Wbrew pozorom mimo szerokiej oferty dostępnych na rynku wszelkiego rodzaju wyszukanych deserów, w tym ciast i tortów, tradycyjne ciasteczka nieprzerwanie cieszą się dużym zainteresowaniem. A co dopiero mówić o ciastkach domowych! Lubi je i zje ze smakiem chyba większość z nas.
Szczególnie dużą popularność zyskały ciastka owsiane, zapewne za sprawą bogactwa i pro zdrowotności swoich składników: m.in. dużej ilości płatków owsianych, zawierających cenne zdrowe tłuszcze orzechów i oleju kokosowego.
Nasza propozycja to niebanalny wariant tego znanego deseru, czyli ciastka owsiane z dodatkiem dyni, która nadaje im piękny pomarańczowy kolor i smakowity aromat. Co ważne, nasz przepis nie przewiduje składnika w postaci mąki pszennej, dzięki czemu sprawdzi się idealnie także w przypadku stroniących od glutenu smakoszy.
Co wyróżnia owsiane ciastka z dynią?
- delikatniejszy smak i intensywniejszy aromat od wersji tradycyjnej ciasteczek z płatków owsianych;
- większa chrupkość i kruchość niż powszechnie znanych ciastek dyniowych;
- prostota wykonania: po prostu mieszamy wszystkie składniki, by następnie szybko je ze sobą połączyć;
- do ich wykonania nie są niezbędne żadne urządzenia kuchenne, określone foremki czy doświadczenie w pieczeniu.
Przystępując do przygotowywania owsianych ciastek z dynią, warto wziąć pod uwagę kilka wskazówek:
Purée z dyni: przygotowujemy je, piecząc dynię, a następnie miksując ją dla uzyskania aksamitnej konsystencji. Warzywo rozcinamy na ćwiartki lub połówki i tak przygotowane wstawiamy na blaszce do nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika. Pieczemy mniej więcej godzinę, czyli czas potrzebny do uzyskania pożądanej miękkości dyni. W kolejnym kroku usuwamy z niej pestki i miksujemy na purée.
Rodzaj dyni: do przygotowania ciastek owsianych doskonale nadają się zwłaszcza dwa rodzaje dyni, tj. praktycznie pozbawione włókien dynie Muscat lub Butternut. Sięgając po odmiany dyni o bardziej suchym miąższu, purée warto uzupełnić kilkoma (3-5) łyżkami napoju roślinnego – dzięki temu dodatkowi będzie miało bardziej zwartą konsystencję.
Olej kokosowy: nie bez znaczenia jest, że właśnie ten, a nie inny. To właśnie olej kokosowy zapewni ciastkom odpowiednią chrupkość, właściwą konsystencję i niepowtarzalny smak.
Alternatywnie do orzechów, rodzynek, daktyli i moreli możemy wykorzystać inne ulubione suszone owoce lub dodatki, takie jak np. żurawina, miechunka i in.
Czas przygotowania: około 35 minut, w tym 20 minut pieczenia.
Składniki
Składniki do przygotowania około 25-30 ciastek (w zależności od ich wielkości):
- 2 szklanki mąki migdałowej, kukurydzianej lub ryżowej (można użyć mieszanki)
- 1 ½ szklanki płatków owsianych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
- ¼ łyżeczki soli
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- ½ szklanki posiekanych orzechów (można użyć ulubione lub mieszankę różnych)
- ½ szklanki rodzynek, daktyli i moreli (do wyboru lub mieszankę z nich)
- ¾ szklanki roztopionego oleju kokosowego
- ¾ szklanki purée z dyni
Przygotowanie
- Do dużej miski wsypać wszystkie produkty sypkie – bez płatków owsianych. Starannie połączyć składniki ze sobą, po czym dołożyć płatki i jeszcze raz wymieszać.
- Do drugiego naczynia wlać roztopiony olej kokosowy, dodać cukier trzcinowy i dyniowe purée. Całość rozmieszać do uzyskania gładkiej masy.
- Tak przygotowaną emulsję wlać do suchych składników i porządnie wymieszać.
- Ostatni etap to dosypanie posiekanych orzechów oraz rodzynek, daktyli i/lub moreli i włączenie ich w ciasto.
- Papierem do pieczenia wyścielić dużych rozmiarów blachę. Z masy formować kulki, a następnie nakładać je na blaszkę, delikatnie spłaszczając przy tym dłonią lub łyżką.
- Ciastka wstawić do nagrzanego do temperatury 170 stopni piekarnika. Piec około 20 minut do uzyskania złotego koloru.
- Upieczone ciastka owsiane z dynią można z powodzeniem przechowywać w puszce przez minimum tydzień.
Smacznego!
Przy okazji polecamy przepis na: