Burgery z batatów – bez mięsa i bez glutenu

Zobacz również

Jak się mają popularne i modne burgery do kuchni roślinnej? Choć wydaje się, że mięso w przypadku tej potrawy to prawdziwe must have, okazuje się, że wcale nie musi tak być. Burger wegański jest nie tylko możliwy do przygotowania, ale i przepyszny, a także zdrowy.

Proponowany przez nas przepis ni mniej, ni więcej ma same zalety:

  • burgery są bardzo łatwe do zrobienia;
  • nie zawierają glutenu ani żadnych innych dodatków, które mogłyby nas uczulać;
  • roślinne kotlety pieczemy w piekarniku, co jest o wiele wygodniejsze i szybsze od smażenia na patelni;
  • dzięki takiej metodzie przyrządzania burgery z batatów wychodzą jak marzenie: są jednocześnie odpowiednio miękkie wewnątrz, a zarazem cudownie chrupkie na zewnątrz.

Cenna wskazówka: żeby wygodniej lepiło się nam kotlety, możemy natłuścić dłonie olejem, ewentualnie wycierać je po uformowaniu każdego burgera.

Dobrze wiedzieć, że konsystencja masy może nam wyjść dość rzadka i nieścisła, a przez to lepić i kleić się do rąk. Nie martwy się tym – taka struktura jest jak najbardziej prawidłowa. Po upieczeniu burgery wyjdą naprawdę pierwszorzędnie!

Czas przygotowania: około 40 minut + maksymalnie 40 minut na pieczenie.

Składniki

Składniki do przygotowania 5 średniej wielkości kotletów roślinnych:

  • 1 mniejszy batat lub pół dużego
  • olej do posmarowania ziemniaka
  • 1 puszka białej fasoli
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 100 g pestek dyni
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżka tahini (pasty sezamowej)
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta chili
  • szczypta kminu rzymskiego
  • pieprz
  • sól

Do przygotowania burgerów:

  • 5 dowolnych bułek (preferowanych)
  • kilka łyżek sosu pomidorowego (ewentualnie ketchupu)
  • 1 cebulę cukrową lub czerwoną
  • 4 łyżki kiełków 
  • liście ulubionej sałaty lub mieszanki sałat

Przygotowanie

Piekarnik nastawić na temperaturę 220 stopni. Słodkiego ziemniaka obrać i podzielić na osiem równych części. Każdą z nich starannie wysmarować olejem (co zapobiegnie przypaleniu), a następnie wyłożyć na wyścieloną papierem do pieczenia blachę. Włożyć do już nagrzanego piecyka i piec do momentu, aż cząstki batata zmiękną (około pół godziny).

  1. Posiekać pestki dyni oraz ziarna słonecznika. Białą fasolę odcedzić, a następnie przepłukać dokładnie na sitku. Przesypać do dość sporej miski, dodając dynię i słonecznik oraz pozostałe produkty.
  2. Upieczone bataty ostudzić, po czym połączyć z resztą składników i zmiksować blenderem na jednolitą masę. Łatwiej się ona zagęszcza i poddaje formowaniu w kotlety, kiedy jest całkiem zimna. Dlatego w razie potrzeby można ją jeszcze dodatkowo schłodzić przez chwilę w lodówce.
  3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ulepić 5 średnich kotletów i umieścić je na niej, po czym wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika.
  4. Piec około 25 minut (pół godziny, jeżeli kotlet nie będzie się dawał w całości obrócić), a następnie kolejne 10 minut na drugiej stronie.
  5. Bułki lekko zagrzać w piecyku. Przekroić na pół i każdą z połówek posmarować sosem pomidorowym. Formować burgery, układając w kolejnych warstwach: cebulę (2-3 plasterki), sałatę (kilka liści) i gorący kotlet. Posypać kiełkami i zamknąć bułkę.

Smacznego!

Przy okazji polecamy przepis na:

Zobacz również

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

Popularne artykuły

Skip to content
facebook facebook facebook