Brownie jest popularnym ciastem czekoladowym, które przywędrowało do nas z kuchni amerykańskiej. Źródło jego nazwy stanowi bardzo charakterystyczna ciemnobrązowa barwa placka – brown to w języku angielskim ‘brązowy’.
Do podstawowych składników standardowej wersji brownie należy gorzka czekolada, mąka, jajka, masło i cukier. Niejeden przepis uwzględnia także orzechy włoskie.
Ciasto czekoladowe według poniższej receptury ni mniej, ni więcej ma same zalety, takie jak:
- szybkość i prostota wykonania (używając blendera, zrobimy je dosłownie w kilka minut);
- nie zawiera glutenu;
- powstaje na bazie tak rozmaitych i ciekawych produktów jak prażona mąka z amarantusa, ciecierzyca i masło orzechowe.
Dzięki takiemu składowi brownie nie tylko łatwo jest poporcjować, ale też ma wspaniałą konsystencję kremu i w sam raz objętość.
Natomiast przysłowiową wisienkę na torcie stanowi w tym wypadku niebanalna polewa z udziałem m.in. czekolady, mleka kokosowego oraz cynamonu i szczypty chili.
Czas przygotowania: do pół godziny + 1 godzina (pół godziny na pieczenie ciasta i około drugie tyle na jego wystudzenie).
Składniki
Składniki do przygotowania blachy ciasta:
- 800 g ciecierzycy (2 puszki)
- 1 szklanka masła orzechowego
- ½ szklanki syropu z agawy
- ½ szklanki prażonej mąki z amarantusa
- ¼ szklanki karobu
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady
Polewa:
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady
- ½ szklanki mleka kokosowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka karobu
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki chili
Przygotowanie
- Nastawić piekarnik na temperaturę 180 stopni.
- Czekoladę drobno posiekać. Wszystkie pozostałe produkty umieścić w naczyniu blendera i miksować do uzyskania jednolitej, aksamitnej masy. Na koniec delikatnymi ruchami włączyć w całość czekoladę.
- Blaszkę o standardowym wymiarze 34 cm x 24 cm wyścielić papierem do pieczenia. Przenieść do niej ciasto – najlepiej zrobić to za pomocą natartych olejem dłoni. Powierzchnię brownie wyrównać i lekko spłaszczyć.
- Formę wstawić do nagrzanego piecyka i piec maksymalnie pół godziny. Po tym czasie wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Gdy ciasto stygnie, zrobić polewę. W tym celu w małym garnku lub rondelku najpierw rozpuścić wszystkie składniki, by następnie doprowadzić je do wrzenia i gotować około 2-3 minuty. Przełożyć do chłodnego miejsca na minimum kwadrans.
- Schłodzoną polewą polać brownie. Po jej zastygnięciu ciasto jest gotowe do podania.
Smacznego!
Przy okazji polecamy przepis na: