prostego, ale pysznego dania wegańskiego, smalec z białej fasoli z pewnością Cię nie zawiedzie. Warto przygotować większą ilość pasty i przechowywać ją w lodówce. Trzymany w warunkach chłodniczych produkt zachowa świeżość przez kilka dni. Możesz delektować się nim zarówno na co dzień, jak i od święta. Smarowidło to stanowi również doskonałą bazę do różnych dań, np. wegańskich zapiekanek, sałatek oraz do kanapek z pomidorem lub kiszonym ogórkiem.

Czas przygotowania: 20 minut (+ 1 godzina na schłodzenie pasty).

Składniki

Składniki do przygotowania 1 słoika pasty:

  • 2 szklanki białej fasoli z puszki
  • 3 średnie cebule
  • 5 łyżek granulatu sojowego
  • 3 owoce jałowca
  • 3 goździki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • szczypta majeranku
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie

1. Przygotowanie składników:

Umieść granulat sojowy w misce i zalej gorącą wodą. Odstaw na kilka minut, aby produkt nasiąkł i zmiękł. Następnie odcedź wodę. Obierz cebule i pokrój w drobną kostkę. Goździki, jałowiec i liść laurowy wrzuć do małego woreczka lub zaparzacza do herbaty, aby łatwiej było je później usunąć. 

2. Smażenie cebuli: 

Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni. Wrzuć pokrojoną cebulę i smaż na średnim ogniu przez około 7 minut, aż stanie się miękka i lekko złocista. Połącz podsmażone warzywo z wędzoną papryką oraz sproszkowanym czosnkiem. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj woreczek z liściem laurowym, owocem jałowca oraz goździkami. Smaż przez kilka minut aż do momentu uwolnienia aromatu przez przyprawy. Usuń woreczek z ziołami. Dodaj granulat sojowy i ponownie wymieszaj zawartość patelni. Smaż przez kolejne 4 minuty.

3. Przygotowanie fasoli: 

Białą fasolę z puszki umieść w misce i zblenduj na gładką masę. Dodaj podsmażoną cebulkę z przyprawami i wymieszaj. Dopraw pieprzem i majerankiem. Odstaw smalec do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby pasta stężała i nabrała bardziej wyrazistego smaku.

4. Podanie: 

Po schłodzeniu smalec z fasoli jest gotowy do podania. Można nim smarować chleb pełnoziarnisty albo używać go jako dodatek do dań warzywnych.

Smacznego!

Przy okazji polecamy zapoznać się z artykułami:

Jeśli podzielasz naszą misję i chciałbyś wesprzeć nasze działania, możesz to zrobić:

Z góry dziękujemy za okazaną nam pomoc!

Zobacz również

Popularne artykuły

Przejdź do treści
ewolucja-myslenia-v4A-bez-napisu-01-green-1
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.

facebook facebook facebook
x Chcę pomóc 1,5%strzałka