Sernik według poniższej receptury zdumiewa na dwa sposoby: po pierwsze nie wymaga pieczenia, a po drugie zawiera… marchewkę.
Desery surowe, zwane też witariańskimi, są i łatwe w przygotowaniu, i najzdrowsze z możliwych. Co więcej, również obłędnie smakują.
Jeśli chodzi o marchewkę, choć stanowi warzywo, większość z nas wie już doskonale, że z powodzeniem nadaje się i sprawdza w wypiekach. Ciasto marchewkowe, przekładane kremem i o posmaku imbiru, cynamonu i gałki muszkatołowej, jest powszechnie znane i lubiane.
Nasza propozycja deseru, choć również zawiera marchewkę i zachwyca wyszukanym zapachem aromatycznych przypraw, nie przypomina popularnego ciasta ani smakiem, ani strukturą. Sernik z marchewką i orzechami nerkowca już z uwagi na same główne składniki jest niesamowicie zdrowy. A rozpływając się nad jego zaletami, koniecznie warto podkreślić ten fakt, że jest ciastem surowym, o niebywale kremowej konsystencji i w sam raz słodkim smaku.
Czas przygotowania: do pół godziny + noc na schłodzenie ciasta w lodówce.
Składniki
Masa z nerkowców:
- 2,5 szklanki orzechów nerkowca
- 5 daktyli
- ⅓ szklanki rodzynek
- 1 szklanka napoju roślinnego
- 1 średnia marchewka
- 2 łyżki soku z cytryny
- ¼ łyżeczki imbiru
- ½ łyżeczki cynamonu
- ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
Spód sernika:
- 100 g pestek dyni
- 100 g orzechów laskowych
- 20 daktyli
Przygotowanie
- W przeddzień przygotowywania sernika orzechy z nerkowca zalać zimną wodą, po czym pozostawić na całą noc, żeby namokły.
- Przygotować spód ciasta: do naczynia blendera wsypać pestki dyni i orzechy laskowe. Przy użyciu ostrza w kształcie litery “S” zblendować na mąkę. Następnie dorzucić daktyle i ponownie drobno zmiksować.
- Folią spożywczą wyścielić tortownicę o średnicy około 20 cm i przesypać do niej zawartość naczynia blendera. Masą pokryć dno blaszki, rozprowadzając ją i wciskając opuszkami palców. Wstawić do zamrażalnika do schłodzenia.
- Namoczone przez noc orzechy z nerkowca przecedzić i opłukać. Marchewkę obrać, odciąć końce, a następnie podzielić na mniejsze kawałki i razem z orzechami wrzucić do pojemnika blendera. Miksować na najwyższej prędkości do momentu uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji (około 5 minut). W razie potrzeby można w trakcie blendowania mieszać masę od góry.
- Gotową masę z orzechów i marchewki wyłożyć na przechłodzony spód ciasta. Tak przygotowany sernik wstawić na całą noc do lodówki. Podając, można według smaku i uznania oprószyć cynamonem, wiórkami lub płatkami orzechów.
Smacznego!
Przy okazji polecamy przepis na: