Sernik z marchewką i orzechami z nerkowca

Zobacz również

Sernik według poniższej receptury zdumiewa na dwa sposoby: po pierwsze nie wymaga pieczenia, a po drugie zawiera… marchewkę.

Desery surowe, zwane też witariańskimi, są i łatwe w przygotowaniu, i najzdrowsze z możliwych. Co więcej, również obłędnie smakują.

Jeśli chodzi o marchewkę, choć stanowi warzywo, większość z nas wie już doskonale, że z powodzeniem nadaje się i sprawdza w wypiekach. Ciasto marchewkowe, przekładane kremem i o posmaku imbiru, cynamonu i gałki muszkatołowej, jest powszechnie znane i lubiane.

Nasza propozycja deseru, choć również zawiera marchewkę i zachwyca wyszukanym zapachem aromatycznych przypraw, nie przypomina popularnego ciasta ani smakiem, ani strukturą. Sernik z marchewką i orzechami nerkowca już z uwagi na same główne składniki jest niesamowicie zdrowy. A rozpływając się nad jego zaletami, koniecznie warto podkreślić ten fakt, że jest ciastem surowym, o niebywale kremowej konsystencji i w sam raz słodkim smaku.

Czas przygotowania: do pół godziny + noc na schłodzenie ciasta w lodówce.

Składniki

Masa z nerkowców:

  • 2,5 szklanki orzechów nerkowca
  • 5 daktyli
  • ⅓ szklanki rodzynek
  • 1 szklanka napoju roślinnego
  • 1 średnia marchewka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ¼ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej

Spód sernika:

  • 100 g pestek dyni
  • 100 g orzechów laskowych
  • 20 daktyli

Przygotowanie

  1. W przeddzień przygotowywania sernika orzechy z nerkowca zalać zimną wodą, po czym pozostawić na całą noc, żeby namokły.
  2. Przygotować spód ciasta: do naczynia blendera wsypać pestki dyni i orzechy laskowe. Przy użyciu ostrza w kształcie litery “S” zblendować na mąkę. Następnie dorzucić daktyle i ponownie drobno zmiksować.
  3. Folią spożywczą wyścielić tortownicę o średnicy około 20 cm i przesypać do niej zawartość naczynia blendera. Masą pokryć dno blaszki, rozprowadzając ją i wciskając opuszkami palców. Wstawić do zamrażalnika do schłodzenia.
  4. Namoczone przez noc orzechy z nerkowca przecedzić i opłukać. Marchewkę obrać, odciąć końce, a następnie podzielić na mniejsze kawałki i razem z orzechami wrzucić do pojemnika blendera. Miksować na najwyższej prędkości do momentu uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji (około 5 minut). W razie potrzeby można w trakcie blendowania mieszać masę od góry.
  5. Gotową masę z orzechów i marchewki wyłożyć na przechłodzony spód ciasta. Tak przygotowany sernik wstawić na całą noc do lodówki. Podając, można według smaku i uznania oprószyć cynamonem, wiórkami lub płatkami orzechów.

Smacznego!

Przy okazji polecamy przepis na:

Zobacz również

Popularne artykuły

Skip to content
facebook facebook facebook