Racuchy à la pączki

Zobacz również

Racuchy à la pączki powstają na bazie drożdży, dzięki nie tylko smakują podobnie do pączków, ale też ich wygląd jest mocno zbliżony. Co ważne, są o wiele prostsze i szybsze w przygotowaniu. Spróbujcie: są obłędnie pyszne! 

Lista składników, które będą nam potrzebne, nie jest długa. Produkty do zrobienia racuchów à la pączki są proste, łatwo je dostać bez względu na porę roku, w dodatku przynajmniej niektóre z nich możemy mieć pod ręką w domu.

A co warto uwzględnić, przygotowując racuchy à la pączki?

Racuchy w wersji wegańskiej zasadniczo nie różnią się od tych tradycyjnych. Po prostu mleko krowie zastępuje w recepturze dowolny napój roślinny. Możemy wybrać swój ulubiony, my natomiast polecamy mleko migdałowe, dzięki któremu placuszki niepowtarzalnie słodko pachną.

Pamiętajmy, że racuchy robimy z ciasta drożdżowego, dobrze byłoby więc, żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Dodatkowo potrzebny jest mu również czas, aby miało możliwość wspaniale nam wyrosnąć.

Ciasto ma dość rzadką konsystencję – i taka jest prawidłowa. Daje nam to sposobność nakładania na patelnię niezbyt grubej jego warstwy. W ten sposób ciasto i odpowiednio wyrośnie, i zdąży się usmażyć.

Ciasto powinno wyrastać w ciepłym miejscu, dlatego postawmy je bardzo blisko kaloryfera lub włóżmy do lekko nagrzanego piekarnika. W tym wypadku “lekko nagrzany” oznacza piecyk, w którym przez krótki czas ustawiona była temperatura 50 stopni. Za sprawą tego prostego zabiegu ciasto podwoi swoją objętość zdecydowanie szybciej.

Opcjonalnym dodatkiem do ciasta na racuchy jest niewielka ilość cukru waniliowego – i co prawda nie trzeba go dodawać, ale my twierdzimy, że naprawdę warto.

Przystępując do smażenia racuchów, zanurzmy łyżki, którymi będziemy nakładać ciasto na patelnię, w oleju. Placuszki wyrastają najlepiej, kiedy są nieduże i dość cienkie. Jedną łyżką nabieramy więc porcję ciasta, a drugą zsuwamy je na patelnię i ewentualnie spłaszczamy. Dzięki olejowi ciasto nie klei się do łyżek, co zdecydowanie ułatwia całą operację.
Zatem do dzieła – racuchy à la pączki to idealna i do tego wyborna w smaku wegańska alternatywa dla sklepowych drożdżówek czy pączków.

Czas przygotowania: 1,5 godziny (w tym pół godziny na przygotowanie ciasta i godzina na jego wyrośnięcie).

Składniki

Składniki do przygotowania około 16 niedużych racuchów:

  • 1 ½ szklanki napoju roślinnego
  • 330 g szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki łagodnego oleju (np. oliwy z oliwek)
  • 2 łyżki erytrytolu
  • ½ łyżeczki soli
  • niewielka ilość cukru waniliowego (dodatek opcjonalny, ale polecany)
  • 7 g drożdży suszonych instant
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Lekko nagrzać piekarnik, tj. włączyć go na chwilę na 50 stopni. Wstawione do niego ciasto szybciej wyrośnie.
  2. Delikatnie podgrzać napój roślinny. Wszystkie sypkie produkty wsypać do miski, dodać olej, a następnie lekko ciepłe mleko roślinne. Przy użyciu łyżki mieszać całość do momentu aż składniki dobrze się połączą.
  3. Po szczelnym przykryciu naczynia odstawić ciasto do ciepłego miejsca (w tym wypadku lekko nagrzanego piekarnika lub blisko kaloryfera). Zostawić je do momentu, gdy podwoi swoją objętość, co powinno zająć mniej więcej godzinę.
  4. Po wyrośnięciu ciasta wlać i rozgrzać na patelni niemałą ilość oleju. Dwie łyżki do nakładania racuchów nasmarować olejem (np. zanurzyć w nim na chwilę). Nakładać i formować na patelni nie za duże ilości ciasta (o grubości nie większej niż 1 cm).
  5. Placuszki najlepiej smażyć na małym ogniu. Robić to z obydwu stron aż do nabrania przez nie złotego odcienia.
  6. Gotowe racuchy à la pączki wyłożyć na ręcznik papierowy, który wchłonie z nich nadmiar tłuszczu. Serwować tradycyjnie posypane cukrem pudrem, ewentualnie z dodatkiem ulubionego dżemu lub owoców.

Smacznego!

Przy okazji polecamy przepis na:

Zobacz również

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

Popularne artykuły

Skip to content
facebook facebook facebook