Dobra receptura na bulion roślinny jest na wagę złota. To przecież doskonała baza pod różnego rodzaju zupy, sosy i potrawy. Naszym przepisem udowadniamy, że do smacznego i aromatycznego bulionu wcale nie jest potrzebna kura.
Wywar według poniższej receptury nie wymaga dużego nakładu pracy. Na pewno potrzebny jest nam duży garnek wypełniony różnorodnymi warzywami, a do tego niemało soli i pieprzu, suszone zioła, a także spora ilość oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Wystarczy wszystko zalać wodą, wstawić na mały ogień i dodać ostatni, ale bardzo istotny składnik – czas. I to dużo czasu, bo bulion rekomendujemy gotować nawet 3 godziny.
Dobry bulion roślinny odznacza się intensywną barwą, głębokim smakiem i bogatym aromatem. Dobrze sprawdza się gotowanie go w większej ilości, tak, żeby móc też część zamrozić, np. porcjując do woreczków do zamrażania. W każdej chwili będzie można wtedy sięgnąć po niego, gdy bulion roślinny będzie nam potrzebny jako baza do zaplanowanej zupy.
Czas przygotowania: minimum 3 godziny.
Składniki do przygotowania litra bulionu
- 4 marchewki
- 1 pęczek pietruszki
- 4 pieczarki
- 1 pomidor
- 2 cebule
- ½ selera
- ½ kopru włoskiego
- ½ pora
- 3 liście laurowe
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 gałązki lubczyku
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól (w dość dużej ilości)
- 10 ziaren pieprzu czarnego
Przygotowanie
- Starannie oczyścić wszystkie warzywa i pozostawić nieobrane. Cebulę obrać, nie wyrzucając łupin (do wykorzystania w kolejnym etapie). Jarzyn poleca się nie kroić, lepiej pozostawić je w dużych kawałkach.
- Warzywa, łupki cebuli oraz pozostałe składniki włożyć do sporej wielkości garnka. Dodać również łodyżki pietruszki (natka posłuży do posypania gotowego bulionu roślinnego).
- Całość zalać zimną wodą (2 litry) i gotować pod przykryciem na małym ogniu. Dobrze, aby proces ten trwał minimum 3 godziny, dzięki czemu bulion nabierze wyjątkowej głębi i smaku.
- Gotowy bulion roślinny odcedzić. Według smaku i upodobanie przyprawić przy użyciu soli i pieprzu. Serwować obficie posypany natką pietruszki i z dodatkiem np. makaronu nitki.
Smacznego!
Przy okazji polecamy przepis na: