asd

Owsiane ciastka z dynią

Zobacz również

Wbrew pozorom mimo szerokiej oferty dostępnych na rynku wszelkiego rodzaju wyszukanych deserów, w tym ciast i tortów, tradycyjne ciasteczka nieprzerwanie cieszą się dużym zainteresowaniem. A co dopiero mówić o ciastkach domowych! Lubi je i zje ze smakiem chyba większość z nas.

Szczególnie dużą popularność zyskały ciastka owsiane, zapewne za sprawą bogactwa i pro zdrowotności swoich składników: m.in. dużej ilości płatków owsianych, zawierających cenne zdrowe tłuszcze orzechów i oleju kokosowego.

Nasza propozycja to niebanalny wariant tego znanego deseru, czyli ciastka owsiane z dodatkiem dyni, która nadaje im piękny pomarańczowy kolor i smakowity aromat. Co ważne, nasz przepis nie przewiduje składnika w postaci mąki pszennej, dzięki czemu sprawdzi się idealnie także w przypadku stroniących od glutenu smakoszy.

Co wyróżnia owsiane ciastka z dynią?

  • delikatniejszy smak i intensywniejszy aromat od wersji tradycyjnej ciasteczek z płatków owsianych;
  • większa chrupkość i kruchość niż powszechnie znanych ciastek dyniowych;
  • prostota wykonania: po prostu mieszamy wszystkie składniki, by następnie szybko je ze sobą połączyć;
  • do ich wykonania nie są niezbędne żadne urządzenia kuchenne, określone foremki czy doświadczenie w pieczeniu.

Przystępując do przygotowywania owsianych ciastek z dynią, warto wziąć pod uwagę kilka wskazówek:

Purée z dyni: przygotowujemy je, piecząc dynię, a następnie miksując ją dla uzyskania aksamitnej konsystencji. Warzywo rozcinamy na ćwiartki lub połówki i tak przygotowane wstawiamy na blaszce do nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika. Pieczemy mniej więcej godzinę, czyli czas potrzebny do uzyskania pożądanej miękkości dyni. W kolejnym kroku usuwamy z niej pestki i miksujemy na purée.

Rodzaj dyni: do przygotowania ciastek owsianych doskonale nadają się zwłaszcza dwa rodzaje dyni, tj. praktycznie pozbawione włókien dynie Muscat lub Butternut. Sięgając po odmiany dyni o bardziej suchym miąższu, purée warto uzupełnić kilkoma (3-5) łyżkami napoju roślinnego – dzięki temu dodatkowi będzie miało bardziej zwartą konsystencję.

Olej kokosowy: nie bez znaczenia jest, że właśnie ten, a nie inny. To właśnie olej kokosowy zapewni ciastkom odpowiednią chrupkość, właściwą konsystencję i niepowtarzalny smak.

Alternatywnie do orzechów, rodzynek, daktyli i moreli możemy wykorzystać inne ulubione suszone owoce lub dodatki, takie jak np. żurawina, miechunka i in.

Czas przygotowania: około 35 minut, w tym 20 minut pieczenia.

Składniki

Składniki do przygotowania około 25-30 ciastek (w zależności od ich wielkości):

  • 2 szklanki mąki migdałowej, kukurydzianej lub ryżowej (można użyć mieszanki)
  • 1 ½ szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • ½ szklanki posiekanych orzechów (można użyć ulubione lub mieszankę różnych)
  • ½ szklanki rodzynek, daktyli i moreli (do wyboru lub mieszankę z nich)
  • ¾ szklanki roztopionego oleju kokosowego
  • ¾ szklanki purée z dyni

Przygotowanie

  1. Do dużej miski wsypać wszystkie produkty sypkie – bez płatków owsianych. Starannie połączyć składniki ze sobą, po czym dołożyć płatki i jeszcze raz wymieszać.
  2.  Do drugiego naczynia wlać roztopiony olej kokosowy, dodać cukier trzcinowy i dyniowe purée. Całość rozmieszać do uzyskania gładkiej masy.
  3. Tak przygotowaną emulsję wlać do suchych składników i porządnie wymieszać.
  4. Ostatni etap to dosypanie posiekanych orzechów oraz rodzynek, daktyli i/lub moreli i włączenie ich w ciasto.
  5. Papierem do pieczenia wyścielić dużych rozmiarów blachę. Z masy formować kulki, a następnie nakładać je na blaszkę, delikatnie spłaszczając przy tym dłonią lub łyżką.
  6. Ciastka wstawić do nagrzanego do temperatury 170 stopni piekarnika. Piec około 20 minut do uzyskania złotego koloru.
  7. Upieczone ciastka owsiane z dynią można z powodzeniem przechowywać w puszce przez minimum tydzień.

Smacznego!

Przy okazji polecamy przepis na:

Zobacz również

Popularne artykuły

Mus z czekolady specjalnie dla wegan

Wegański mus z czekolady na bazie aquafaby. Bezglutenowy, niskokaloryczny zamiennik białek jaj – idealny do musów, kremów i bez.

Sernik z marchewką i orzechami z nerkowca

Sernik z marchewką i orzechami z nerkowca. Sernik według poniższej receptury zdumiewa na dwa sposoby: po pierwsze nie wymaga pieczenia.

Racuchy à la pączki

Racuchy à la pączki – szybkie i proste w przygotowaniu, smakują jak pączki. Z drożdży, z łatwo dostępnych składników. Spróbuj, są pyszne!
Skip to content