Wegańskie krążki z jabłek to wyjątkowy sposób na przygotowanie zdrowych i pysznych wypieków, które doskonale sprawdzą się zarówno w roli deseru, jak i przekąski do herbaty ziołowej. Wykorzystując naturalną słodycz owoców, proste składniki roślinne oraz minimalną ilość tłuszczu, możesz stworzyć rozpływające się w ustach smakołyki, które zachwycą zarówno dorosłych, jak i dzieci. Przepis jest prosty, szybki i nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych, a efekt końcowy na pewno zadowoli każdego.
Jabłka – dzięki swojej soczystości – stanowią doskonałą bazę dla tej wegańskiej wersji krążków. Mleko kokosowe zapewni wypiekom przyjemny, delikatny smak. Umożliwi także idealne połączenie wszystkich składników. Mąka orkiszowa, której użyjemy w przepisie, jest pełnoziarnistą alternatywą dla swojego pszennego odpowiednika. Dzięki temu nasze krążki z jabłek będą bogate w błonnik oraz inne substancje odżywcze.
Płatki owsiane, które dodamy do ciasta, dostarczą organizmowi energii na cały dzień. Za ich sprawą ciasto zyska także delikatną, ale stabilną strukturę. Dodatek niewielkiej ilości proszku do pieczenia sprawi, że deser będzie odznaczać się aksamitną teksturą. Natomiast pełniący funkcję naturalnego słodzika ksylitol pozwoli na uzyskanie odpowiedniej słodyczy bez konieczności zastosowania białego cukru. Dodana do wypieków oliwa z oliwek wprowadzi odrobinę zdrowego tłuszczu. To sprawi, że smakołyki staną się bardziej chrupiące, a przy tym lekkie i pożywne.
Wegańskie krążki z jabłek stanowią zdrowszą i mniej kaloryczną wersję popularnych słodkości, która nie zawiera żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Ich przyrządzenie jest błyskawiczne, a połączenie prostych składników zagwarantuje całości niepowtarzalny smak i aromat. Te wyjątkowe wypieki możesz podawać na ciepło jako samodzielną przekąskę lub w połączeniu z jogurtem roślinnym. Warto zabierać je ze sobą do pracy lub do szkoły. Często królują też na stołach podczas imprez rodzinnych lub biznesowych. Nierzadko uświetniają także dziecięce przyjęcia organizowane np. z okazji urodzin.
Jeśli szukasz pomysłu na przygotowanie wegańskiego deseru, który zaspokoi kubki smakowe Twoich domowników i gości oraz dostarczy im energii na długi czas, ten przepis na krążki z jabłek to idealne rozwiązanie dla Ciebie. Przy użyciu naturalnych, łatwo dostępnych składników stworzysz przekąskę, która jest nie tylko pyszna, ale również pełna wartości odżywczych. Zamiast sztucznych dodatków sięgnij po produkty pełne smaku i natury. Wspólnie z całą rodziną będziecie mogli cieszyć się owocową harmonią w każdym kęsie.
Czas przygotowania: 75 minut.
Składniki
Składniki do przygotowania 10 krążków:
- 4 jabłka
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 1 łyżka ksylitolu pudru do posypania krążków
Przygotowanie
1. Przygotowanie jabłek:
Obierz jabłka i pokrój je na plastry o grubości około 1 cm. Z każdego kawałka wydrąż gniazda nasienne.
2. Łączenie mokrych i suchych składników:
W dużej misce połącz mąkę orkiszową z płatkami owsianymi. Wsyp proszek do pieczenia i ksylitol, a następnie dokładnie wymieszaj wszystkie suche składniki. Dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek. Powoli wlewaj mleko kokosowe, jednocześnie mieszając zawartość miski aż do uzyskania jednolitego ciasta. Powstała w ten sposób masa powinna być gęsta, ale lejąca. W razie potrzeby możesz ją rozrzedzić poprzez dodanie kilku łyżek mleka roślinnego.
3. Zanurzanie jabłek w cieście i smażenie:
Każdy plaster jabłka zanurz w przygotowanym cieście, tak aby całkowicie pokrył się mieszanką. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i wrzuć krążki do naczynia. Smaż je na średnim ogniu, aż staną się złociste i chrupiące z obu stron. Każda strona wypieku powinna smażyć się przez około 3 minuty. Krążki po usmażeniu układaj na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. To pozwoli Ci pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
4. Podawanie:
Gotowe, ciepłe wypieki najlepiej podawać od razu, ale smakują pysznie także na zimno. Opcjonalnie możesz je posypać ksylitolem pudrem albo cynamonem.
Smacznego!
Przy okazji polecamy zapoznać się z artykułami: