Chłodnik, jak sama nazwa wskazuje, chłodzi, więc przyrządzamy go przede wszystkim latem – jako chwilę wytchnienia od upałów. Jest to jednak zupa tak dobra i posiadająca tyle zalet, że warto skusić się na nią także w inne pory roku. A o jakich pozytywach chłodnika mowa?
- szybkość i prostota przygotowania, nie wymaga długiego gotowania;
- doskonale nawadnia;
- jest bardzo zdrową potrawą raw;
- stanowi pełnowartościowe danie, pyszną zupę, ale z uwagi na swoją lekkość może być również małym co nieco między posiłkami.
Przyrządzenie chłodnika w wersji dla wegan absolutnie nie jest skomplikowanym zadaniem. Na rynku mamy obecnie naprawdę szeroką ofertę wegańskich jogurtów – dostaniemy naprawdę dobre jakościowo warianty smakowe, takie jak np. jogurty owsiane, sojowe, migdałowe czy kokosowe i in. Przygotowując chłodnik, wybierzmy te w największym stopniu naturalne, pozbawione dodatków w rodzaju cukru i innych słodzików.
W naszym chłodniku ogórkowym doskonale sprawdzi się jogurt na bazie orzechów nerkowca. Ma niepowtarzalny smak i idealną konsystencję.
Cenną wskazówką jest, by gotowy chłodnik odstawić do lodówki na całą dobę. Dzięki temu przejdzie on w pełni smakiem i aromatem dodanych ziół i przypraw.
Dodatkowo radzimy nie usuwać gniazd nasiennych z ogórków, gdyż całość nada chłodnikowi idealnej, przyjemnej gęstości.
Ogórkowy chłodnik dla wegan zyskuje na wyjątkowości smaku dzięki składnikom w postaci czosnku, soku z cytryny i koperku. “Kropką nad i” są w naszym przepisie orzechy włoskie. Ten dodatek nadaje potrawie wyrazistości, a do tego czyni ją bardziej sycącą.
Czas przygotowania: do 10 minut.
Składniki
Składniki do przygotowania 2-4 porcji:
- 400 g świeżych ogórków
- 4 łyżki orzechów włoskich
- ½ pęczka koperku
- 1 mały ząbek czosnku
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 400 g jogurtu roślinnego
- ¾-1 szklanka wody
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Przygotować orzechy włoskie: w tym celu wrzucić je na suchą, rozgrzaną patelnię. Prażyć tak długo, aż będą tłuste i zaczną intensywnie pachnieć, a do tego nabiorą brązowej barwy (około 2 minut). Następnie zdjąć patelnię z ognia, przesypać z niej orzechy i odstawić do przestygnięcia. Na koniec posiekać.
- Czosnek przecisnąć przez praskę (ewentualnie użyć do starcia tarki), po czym przełożyć do naczynia na chłodnik. Dodać szczyptę soli i skropić sokiem z cytryny.
- Ogórki obrać, a następnie skroić w dość drobną kostkę. Posiekać koperek i łącznie z ogórkami przełożyć do naczynia z czosnkiem.
- Dodać jogurt, wodę i przyprawić solą i pieprzem (duże szczypty). Całość wymieszać. Wedle smaku i uznania można dosolić i dodać jeszcze trochę soku z cytryny – całość powinna być odświeżająca i słona.
- Po schłodzeniu w lodówce ogórkowy chłodnik dla wegan sowicie obsypać prażonymi orzechami włoskimi.
Smacznego!
Przy okazji polecamy przepis na: