Sarniak świerkowy

Zobacz również

Sarniak świerkowy (Sarcodon imbricatus (L.) P. Karst.) to gatunek grzybów z rodziny kolcownicowatych (Bankeraceae).

Nazewnictwo

Sarniak świerkowy po raz pierwszy został zdiagnozowany w roku 1753 przez Karola Linneusza, który nadał mu nazwę Hydnum imbricatum. Obecną, uznaną przez Index Fungorum nazwę, nadał mu w 1881 roku P. Karsten, który przeniósł grzyba do rodzaju Sarcodon.

Nazwę polską zaproponowali w 1968 roku Barbara Gumińska i Władysław Wojewoda, którzy nadali mu miano sarniak dachówkowaty. W 2003 roku Władysław Wojewoda zarekomendował nazwę sarniak świerkowy. W polskim piśmiennictwie mykologicznym gatunek ten opisywany był także jako: kolczak łoszak, kolczak dachówkowaty, łoczak, losuń, sarna, siarna. Nazwy regionalne to: kolczak, sarna, łosuń, łoszak, krowia gęba.

Morfologia

Kapelusz grzyba jest gruby, mięsisty o średnicy 6–25 cm, płasko wypukły, z wiekiem wgłębiony. Początkowo ma podwinięte brzegi, później staje się płatowato powyginany. Posiada brązowy kolor z nieco czerwonawym odcieniem. Jest pokryty na powierzchni grubymi, koncentrycznie ułożonymi łuskami o ciemnej barwie.

Kolce ma zbiegające na trzon, białawe, szare aż do brązowawych. Są gęste i łamliwe.

Trzon jest cylindryczny, o wysokości 3–6 cm i grubości 1–3,5 cm, u podstawy zgrubiały. Początkowo białawy, później brunatniejący, aksamitny lub z przylegającymi włókienkami. Miąższ jest sprężysty, suchy, początkowo białawy, a później siwy i brązowy, u podstawy trzonu brunatnawy.

Zarodniki są okrągławe z licznymi guzkami, o rozmiarach 6-8 × 5-5,5 μm.

Sarniak świerkowy (1)
Zdj. 1. Sarniak świerkowy. © Źródło: Wikimedia Commons. Autor: Jerzy Opioła. Licencja: CC BY-SA 3.0.

Występowanie

Sarniak świerkowy jest szeroko rozprzestrzeniony w Europie i Ameryce Północnej, występuje także w Japonii. W Polsce znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski. Ma status V, czyli narażony na wyginięcie, nie wszędzie jednak jest rzadki – w niektórych okolicach Polski jest pospolity.

Rośnie pojedynczo lub w grupach w lasach iglastych, przede wszystkim w górskich drzewostanach świerkowych, głównie na glebach kwaśnych i piaszczystych.

Znaczenie  kulinarne

Sarniak świerkowy to grzyb jadalny, ale jego wartość spożywcza i smakowa jest średnia. Spożywany na surowo może być trujący. Tylko młode sarniaki nadają się do spożycia, starsze są gorzkawe i łykowate. Rzadko jest używany do przerobu, gdyż ciemnieje i brzydko wygląda. Susz z młodych, delikatnych owocników sarniaka świerkowego bywa używany jako składnik zup i sosów.

Przy okazji polecamy zapoznać się z artykułami:


Źródła

  • https://pl.wikipedia.org/wiki/Sarniak_świerkowy
  • https://www.ekologia.pl/wiedza/grzyby/sarniak-dachowkowaty

© Źródło zdjęcia głównego: Wikimedia Commons. Autor: Holger Krisp. Licencja: CC BY 3.0.

Zobacz również

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

Popularne artykuły

Skip to content
facebook facebook facebook