asd

Bulion roślinny

Zobacz również

Dobra receptura na bulion roślinny jest na wagę złota. To przecież doskonała baza pod różnego rodzaju zupy, sosy i potrawy. Naszym przepisem udowadniamy, że do smacznego i aromatycznego bulionu wcale nie jest potrzebna kura.

Wywar według poniższej receptury nie wymaga dużego nakładu pracy. Na pewno potrzebny jest nam duży garnek wypełniony różnorodnymi warzywami, a do tego niemało soli i pieprzu, suszone zioła, a także spora ilość oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Wystarczy wszystko zalać wodą, wstawić na mały ogień i dodać ostatni, ale bardzo istotny składnik – czas. I to dużo czasu, bo bulion rekomendujemy gotować nawet 3 godziny.

Dobry bulion roślinny odznacza się intensywną barwą, głębokim smakiem i bogatym aromatem. Dobrze sprawdza się gotowanie go w większej ilości, tak, żeby móc też część zamrozić, np. porcjując do woreczków do zamrażania. W każdej chwili będzie można wtedy sięgnąć po niego, gdy bulion roślinny będzie nam potrzebny jako baza do zaplanowanej zupy. 

Czas przygotowania: minimum 3 godziny.

Składniki do przygotowania litra bulionu

  • 4 marchewki
  • 1 pęczek pietruszki
  • 4 pieczarki
  • 1 pomidor
  • 2 cebule
  • ½ selera
  • ½ kopru włoskiego
  • ½ pora
  • 3 liście laurowe
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 gałązki lubczyku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól (w dość dużej ilości)
  • 10 ziaren pieprzu czarnego

Przygotowanie

  1. Starannie oczyścić wszystkie warzywa i pozostawić nieobrane. Cebulę obrać, nie wyrzucając łupin (do wykorzystania w kolejnym etapie). Jarzyn poleca się nie kroić, lepiej pozostawić je w dużych kawałkach.
  2. Warzywa, łupki cebuli oraz pozostałe składniki włożyć do sporej wielkości garnka. Dodać również łodyżki pietruszki (natka posłuży do posypania gotowego bulionu roślinnego).
  3. Całość zalać zimną wodą (2 litry) i gotować pod przykryciem na małym ogniu. Dobrze, aby proces ten trwał minimum 3 godziny, dzięki czemu bulion nabierze wyjątkowej głębi i smaku.
  4. Gotowy bulion roślinny odcedzić. Według smaku i upodobanie przyprawić przy użyciu soli i pieprzu. Serwować obficie posypany natką pietruszki i z dodatkiem np. makaronu nitki.

Smacznego!

Przy okazji polecamy przepis na:

Zobacz również

Popularne artykuły

Kremowa zupa z pomidorów i marchewki

Kremowa zupa z pomidorów i marchewki idealna na przełom lata i jesieni. Prosta, szybka w przygotowaniu, z wyrazistym aromatem i sycąca.

Ogórkowy chłodnik dla wegan

Ogórkowy chłodnik dla wegan, szybki, zdrowy i nawadniający. Idealny latem i nie tylko, z jogurtem roślinnym, czosnkiem, koperkiem i orzechami

Zupa na bazie pieczonych pomidorów

Kremowa zupa z pieczonych pomidorów – intensywny smak, aksamitna konsystencja. Prosta w przygotowaniu, piekarnik robi większość pracy.
Skip to content