asd

Roślinne lody z tahini

Zobacz również

Powiedzieć, że lody według poniższej receptury są idealne, to trafić w samo sedno. Nie dość, że błyskawicznie się je przygotowuje, to jeszcze smakują niczym “niebo w gębie” i do tego są roślinne.

Podstawę do ich przygotowania stanowią zamrożone banany. Zapewne większość zwolenników kuchni roślinnej wie doskonale, że owoce te, po pokrojeniu, a następnie zamrożeniu, stanowią niezastąpioną bazę do lodów roślinnych. Wystarczy zmiksować je blenderem z ulubionymi dodatkami, by dzięki swej słodyczy i aksamitności przeobraziły się w pyszne, tłuściutkie lody.

Jakie banany najlepiej nadają się do zamrożenia? Idealne będą te dojrzałe, o upstrzonej brązowymi kropkami skórce. Właśnie na tym etapie są one i idealnie słodkie, i cudownie kremowe.

Banany obieramy ze skórki i kroimy na plasterki o szerokości około jednego centymetra. Tak przygotowane wkładamy do woreczka do zamrażania i umieszczamy na płasko w zamrażalniku. Jeżeli chcemy ułatwić sobie późniejsze wyjmowanie określonych porcji owoców, po mniej więcej 2 godzinach mrożenia możemy delikatnie uderzyć w woreczek. Pozwoli to plasterkom bananów oddzielić się od siebie.

Cenna wskazówka: owoce te mają to do siebie, że potrafią ściemnieć, zanim zdążą się zamrozić. Żeby tego uniknąć, warto spryskać je więc świeżym sokiem z cytryny.

Dysponując mrożonymi bananami, w każdej chwili możemy szybko przygotować deser, na jaki tylko przyjdzie nam chęć i fantazja. Kompozycji może być naprawdę wiele, np. roślinne lody:

  • tradycyjne, po zmiksowaniu z mlekiem ryżowym;
  • orzechowe, jeżeli dodamy masło orzechowe i ciut cynamonu;
  • o smaku kokosa, gdy wzbogacimy je mleczkiem kokosowym;
  • owocowe po zblendowaniu z ulubionymi mrożonymi owocami (sprawdzą się maliny, truskawki, porzeczki, borówki, jeżyny, ale też np. mango lub ananas).

Nasz przepis to z kolei jeszcze inna kombinacja, tj. roślinne lody z tahini.

Czas przygotowania: maksymalnie pół godziny.

Składniki do przygotowania 2 porcji

  • 2 zamrożone banany
  • 3 łyżki tahini (pasty sezamowej)
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu

Przygotowanie

  1. Przyszykować pucharki na lody: z uwagi na tendencję lodów na bazie mrożonych bananów do szybkiego topnienia warto lekko zmrozić naczynia, w których będą podawane. W tym celu pucharki/miseczki wkładamy wcześniej na około pół godziny do zamrażalnika.
  2. Do zmiksowania wszystkich produktów użyć blendera kielichowego z ostrzem w formie litery “S”. Zamiennie może być również blender ręczny z nasadką o nożach w wyżej podanym kształcie. Sprawdzą się w tym wypadku wąskie, wysokie pojemniki w zestawie z blenderem ręcznym – miksowanie w nich owoców będzie i wygodniejsze, i łatwiejsze. Warto wiedzieć, że przed przystąpieniem do blendowania dobrze jest odrobinę roztopić banany, do czego wystarczy około minuta.
  3. Do kielicha lub pojemnika blendera włożyć wszystkie składniki i zmiksować na gęste, aksamitne lody. Zaraz potem przełożyć do przygotowanych, zmrożonych pucharków.
  4. Serwować polane syropem klonowym lub wybranym sosem owocowym. Wedle smaku i uznania można posypać wiórkami kokosowymi lub jeszcze lepiej ziarnami prażonego sezamu.

Smacznego!

Przy okazji polecamy przepis na:

Zobacz również

Popularne artykuły

Owsiane ciastka z dynią

Przepis na bezglutenowe ciastka owsiane z dynią. Aromatyczne, o pięknym kolorze, bez mąki pszennej – idealne dla każdego smakosza.

Mus z czekolady specjalnie dla wegan

Wegański mus z czekolady na bazie aquafaby. Bezglutenowy, niskokaloryczny zamiennik białek jaj – idealny do musów, kremów i bez.

Sernik z marchewką i orzechami z nerkowca

Sernik z marchewką i orzechami z nerkowca. Sernik według poniższej receptury zdumiewa na dwa sposoby: po pierwsze nie wymaga pieczenia.
Skip to content