Pyszne ciasteczka z cynamonem dla wegan

Zobacz również

Strona głównaKulinariaDeseryPyszne ciasteczka z cynamonem dla wegan

Wegańskie ciasteczka z cynamonem to wspaniały sposób na przygotowanie czegoś smacznego, zdrowego i w pełni roślinnego. Idealnie nadają się na każdą okazję – od codziennego podjadania po specjalne uroczystości. Można je zabrać ze sobą do pracy albo do szkoły. Świetnie sprawdzą się także jako przekąska dla gości podczas spotkań rodzinnych czy biznesowych. Dzięki prostym składnikom, które zapewne większość z nas ma w swojej kuchni, ciasteczka są nie tylko łatwe do zrobienia, ale także wyjątkowo sycące. Cynamon dodaje im wyrazistego, rozgrzewającego smaku, a użycie ksylitolu sprawia, że są zdrowsze od typowych wypieków słodzonych cukrem. Mąka gryczana, którą wykorzystamy jako bazę, nie zawiera glutenu. Przygotowanymi słodkościami mogą zatem z powodzeniem zajadać się także osoby będące na diecie bezglutenowej.

Wegańska kuchnia z biegiem czasu cieszy się coraz większą popularnością także wśród osób, które na co dzień nie stosują diety roślinnej. Korzystanie z zamienników niektórych produktów (np. oleju kokosowego zamiast masła albo mleka roślinnego w miejsce krowiego) pozwala nie tylko na wzbogacenie diety o nowe smaki. Jest też wyrazem bardziej zrównoważonego podejścia do odżywiania. Wypieki te odznaczają się nie tylko walorami zdrowotnymi, ale są także przyjazne dla środowiska. Produkcja roślinna wiąże się bowiem z mniejszym zużyciem zasobów naturalnych, co jest bardzo istotne w kontekście globalnych wyzwań ekologicznych.

Stanowiąca główny składnik naszych ciasteczek mąka gryczana  wyróżnia się szeregiem zalet. Jest to produkt bogaty w błonnik, dlatego pomaga w utrzymaniu prawidłowej pracy układu trawiennego. Artykuł ten ma też niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie powoduje nagłych skoków poziomu cukru we krwi. To dobra wiadomość dla diabetyków oraz osób, które chcą kontrolować swoją wagę. Połączenie mąki gryczanej z ksylitolem, czyli naturalnym niskokalorycznym słodzikiem, sprawia, że ciasteczka z cynamonem są idealne dla osób dbających o linię i zdrowie.

Olej kokosowy, którego użyjemy zamiast tradycyjnego tłuszczu, nie tylko nada przygotowanym wypiekom delikatnego, egzotycznego aromatu, ale i dostarczy organizmowi optymalnej dawki zdrowych tłuszczów. Choć jest to produkt bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe, to te pochodzące z kokosa są metabolizowane przez wątrobę inaczej niż tłuszcze zwierzęce. Pomagają one szybciej dostarczyć energię. Ponadto wykazują również działanie przeciwzapalne, dlatego warto od czasu do czasu wprowadzić olej kokosowy do swojej diety. Natomiast cynamon, zapewniający ciasteczkom wyjątkowy, ciepły smak, to nie tylko przyprawa – ma również właściwości prozdrowotne. Zawiera przeciwutleniacze, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Ponadto bierze też aktywny udział w regulowaniu poziomu cukru we krwi.

Wegańskie ciastka cynamonowe mogą stać się Twoim ulubionym deserem. Są proste do wykonania, zdrowe, a przy tym niesamowicie aromatyczne. To świetna alternatywa dla tradycyjnych słodkości, które często są pełne  cukru, rafinowanych tłuszczów i sztucznych dodatków. Jeśli nigdy wcześniej nie wykorzystywałaś mąki gryczanej do przygotowywania ciasteczek z cynamonem, to właśnie ten przepis będzie doskonałym wprowadzeniem do zdrowego pieczenia. Zapewniamy, że efekt końcowy pozytywnie zaskoczy zarówno Ciebie, jak i Twoich bliskich.

Zachęcamy do eksperymentowania w kuchni! Możesz modyfikować ten przepis, dodając ulubione bakalie, wiórki kokosowe, czy orzechy. Dzięki temu każdy wypiek będzie niepowtarzalny, a Ty odkryjesz nowe smaki i tekstury.

Czas przygotowania: 35 minut.

Składniki

Składniki do przygotowania 30 ciastek:

  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • ½ szklanki ksylitolu
  • 3/4 szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki mleka roślinnego (np. migdałowego, owsianego)
  • ½ łyżeczki soli morskiej

Przygotowanie

1. Przygotowanie składników: 

Zacznij od przygotowania wszystkich składników. Upewnij się, że olej kokosowy jest rozpuszczony, ale nie gorący. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Przygotuj blachę, wyłóż jej dno papierem do pieczenia.

2. Mieszanie suchych składników:

W dużej misce wymieszaj mąkę gryczaną, ksylitol, cynamon i sól morską. Sprawdź, czy wszystkie składniki połączyły się ze sobą w odpowiedni sposób. Cynamon musi równomiernie rozkładać się w cieście.

3. Dodanie mokrych składników:

Do suchych składników dodaj rozpuszczony olej kokosowy oraz mleko roślinne. Delikatnie mieszaj wszystko za pomocą łyżki lub szpatułki, aż do uzyskania gładkiego, nadającego się do formowania ciasta. W razie potrzeby możesz dodać dodatkową łyżkę mleka roślinnego.

4. Formowanie ciasteczek:

Z gotowej masy uformuj małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Następnie delikatnie spłaszcz je w dłoniach. W ten sposób nadasz im kształt ciasteczek. Ułóż je na blachę, zostawiając między nimi centymetrowe odstępy.

5. Pieczenie:

Włóż blachę z ciasteczkami do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 15 minut, aż nabiorą lekko złocistego koloru na brzegach (spód wypieków także powinien się lekko przyrumienić). Po upieczeniu wyjmij naczynie z piekarnika i odstaw na kilka minut do całkowitego ostygnięcia.

6. Przechowywanie:

Gotowe słodkości przechowuj w szczelnym pojemniku. Będą smaczne i chrupiące przez kilka dni.

Smacznego!

Przy okazji polecamy zapoznać się z artykułami:

Jeśli podzielasz naszą misję i chciałbyś wesprzeć nasze działania, możesz to zrobić:

Z góry dziękujemy za okazaną nam pomoc!

Zobacz również

Popularne artykuły

Przejdź do treści
ewolucja-myslenia-v4A-bez-napisu-01-green-1
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.

facebook facebook facebook
x Chcę pomóc 1,5%strzałka