Lody są jednym z tych deserów, które kochają niemal wszyscy – bez względu na wiek czy porę roku. W gorące dni skutecznie orzeźwiają zmęczony upałem organizm. W chłodniejsze natomiast stają się smaczną przekąską na poprawę humoru. Przysmak ten w tradycyjnej wersji zawiera mleko krowie, jajka oraz różne sztuczne dodatki, których unikają weganie oraz osoby dbające o zdrowie. Na szczęście istnieje wiele alternatyw dla klasycznych deserów lodowych, które są równie pyszne, a przy tym bogate w składniki odżywcze.
W niniejszym przepisie do przygotowania przysmaku użyjemy m.in. awokado. To owoc, który w kuchni roślinnej cieszy się ogromną popularnością, nie tylko ze względu na swoje zdrowotne właściwości, ale również za sprawą kremowej konsystencji. Zastosujemy także mleko kokosowe. Produkt ten obfituje w zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały. W połączeniu z awokado i z dodatkiem słodkiego ksylitolu – naturalnego zamiennika cukru – otrzymujemy pyszny i pożywny deser, w którym próżno szukać produktów pochodzenia zwierzęcego czy szkodliwych dla zdrowia konserwantów.
Lody z mleka kokosowego i awokado idealnie nadają się na lato. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby delektować się ich wyjątkowym smakiem także w miesiącach jesiennych lub zimowych. Proces przygotowywania deseru przebiega w prosty i szybki sposób. Nie musisz dysponować zaawansowanymi umiejętnościami kulinarnymi, aby przyrządzić go z sukcesem.
Lody wegańskie to także świetny sposób na wykorzystanie awokado w kuchni. Owoc w połączeniu z mlekiem kokosowym, sokiem z cytryny i odrobiną wanilii tworzy cudowną, kremową bazę, którą wystarczy zamrozić, by uzyskać doskonały, rozpływający się w ustach deser.
Po przysmak lodowy ze składników roślinnych chętnie sięgają nie tylko weganie. Zalety jego spożywania doceniają także osoby uczulone na mleko i nabiał, a także te będące na diecie odchudzającej. Deser jest naprawdę pyszny, a przy tym niskokaloryczny. Przygotuj go więc na najbliższą okazję lub po prostu jako zdrową przekąskę na co dzień.
Przyrządzenie wegańskich lodów z mleka kokosowego i awokado jest proste, a rezultat – fantastyczny. Gwarantujemy, że po ich spróbowaniu przez długi czas nie będziesz chciał sięgnąć po tradycyjne desery lodowe ze sklepów.
Czas przygotowania: 30 minut (+ 6 godzin na mrożenie w lodówce)
Składniki
Składniki do przygotowania 8 porcji lodów:
- 1 dojrzałe awokado
- sok z 1 cytryny
- 400 g mleka kokosowego (pełnotłustego)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 120 g ksylitolu
Przygotowanie
1. Przygotowanie składników::
Przekrój awokado na pół. Usuń pestkę, a miąższ wydrąż łyżką i przełóż do miski lub do blendera. Otwórz puszkę mleka kokosowego i wylej z niego wodę do zlewu. Pozostałą śmietankę kokosową dodaj do awokado razem z sokiem z cytryny, ekstraktem z wanilii oraz ksylitolem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
2. Blendowanie:
Zawartość miski lub blendera zmiksuj na gładką, jednolitą masę o kremowej konsystencji. Sprawdź, czy wszystkie składniki dobrze połączyły się ze sobą. Jeśli masa jest zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę więcej mleka kokosowego, aby ją rozrzedzić.
3. Mrożenie:
Gotową masę przełóż do plastikowego pojemnika lub formy na lody. Rozprowadź ją równomiernie po całym naczyniu. Pojemnik z masą wstaw do zamrażarki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Podczas mrożenia warto co jakiś czas przemieszać masę widelcem. Dzięki temu deser będzie miał delikatniejszą teksturę.
4. Serwowanie:
Po zakończeniu czasu mrożenia lody należy wyjąć z zamrażarki i odczekać kilka minut. Dzięki temu staną się łatwiejsze do formowania. Możesz je podawać np. z owocami, albo z orzechami.
Smacznego!
Przy okazji polecamy zapoznać się z artykułami: