Krupnik wyjątkowy

Zobacz również

Jak podaje Słownik Języka Polskiego, krupa to oczyszczone ziarno kaszy jęczmiennej. Właśnie od tego pojęcia wzięła swoją nazwę bardzo popularna w Polsce zupa – krupnik.

Tradycja spożywania krupnika sięga wielu wieków wstecz. Na ich przestrzeni przepis ulegał co prawda modyfikacjom, niemniej jednak zupa ta niezmiennie gości na polskich stołach.

Bazę krupnika stanowi wywar z jarzyn (w wersji podstawowej), czasami zastępowany mięsnym, do tego kasza jęczmienna (w niektórych recepturach gryczana), a bywa, że także ziemniaki lub ryż oraz grzyby.

Krupnik to jedna z najstarszych polskich zup. Jego składniki należały i należą do tanich, a do tego ogólnodostępnych, stąd popularność tego dania kiedyś i obecnie. Jest aromatyczny, wspaniale syci, a w chłodne dni skutecznie nas rozgrzewa.

Co więcej, z uwagi na zawartość kaszy, jak i dużej ilości różnorodnych warzyw krupnik jest bardzo zdrową zupą. Stanowi dla nas źródło takich składników mineralnych jak np. żelazo, cynk i potas, a także witamin z grupy B i błonnika pokarmowego.

Istnieją różne opcje przygotowania krupniku. Poniższa propozycja wywodzi się z kuchni roślinnej, a jej podstawą są pieczone warzywa.

Czas przygotowania: pół godziny plus około 20 minut na pieczenie warzyw.

Składniki

Składniki do przygotowania około 5 porcji:

  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • 5-6 ząbków czosnku w łupinach
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sól
  • czarny pieprz
  • 3 łyżki suszonego koperku
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 stopni.
  2. Gdy się nagrzewa, przygotować warzywa: wszystkie najpierw obrać, a następnie pokroić w kostkę. Jarzyny umieścić w naczyniu żaroodpornym, dodając ząbki czosnku w łupinach. Doprawić niedużą ilością soli, dokładając również ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Całość zalać kilkoma łżkami oliwy z oliwek.
  3. Naczynie z tak przygotowanymi warzywami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec mniej więcej 20 minut.
  4. Podczas zapiekania jarzyn ugotować kaszę. Najlepiej zrobić to od razu w dużym garnku, w którym docelowo przyrządzony zostanie krupnik. Używając kaszy jęczmiennej w woreczku, po ugotowaniu rozciąć go i wrzucić kaszę na powrót do wody, w której była gotowana. W przypadku sypkiej zostawić ją w garnku, dodając od razu wszystkie upieczone jarzyny. Co ważne: czosnek najpierw obrać z łupin i drobno pokroić.
  5. Całość doprowadzić do wrzenia, gotując potem jeszcze około 5 minut. Według smaku i uznania przyprawić przy użyciu soli, czarnego pieprzu i suszonego koperku

Smacznego!

Przy okazji polecamy przepis na:

Zobacz również

Popularne artykuły

Skip to content
facebook facebook facebook