Pizza idealna – wegańska, bez glutenu

Zobacz również

Pizza to chyba jedno z najpopularniejszych dań. Kojarzy się z żywnością typu fast food, czyli niekoniecznie zdrowo. Naszym przepisem udowodnimy, że danie to może nieść ze sobą same zalety.

Kto powiedział, że dobra pizza to tylko ta z szynką lub salami? I niby dlaczego musi być zrobiona na bazie mąki pszennej, co jednoznacznie czyni ją daniem zakazanym dla osób uczulonych na gluten? Warto wiedzieć, że istnieją o wiele zdrowsze alternatywy – co więcej, smakują równie dobrze… o ile nie lepiej.

W poniższej recepturze wykorzystujemy mąkę gryczaną. Jeżeli dysponujemy również innymi gatunkami mąk bezglutenowych, możemy użyć również mieszanki. W takim wypadku do gryczanej dodajemy też mąkę jaglaną i ryżową.

Warto mieć na uwadze, że wykonane z mąki bezglutenowej ciasto będzie miało inną konsystencję niż to z pszenicy – może być mniej elastyczne. To jednak nie jest powód do zmartwień, takie ma być.

Do naszej pizzy idealnej – wegańskiej i bez glutenu, proponujemy nie żałować dodatku w postaci pomidorowego sosu. Będzie przednio smakować, jeśli nałożymy na nią również dużą ilość sera. W wersji na szybko może to być dowolny ser wegański, którym po starciu posypujemy pizzę. A jeśli chcemy, żeby było tak całkiem domowo i własnoręcznie, możemy samodzielnie przygotować ser na bazie tofu.

Oczywiście nie musimy ograniczać swojej fantazji – pizza idealna, żeby była idealna dla nas, może zawierać dowolne inne dodatki według naszego upodobania.

Czas przygotowania: do pół godziny + maksymalnie 1-1 h 20 minut na wyrośnięcie ciasta + 25 minut pieczenia.

Składniki do przygotowania 4 porcji

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki gryczanej (zamiennie: 2 szklanki mąki gryczanej i po 1 szklance mąki jaglanej i ryżowej)
  • 1,5-2 szklanki wody
  • 3 łyżeczki suchych drożdży
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru

Sos pomidorowy:

  • 0,5 l sosu pomidorowego
  • garść bazylii
  • 4 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 0,5 łyżki cukru trzcinowego
  • kilka łyżek oliwy

Ser:

  • ½ szklanki sera wegańskiego

lub

  • 125 g miękkiego serka tofu
  • 3 łyżki dobrego oleju
  • sól
  • 1 łyżka suszonych ziół (np. bazylia, oregano, majeranek, tymianek)

Przygotowanie

  1. Wszystkie suche składniki na spód pizzy wsypać do miski. Wlać oliwę i wodę. Całość dobrze wymieszać przy użyciu łyżki. Ciasto powinno wyjść dość kleiste.
  2. Natrzeć dłonie mąką, niewielką jej ilość podsypać również do ciasta, po czym uformować z niego kulę. Przełożyć do miski i po szczelnym zakryciu folią spożywczą odstawić do wyrośnięcia (tj. na około 3 kwadranse, do godziny).
  3. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Ząbki czosnku przepuścić przez praskę. Oliwę podgrzać na patelni, a następnie podsmażyć na niej cebulę. Pod koniec, dosłownie na chwilę, dodać również czosnek.
  4. Sos pomidorowy przełożyć do garnka, dołożyć cebulę z czosnkiem oraz rozdrobnionymi listkami bazylii. Przyprawić przy użyciu soli, pieprzu i cukru, po czym całość starannie połączyć.
  5. Wykorzystując do pizzy ser wegański, zetrzeć go na tarce o dużych oczkach. Zamiennie można użyć miękkiego serka tofu: wystarczy przełożyć go do miseczki, dodać olej, suszone zioła i posolić. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie widelcem. 
  6. Dużą blaszkę wysmarować olejem, a następnie przełożyć na nią ciasto i rozciągnąć dłońmi tak, żeby zajęło całą powierzchnię. Zadanie to może ułatwić natarcie rąk mąką. Po owinięciu blachy folią spożywczą odłożyć na około 20 minut.
  7. Po upływie tego czasu spód pizzy pokryć przygotowanym sosem pomidorowym. Posypać startym serem wegańskim lub za pomocą łyżki nałożyć serek tofu.
  8. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 25 minut.

Smacznego!

Przy okazji polecamy przepis na:

Zobacz również

Popularne artykuły

Skip to content
facebook facebook facebook