Szukacie idealnej zupy na przełom lata i jesieni? Oto nasza propozycja na bazie pomidorów i marchewki. O te warzywa o tej porze roku nietrudno, poza tym nie kosztują wiele. Przygotowanie tego posiłku nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne, za to zupa wspaniale syci i zachwyca wyrazistym aromatem.
Sekret kremowej zupy z pomidorów i marchewki stanowi pierwszy etap jej przygotowania, tj. podsmażenie na oliwie marchewki, korzenia pietruszki, papryki oraz czosnku, cebuli (opcjonalnie) i imbiru. Prosta sprawa, od której warto zacząć, bo pozwoli zintensyfikować smaki i dodać zupie niebanalnego bukietu zapachów. Dzięki temu potem wystarczy już tylko zalać całość wodą, by zupa była gotowa.
Jakie jeszcze cenne wskazówki warto wziąć pod uwagę przy przyrządzaniu kremowej zupy z pomidorów i marchewki?
Użycie gotowego bulionu roślinnego: zamiast zwykłej wody do zalania podsmażonych jarzyn z powodzeniem można użyć gotowego bulionu roślinnego lub łagodnego rosołu (jeśli akurat takowe mamy, np. w zamrożone). Zamiennik ten nada naszej zupie jeszcze wyborniejszego, szczególnego smaku.
Pomidory: w kremowej zupie według poniższej receptury idealnie sprawdzą się dorodne i mięsiste pomidory prosto z działki. Jeśli nie mamy własnych, w sezonie bez najmniejszego problemu dostaniemy je na każdym bazarowym straganie.
Kiedy pora roku się zmienia. pomidory, choć wciąż dostępne, nie tylko nie smakują równie dobrze, ale i są zdecydowanie drogie. Śmiało możemy wtedy zamiast świeżych użyć do zupy pomidorów krojonych z puszki. Zwróćmy przy tym tylko uwagę, by był to produkt naprawdę dobry pod względem jakości.
Zamiennik imbiru: dodatek w postaci startego imbiru nadaje kremowej zupie z pomidorów i marchewki właściwości rozgrzewających. Jeśli niekoniecznie na takim jej działaniu nam zależy (lub po prostu mamy chęć na inne smaki), bez niczego możemy pominąć ten składnik. Zamiast niego użyjmy wtedy suszonych ziół, takich jak np. majeranek czy oregano, dodając je na samym końcu gotowania.
Czas przygotowania: pół godziny, w tym 25 minut gotowania.
Składniki
Składniki do przygotowania 4 porcji:
- 5 marchewek
- 2 ziemniaki
- 1 korzeń pietruszki
- 3 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku (dodatek opcjonalny)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 litr wody
- sól, pieprz
- ½ pęczka natki pietruszki
Przygotowanie
- Ziemniaki obrać, marchewkę i korzeń pietruszki również obrać lub oczyścić szczoteczką.
- Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Następnie skroić w kostkę.
- Ząbki czosnku posiekać. W przypadku użycia dodatku opcjonalnego w postaci cebuli drobno ją pokroić.
- Do dużego garnka wlać i rozgrzać w nim oliwę z oliwek. Dodać czosnek i imbir z papryką, po czym podsmażać około minutę.
- Dorzucić do garnka marchewkę z pietruszką i w dalszym ciągu smażyć – do momentu delikatnego zrumienienia się warzyw.
- Na koniec wrzucić pomidory i ziemniaki, a całość zasmażać jeszcze mniej więcej 10 minut.
- Tak przygotowane jarzyny zalać litrem wody i gotować do zmięknięcia. W ostatnim etapie wszystko zmiksować i doprawić do smaku przy użyciu soli i pieprzu.
Kremową zupę z pomidorów i marchewki możemy serwować na wiele sposobów. Po pierwsze dobra jest w wersji na ciepło, ale smakuje również podana na zimno. Po drugie możemy udekorować ją posiekaną natką pietruszki, ale z powodzeniem zastąpią ją też prażone ziarna słonecznika lub dyni. Wreszcie po trzecie jako dodatek do naszego kremu świetna będzie kromka ulubionego pieczywa, ale polecamy również podanie go w asyście chrupiących grzanek.
Smacznego!
Przy okazji polecamy przepis na: