Jak się mają popularne i modne burgery do kuchni roślinnej? Choć wydaje się, że mięso w przypadku tej potrawy to prawdziwe must have, okazuje się, że wcale nie musi tak być. Burger wegański jest nie tylko możliwy do przygotowania, ale i przepyszny, a także zdrowy.
Proponowany przez nas przepis ni mniej, ni więcej ma same zalety:
- burgery są bardzo łatwe do zrobienia;
- nie zawierają glutenu ani żadnych innych dodatków, które mogłyby nas uczulać;
- roślinne kotlety pieczemy w piekarniku, co jest o wiele wygodniejsze i szybsze od smażenia na patelni;
- dzięki takiej metodzie przyrządzania burgery z batatów wychodzą jak marzenie: są jednocześnie odpowiednio miękkie wewnątrz, a zarazem cudownie chrupkie na zewnątrz.
Cenna wskazówka: żeby wygodniej lepiło się nam kotlety, możemy natłuścić dłonie olejem, ewentualnie wycierać je po uformowaniu każdego burgera.
Dobrze wiedzieć, że konsystencja masy może nam wyjść dość rzadka i nieścisła, a przez to lepić i kleić się do rąk. Nie martwy się tym – taka struktura jest jak najbardziej prawidłowa. Po upieczeniu burgery wyjdą naprawdę pierwszorzędnie!
Czas przygotowania: około 40 minut + maksymalnie 40 minut na pieczenie.
Składniki
Składniki do przygotowania 5 średniej wielkości kotletów roślinnych:
- 1 mniejszy batat lub pół dużego
- olej do posmarowania ziemniaka
- 1 puszka białej fasoli
- 3 łyżki natki pietruszki
- 100 g pestek dyni
- 100 g ziaren słonecznika
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżka tahini (pasty sezamowej)
- 1 ząbek czosnku
- szczypta chili
- szczypta kminu rzymskiego
- pieprz
- sól
Do przygotowania burgerów:
- 5 dowolnych bułek (preferowanych)
- kilka łyżek sosu pomidorowego (ewentualnie ketchupu)
- 1 cebulę cukrową lub czerwoną
- 4 łyżki kiełków
- liście ulubionej sałaty lub mieszanki sałat
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na temperaturę 220 stopni. Słodkiego ziemniaka obrać i podzielić na osiem równych części. Każdą z nich starannie wysmarować olejem (co zapobiegnie przypaleniu), a następnie wyłożyć na wyścieloną papierem do pieczenia blachę. Włożyć do już nagrzanego piecyka i piec do momentu, aż cząstki batata zmiękną (około pół godziny).
- Posiekać pestki dyni oraz ziarna słonecznika. Białą fasolę odcedzić, a następnie przepłukać dokładnie na sitku. Przesypać do dość sporej miski, dodając dynię i słonecznik oraz pozostałe produkty.
- Upieczone bataty ostudzić, po czym połączyć z resztą składników i zmiksować blenderem na jednolitą masę. Łatwiej się ona zagęszcza i poddaje formowaniu w kotlety, kiedy jest całkiem zimna. Dlatego w razie potrzeby można ją jeszcze dodatkowo schłodzić przez chwilę w lodówce.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ulepić 5 średnich kotletów i umieścić je na niej, po czym wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika.
- Piec około 25 minut (pół godziny, jeżeli kotlet nie będzie się dawał w całości obrócić), a następnie kolejne 10 minut na drugiej stronie.
- Bułki lekko zagrzać w piecyku. Przekroić na pół i każdą z połówek posmarować sosem pomidorowym. Formować burgery, układając w kolejnych warstwach: cebulę (2-3 plasterki), sałatę (kilka liści) i gorący kotlet. Posypać kiełkami i zamknąć bułkę.
Smacznego!
Przy okazji polecamy przepis na: