Cieciorkowe brownie bez glutenu

Zobacz również

Brownie jest popularnym ciastem czekoladowym, które przywędrowało do nas z kuchni amerykańskiej. Źródło jego nazwy stanowi bardzo charakterystyczna ciemnobrązowa barwa placka – brown to w języku angielskim ‘brązowy’.

Do podstawowych składników standardowej wersji brownie należy gorzka czekolada, mąka, jajka, masło i cukier. Niejeden przepis uwzględnia także orzechy włoskie.

Ciasto czekoladowe według poniższej receptury ni mniej, ni więcej ma same zalety, takie jak:

  • szybkość i prostota wykonania (używając blendera, zrobimy je dosłownie w kilka minut);
  • nie zawiera glutenu;
  • powstaje na bazie tak rozmaitych i ciekawych produktów jak prażona mąka z amarantusa, ciecierzyca i masło orzechowe.

Dzięki takiemu składowi brownie nie tylko łatwo jest poporcjować, ale też ma wspaniałą konsystencję kremu i w sam raz objętość.

Natomiast przysłowiową wisienkę na torcie stanowi w tym wypadku niebanalna polewa z udziałem m.in. czekolady, mleka kokosowego oraz cynamonu i szczypty chili.

Czas przygotowania: do pół godziny + 1 godzina (pół godziny na pieczenie ciasta i około drugie tyle na jego wystudzenie).

Składniki

Składniki do przygotowania blachy ciasta:

  • 800 g ciecierzycy (2 puszki)
  • 1 szklanka masła orzechowego
  • ½ szklanki syropu z agawy
  • ½ szklanki prażonej mąki z amarantusa
  • ¼ szklanki karobu
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady

Polewa:

  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka karobu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki chili

Przygotowanie

  1. Nastawić piekarnik na temperaturę 180 stopni.
  2. Czekoladę drobno posiekać. Wszystkie pozostałe produkty umieścić w naczyniu blendera i miksować do uzyskania jednolitej, aksamitnej masy. Na koniec delikatnymi ruchami włączyć w całość czekoladę.
  3. Blaszkę o standardowym wymiarze 34 cm x 24 cm wyścielić papierem do pieczenia. Przenieść do niej ciasto – najlepiej zrobić to za pomocą natartych olejem dłoni. Powierzchnię brownie wyrównać i lekko spłaszczyć.
  4. Formę wstawić do nagrzanego piecyka i piec maksymalnie pół godziny. Po tym czasie wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.
  5. Gdy ciasto stygnie, zrobić polewę. W tym celu w małym garnku lub rondelku najpierw rozpuścić wszystkie składniki, by następnie doprowadzić je do wrzenia i gotować około 2-3 minuty. Przełożyć do chłodnego miejsca na minimum kwadrans.
  6. Schłodzoną polewą polać brownie. Po jej zastygnięciu ciasto jest gotowe do podania.

Smacznego!

Przy okazji polecamy przepis na:

Zobacz również

Popularne artykuły

Skip to content
facebook facebook facebook