Pizza to chyba jedno z najpopularniejszych dań. Kojarzy się z żywnością typu fast food, czyli niekoniecznie zdrowo. Naszym przepisem udowodnimy, że danie to może nieść ze sobą same zalety.
Kto powiedział, że dobra pizza to tylko ta z szynką lub salami? I niby dlaczego musi być zrobiona na bazie mąki pszennej, co jednoznacznie czyni ją daniem zakazanym dla osób uczulonych na gluten? Warto wiedzieć, że istnieją o wiele zdrowsze alternatywy – co więcej, smakują równie dobrze… o ile nie lepiej.
W poniższej recepturze wykorzystujemy mąkę gryczaną. Jeżeli dysponujemy również innymi gatunkami mąk bezglutenowych, możemy użyć również mieszanki. W takim wypadku do gryczanej dodajemy też mąkę jaglaną i ryżową.
Warto mieć na uwadze, że wykonane z mąki bezglutenowej ciasto będzie miało inną konsystencję niż to z pszenicy – może być mniej elastyczne. To jednak nie jest powód do zmartwień, takie ma być.
Do naszej pizzy idealnej – wegańskiej i bez glutenu, proponujemy nie żałować dodatku w postaci pomidorowego sosu. Będzie przednio smakować, jeśli nałożymy na nią również dużą ilość sera. W wersji na szybko może to być dowolny ser wegański, którym po starciu posypujemy pizzę. A jeśli chcemy, żeby było tak całkiem domowo i własnoręcznie, możemy samodzielnie przygotować ser na bazie tofu.
Oczywiście nie musimy ograniczać swojej fantazji – pizza idealna, żeby była idealna dla nas, może zawierać dowolne inne dodatki według naszego upodobania.
Czas przygotowania: do pół godziny + maksymalnie 1-1 h 20 minut na wyrośnięcie ciasta + 25 minut pieczenia.
Składniki do przygotowania 4 porcji
Ciasto:
- 4 szklanki mąki gryczanej (zamiennie: 2 szklanki mąki gryczanej i po 1 szklance mąki jaglanej i ryżowej)
- 1,5-2 szklanki wody
- 3 łyżeczki suchych drożdży
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
Sos pomidorowy:
- 0,5 l sosu pomidorowego
- garść bazylii
- 4 cebule
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 0,5 łyżki cukru trzcinowego
- kilka łyżek oliwy
Ser:
- ½ szklanki sera wegańskiego
lub
- 125 g miękkiego serka tofu
- 3 łyżki dobrego oleju
- sól
- 1 łyżka suszonych ziół (np. bazylia, oregano, majeranek, tymianek)
Przygotowanie
- Wszystkie suche składniki na spód pizzy wsypać do miski. Wlać oliwę i wodę. Całość dobrze wymieszać przy użyciu łyżki. Ciasto powinno wyjść dość kleiste.
- Natrzeć dłonie mąką, niewielką jej ilość podsypać również do ciasta, po czym uformować z niego kulę. Przełożyć do miski i po szczelnym zakryciu folią spożywczą odstawić do wyrośnięcia (tj. na około 3 kwadranse, do godziny).
- Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Ząbki czosnku przepuścić przez praskę. Oliwę podgrzać na patelni, a następnie podsmażyć na niej cebulę. Pod koniec, dosłownie na chwilę, dodać również czosnek.
- Sos pomidorowy przełożyć do garnka, dołożyć cebulę z czosnkiem oraz rozdrobnionymi listkami bazylii. Przyprawić przy użyciu soli, pieprzu i cukru, po czym całość starannie połączyć.
- Wykorzystując do pizzy ser wegański, zetrzeć go na tarce o dużych oczkach. Zamiennie można użyć miękkiego serka tofu: wystarczy przełożyć go do miseczki, dodać olej, suszone zioła i posolić. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie widelcem.
- Dużą blaszkę wysmarować olejem, a następnie przełożyć na nią ciasto i rozciągnąć dłońmi tak, żeby zajęło całą powierzchnię. Zadanie to może ułatwić natarcie rąk mąką. Po owinięciu blachy folią spożywczą odłożyć na około 20 minut.
- Po upływie tego czasu spód pizzy pokryć przygotowanym sosem pomidorowym. Posypać startym serem wegańskim lub za pomocą łyżki nałożyć serek tofu.
- Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 25 minut.
Smacznego!
Przy okazji polecamy przepis na: