Zupa z kapusty włoskiej z dodatkiem marchewki jest pysznym i zdrowym daniem, które idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Ta wyjątkowa potrawa odznacza się bogactwem smaków oraz wartości odżywczych. Można ją z łatwością przygotować w bardzo krótkim czasie. Unikalne walory smakowe oraz zapachowe wywaru z pewnością przypadną do gustu członkom Twojej rodziny i zaproszonym na lunch przyjaciołom.
Stanowiąca bazę posiłku kapusta włoska słynie z łagodnego smaku. Wyróżnia się też delikatniejszą w porównaniu do bardziej znanej białej odmiany teksturą. Warzywo połączone z dodającą całości odrobinę słodyczy marchewką i kalarepą, która wzbogaca ją o nieco świeżości, idealnie komponuje się z aromatycznym bulionem roślinnym. Natomiast mieszanka czosnku, cebuli, ziół prowansalskich i ziela angielskiego nadaje zupie wyrazistą nutę smakową i zapachową.
Wywar z kapusty włoskiej jest również doskonałym wyborem dla osób dbających o zdrowie. Niskokaloryczne, dostarczające organizmowi błonnika i witamin, danie może stać się częścią jadłospisu osób będących na diecie odchudzającej. Jego wyjątkowe walory z pewnością docenią także weganie oraz wegetarianie. Przepis można łatwo modyfikować, dodając do zupy różne warzywa albo przyprawy – wszystko po to, by dostosować ją do własnych potrzeb i upodobań. Dodatkowo jest to potrawa, którą możesz przygotować w większej ilości. Dzięki temu idealnie nadaje się zarówno na rodzinny obiad, jak i na lunch do pracy czy do szkoły.
Do przyrządzenia wywaru wystarczy kilka podstawowych składników, które bez problemu kupisz w niemal każdym sklepie spożywczym. Przyszykowany samodzielnie bulion roślinny stanowi doskonałą bazę do gotowania warzyw. Natomiast oliwa z oliwek i mąka owsiana wzbogacą smak całości. Zupa z kapusty włoskiej z dodatkiem marchewki to przepis, który pozwala cieszyć się pysznym, bogatym w witaminy i minerały posiłkiem.
Przygotowanie dania jest szybkie i proste, a same składniki nie wymagają długotrwałej obróbki termicznej. Potrawa skutecznie zaspokaja głód, a dodatkowo działa rozgrzewająco na organizm. To zatem idealne rozwiązanie na szybki obiad albo kolację.Teraz zapraszamy do wspólnego gotowania tej wyjątkowej zupy!
Czas przygotowania: 30 minut.
Składniki
Składniki do przygotowania 4 porcji zupy:
- 1/2 główki kapusty włoskiej
- 1 kalarepa
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 litr bulionu roślinnego
- 2 ząbki czosnku
- kilka ziaren zmielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka mąki owsianej
Przygotowanie
1. Przygotowanie warzyw:
Umyj kapustę włoską i podziel na mniejsze części. Obierz pozostałe warzywa. Marchewkę pokrój w cienkie plastry, kalarepę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a cebulę posiekaj drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę.
2. Smażenie i gotowanie warzyw:
W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj kapustę, marchewkę oraz kalarepę. Całość wymieszaj i smaż przez kilka minut. Wlej bulion roślinny do naczynia, dodaj ziele angielskie oraz zioła prowansalskie. Doprowadź wywar do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut, aż warzywa staną się miękkie.
3. Przygotowanie zasmażki:
Rozgrzej na patelni 1 łyżkę oliwy z oliwek. Wrzuć cebulę i czosnek, smaż przez około 2-3 minuty, aż lekko się zeszklą. Dodaj mąkę owsianą i podsmaż. Przygotowaną zasmażkę wlej do garnka z zupą. Całość wymieszaj.
4. Podanie:
Zupa z kapusty włoskiej z marchewką jest gotowa do podania. Przelej ją do talerzy i serwuj od razu. Opcjonalnie możesz posypać wywar świeżo posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.
Smacznego!
Przy okazji polecamy zapoznać się z artykułami: