Mięta pieprzowa

Zobacz również

Mięta pieprzowa (Mentha ×piperita) to popularna i powszechnie znana roślina z rodziny jasnotowatych. Jest to mieszaniec międzygatunkowy mięty wodnej (Mentha aquatica) i mięty zielonej (Mentha spicata), który powstał w wyniku przypadkowego skrzyżowania tych dwóch gatunków w Anglii w XVII wieku. Roślina znana jest ze swojego intensywnego i charakterystycznego zapachu, który zawdzięcza wysokiej zawartości olejku eterycznego, a także ze względu na swoje szerokie zastosowanie w kuchni, kosmetyce i medycynie.

Mięta pieprzowa ma krzewiasty pokrój i dorasta do 90 cm wysokości. Wytwarza kłącza tuż pod poziomem gruntu lub powierzchniowe, w zależności od wilgotności podłoża. Łodyga jest wzniesiona, gałęzista, 4-kanciasta, w zależności od odmiany zielona lub brunatnobrązowa, o międzywęzłach pustych lub wypełnionych rzadką parenchymą. Liście mięty pieprzowej są owalne lub lancetowate, o zaostrzonym szczycie, ostro ząbkowanym brzegu i asymetrycznej nasadzie. Unerwienie jest pierzaste, uwypuklone na dolnej powierzchni, z nerwami bocznymi odchodzącymi od nerwu głównego pod kątem ok. 45°. Powierzchnia spodnia jest delikatnie omszona, a włoski wydzielnicze widoczne są pod lupą jako jasnożółtawe punkty.

© Źródło: Wikimedia Commons. Autor: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz. Licencja: CC BY-SA 4.0.

Roślina kwitnie od lipca do września, w nibyokółkach zebranych w kątach liści, co tworzy nibykłos o walcowatym kształcie. Kwiaty są drobne, o długości 5-6 mm, obupłciowe lub tylko słupkowe, różowe, czerwonawe do liliowych, z kielichem rurkowatym o 5 ząbkach i 10-12 nerwami. Pręciki są cztery, fioletowe, krótsze od korony. Owocem jest rozłupnia, która rozpada się na cztery rozłupki. Zarówno kwiaty, jak i łodyga oraz liście mięty pieprzowej są jadalne. Charakteryzują się orzeźwiającym mentolowym aromatem i smakiem. Zapach rośliny odstrasza mszyce, myszy i nornice.

Mięta pieprzowa jest bardzo łatwa w uprawie i dlatego często sadzi się ją w ogródkach przydomowych. Wymaga gleby wilgotnej i przepuszczalnej, najlepiej o odczynie lekko kwaśnym do lekko zasadowego. Najlepiej rośnie w miejscach nasłonecznionych lub w półcieniu. Zaleca się sadzenie mięty pieprzowej na wiosnę lub jesienią, w odstępach co około 30 cm. Roślinę można rozmnażać przez podział kłącza lub przez nasiona.

Mięta pieprzowa jest ceniona ze względu na swoje liczne właściwości. W medycynie stosuje się ją do poprawy trawienia ze względu na jej działanie przeciwbólowe i stymulujące układ pokarmowy. Ponadto mięta pieprzowa może pomóc w łagodzeniu objawów przeziębienia i chorób układu oddechowego, a także, dzięki swoim właściwościom przeciwbakteryjnym, w zapobieganiu próchnicy.

W kosmetyce mięta pieprzowa znajduje zastosowanie jako składnik kosmetyków do pielęgnacji skóry ze względu na właściwości oczyszczające, odświeżające i przeciwzapalne. Ponadto roślina znana jest z działania przeciwbakteryjnego, co może pomóc w leczeniu trądziku i łupieżu. Zawarty w jej zielu mentol stanowi podstawowy surowiec do produkcji past do zębów, płynów do ust, kremów do masażu, dodatków do kąpieli i innych kosmetyków. Natomiast menton jest wykorzystywany jako składnik perfum.

W kuchni miętę pieprzową stosuje się często jako aromatyczny dodatek do potraw, zwłaszcza deserów i napojów, takich jak miętowa herbata czy lemoniada. Można ją również dodawać do mięs, ryb i sałatek, aby nadać im świeży i orzeźwiający smak.

Ze względu na szerokie zastosowanie mięta pieprzowa ceniona jest zarówno przez osoby stosujące naturalne metody leczenia, jak i zainteresowane zdrowym odżywianiem i pielęgnacją skóry.

© Źródło: Wikimedia Commons. Autor: Patrick Alexander. Licencja: CC0 1.0.

Źródła

  • https://pl.wikipedia.org/wiki/Mięta_pieprzowa
  • https://www.webmd.com/diet/health-benefits-mint-leaves#1
  • https://www.urzadzamy.pl/rosliny/ziola/mieta-pieprzowa-mieta-lekarska-aa-sQz2-HPnj-f62X.html

Zobacz również

Poprzedni artykułOrnithoptera alexandrae
Następny artykułLatolistek cytrynek

Popularne artykuły

Kozieradka pospolita

Kozieradka pospolita (Trigonella foenum-graecum) to roślina, która od wieków znana jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Ta niewielka roślina, należąca do rodziny bobowatych,...

Bylica pospolita

Bylica pospolita (Artemisia vulgaris) to roślina znana od pokoleń, ceniona za liczne właściwości zdrowotne. W języku ukraińskim...

Dziurawiec zwyczajny

Dziurawiec zwyczajny (Hypericum perforatum) to gatunek rośliny należący do rodziny dziurawcowatych. Występuje naturalnie w Europie (w tym pospolicie w Polsce), zachodniej Azji,...
Skip to content