Majonez bez jaj idealny dla wegan

Zobacz również

Strona głównaKulinariaDania główneMajonez bez jaj idealny dla wegan

Majonez jest jednym z najpopularniejszych sosów, który znajduje powszechne zastosowanie w wielu kuchniach na całym świecie. Można go dodawać na przykład do sałatek, wegańskich kanapek albo dań warzywnych. Jego kremowa konsystencja i delikatny smak sprawiają, że w wielu sytuacjach jest niezastąpiony. Dla wegan i osób unikających artykułów spożywczych pochodzenia zwierzęcego klasyczny produkt przygotowany na bazie jajek może stanowić problem. Jednak nic straconego! Istnieje sposób na stworzenie roślinnej wersji, która smakuje równie dobrze jak jej tradycyjny odpowiednik. Wegański majonez jest łatwy do przyrządzenia. Potrzebne do jego zrobienia składniki bez problemu kupisz w większości sklepów spożywczych. Przyszykujesz go w zaledwie kilka minut. Dzięki temu już po chwili będziesz mógł cieszyć się pysznym, domowym sosem, który z powodzeniem zastąpi wariant z jajkami.

Wegański majonez ma wszystkie zalety klasycznej wersji – jest gładki, kremowy i idealnie komponuje się z różnymi potrawami. Domowy produkt  – w przeciwieństwie do sklepowego  – daje ci pełną kontrolę nad smakiem. Ponadto eliminuje konieczność używania konserwantów czy innych niezdrowych substancji. Co więcej, samodzielne przygotowanie dodatku jest też ekonomiczne. W ten sposób zaoszczędzisz pieniądze potrzebne na zakup artykułu w sklepie.

Majonez wegański to także świetna opcja dla alergików oraz osób, którym zależy na ograniczeniu spożycia produktów odzwierzęcych. Sos nie zawiera jajek, a jego głównym składnikiem jest mleko sojowe będące źródłem białka roślinnego. Musztarda zapewni wyrobowi lekko pikantny posmak, a sproszkowany czosnek nada całości subtelną głębię aromatu. 

Przygotowany z wymienionych składników majonez można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Świetnie sprawdzi się on w różnych sałatkach, a także jako dodatek do wegańskich kanapek oraz baza do rozmaitych roślinnych dipów. Przyrządzenie majonezu zajmuje zaledwie kilka chwil. To idealna propozycja dla osób, które nie mają czasu na eksperymenty kulinarne, ale chcą cieszyć się unikalnym smakiem domowego jedzenia.

Warto również podkreślić, że przepis ten jest bardzo uniwersalny. Możesz go łatwo modyfikować, dodając inne przyprawy, takie jak curry, wędzona papryka albo bazylia. Każdy, kto zdecyduje się na wegańską wersję majonezu, z pewnością nie będzie żałować. Jeśli nie masz jeszcze doświadczenia w samodzielnym szykowaniu sosów, to właśnie teraz nadarza się wyśmienita okazja, aby to zmienić.

Przygotuj się zatem na kulinarną podróż, której przyświeca cel stworzenia pysznego i zdrowego dodatku do sałatek i dań warzywnych. Ten przepis jest prosty i szybki, a efekt końcowy – zachwycający!

Czas przygotowania: 5 minut.

Składniki

Składniki do przygotowania 1,5 szklanki majonezu:

  • 1/2 szklanki mleka sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku

Przygotowanie

1. Łączenie składników płynnych i przypraw

Wlej mleko sojowe do dużej miski. Następnie dodaj sok z limonki. Dopraw całość musztardą oraz sproszkowanym czosnkiem. Całość dokładnie wymieszaj łyżką. Do zawartości naczynia dolej oliwę z oliwek. Odczekaj minutę, aby tłuszcz wsiąkł w przygotowaną mieszankę.

2. Miksowanie bazy majonezu

Włóż blender do miski. Miksuj jej zawartość przez kilka minut na średnich obrotach. Najpierw trzymaj urządzenie przyciśnięte do dna naczynia, a później przesuwaj je powoli w górę i w dół. To pozwoli wszystkim składnikom idealnie połączyć się ze sobą.

3. Sprawdzanie konsystencji

Sprawdź, czy majonez ma odpowiednią gęstość. Jeśli jest zbyt rzadki, dodaj odrobinę więcej oliwy i miksuj jeszcze przez chwilę. Za gęsty sos możesz natomiast efektywnie rozrzedzić, dolewając do niego kilka łyżek mleka sojowego.

4. Przechowywanie

Gotowy majonez przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku lub pojemniku w lodówce. Produkt powinien zachować świeżość przez kilka dni. Pamiętaj, żeby przed każdym użyciem dokładnie go wymieszać.

Smacznego!

Przy okazji polecamy zapoznać się z artykułami:

Jeśli podzielasz naszą misję i chciałbyś wesprzeć nasze działania, możesz to zrobić:

Z góry dziękujemy za okazaną nam pomoc!

Zobacz również

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

Popularne artykuły

Przejdź do treści
ewolucja-myslenia-v4A-bez-napisu-01-green-1
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.

facebook facebook facebook
x Chcę pomóc 1,5%strzałka