Erytrytol – poznaj zdrową alternatywę dla cukru

Zobacz również

Tradycyjny cukier – podstawowy składnik słodyczy i różnego rodzaju wypieków – często określany jest mianem: „biała śmierć”. Jego spożycie w nadmiernych ilościach przyczynia się bowiem do rozwoju różnych groźnych chorób cywilizacyjnych (np. cukrzycy, otyłości). Z drugiej strony trudno sobie wyobrazić rozmaite ciasta, ciasteczka lub torty bez dodatku jakichkolwiek substancji słodzących. Niewiele osób gustuje także w gorzkiej kawie czy herbacie. Jako zamiennik cukru może z powodzeniem posłużyć erytrytol, zwany też niekiedy erytrolem. Ten naturalny słodzik z biegiem czasu zyskuje sobie coraz większą popularność wśród konsumentów. Sprawdź, co to jest erytrytol i jakie są jego zalety!

Erytrytol – co to jest?

Erytrol jest substancją słodzącą, którą większość osób słusznie kojarzy ze zdrową żywnością. To naturalny słodzik zaliczany do grupy alkoholi polihydroksylowych. Erytrytol występuje naturalnie w niektórych owocach m.in. w gruszkach, winogronach oraz arbuzach. Jego obecność zazwyczaj stwierdza się także w produktach fermentowanych, takich jak np. wino, sery albo sos sojowy.

Jakie są właściwości erytrytolu? Otóż jest to bezbarwna, krystaliczna substancja słodząca, która łatwo rozpuszcza się w wodzie. Wyróżnia ją słodki smak. Poziom słodkości tego produktu jest nieco mniejszy niż ma to miejsce w przypadku sacharozy. W praktyce zatem 2,5 łyżeczki erytrolu odpowiada 2 łyżeczkom tradycyjnego cukru.

Erytrytol jako naturalny zamiennik cukru jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym przy wytwarzaniu różnego rodzaju produktów żywnościowych. Można go spotkać m.in w gumach do żucia, czekoladkach, cukierkach, a także napojach gazowanych. Ten naturalny substytut cukru dodaje się głównie do wyrobów o obniżonej kaloryczności. Wyróżnia go bowiem zerowy indeks glikemiczny.

Składnik oznaczany na opakowaniach symbolem E968 nie jest też metabolizowany przez organizm. Po erytrytol jako zdrowszy zamiennik cukru chętnie sięgają zatem osoby na diecie odchudzającej, a także pacjenci ze zdiagnozowaną cukrzycą.

Z czego powstaje erytrytol?

Konsumenci często zastanawiają się, z czego produkowany jest erytrytol? Warto wiedzieć, że ten naturalny słodzik, który z powodzeniem zastępuje zwykły cukier, został po raz pierwszy wyizolowany z alg morskich. Stało się to na początku lat pięćdziesiątych XIX wieku.

Przez szereg dekad metody produkcji erytrolu na skalę przemysłową uległy zupełnemu przeobrażeniu. Obecnie ten zamiennik cukru pozyskiwany jest zazwyczaj na drodze fermentacji cukrów. W procesie wytwórczym omawianej substancji o niskim indeksie glikemicznym zazwyczaj aktywny udział biorą różnego rodzaju bakterie. W jego syntezowaniu uczestniczą także drożdże Yarrowia lipolytica Wratislavia, które występują naturalnie w glebie.

Przy produkcji erytrolu niekiedy wykorzystywane są rozmaite związki chemiczne, np. glukoza, sacharoza, fruktoza oraz glicerol. W celu pozyskania substancji zapewniającej produktom spożywczym słodki smak przeprowadza się proces fermentacji glukozy. Metoda ta na ogół uważana jest za mniej opłacalną niż pozyskiwanie erytrytolu za pomocą drożdży.

Ile kalorii ma erytrytol?

Erytrytol jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnego cukru przede wszystkim z uwagi na charakteryzujący tę substancję niski indeks glikemiczny. Do niewątpliwych zalet omawianego słodzika zalicza się też obniżoną kaloryczność. Ile kcal ma zatem erytrytol?

Często mówi się, że erytrytol w ogóle nie zawiera kalorii. To przeświadczenie ma swoje praktyczne uzasadnienie. Z uwagi bowiem na fakt niemożności strawienia słodzika przez organizm zostaje on niemal w całości wydalony wraz z moczem. Nie odkłada się on zatem w ciele w postaci tkanki tłuszczowej. Można więc stwierdzić, że nie dostarcza on ciału żadnych kalorii.

Faktycznie kaloryczność erytrolu w przeliczeniu na 1 gram substancji wynosi od 0,2 do 0,4 kalorii. Dla porównania zwykły cukier o takiej samej gramaturze ma średnio dziesięciokrotnie wyższą wartość energetyczną.

Zastosowanie erytrytolu

Erytrytol jako zamiennik cukru znajduje powszechne zastosowanie w przemyśle spożywczym. Występujący naturalnie w niektórych owocach słodzik stanowi jeden z najważniejszych składników różnych artykułów żywnościowych. Dotyczy to w szczególności różnego rodzaju wyrobów cukierniczych, a także dżemów, marmolad, galaretek, pomadek itp. Omawianą substancję słodzącą nierzadko zawierają także suplementy diety.

Erytrytol z powodzeniem zastępuje zwykły cukier w kuchni. Można nim słodzić kawę czy herbatę. Świetnie sprawdza się też jako dodatek do różnego rodzaju dań i wypieków. Erytrol doskonale nadaje się też do zagęszczania różnych produktów i maskowania ich niezbyt przyjemnych smaków. Ponadto z powodzeniem pełni funkcję stabilizatora pokarmu i wzmacniacza aromatu.

Czy erytrytol jest zdrowy?

Erytrol powszechnie uznaje się za najzdrowszy cukier świata. Stosowanie erytrytolu zaleca się przede wszystkim osobom otyłym i z nadwagą, a także diabetykom i pacjentom cierpiącym na insulinooporność. Warto go także włączyć do codziennej diety dzieci i nastolatków. W praktyce regularne używanie tego słodzika jest doskonałym rozwiązaniem dla wszystkich osób, którym zależy na dobrym zdrowiu i doskonałym samopoczuciu psychofizycznym.

Erytrytol jako najzdrowszy cukier świata ma wiele zalet. Wśród nich wymienia się przede wszystkim wspomniany już tutaj zerowy indeks glikemiczny oraz obniżoną kaloryczność. Do pozostałych walorów omawianego zamiennika tradycyjnego cukru zalicza się też:

  • bezpieczeństwo stosowania – erytrytol nie przekształca się w organizmie w żadne inne niebezpieczne dla zdrowia związki chemiczne;
  • działanie antyoksydacyjne – erytrol bierze aktywny udział w zwalczaniu wolnych rodników;
  • działanie ochronne na śródbłonek naczyń krwionośnych – naturalny słodzik zabezpiecza naczynia krwionośne przed uszkodzeniem;
  • wpływ na obniżenie poziomu glukozy we krwi – stosowanie erytrolu nie powoduje napadów głodu ani skoków poziomu cukru we krwi.
07.-erytrytol-1
Zdj. 1. Erytrytol dobrze sprawdza się przy ciastach. © Źródło: Canva.

Osoby zastanawiające się, czy erytrytol rzeczywiście jest zdrowszy od cukru, powinny też mieć świadomość dobroczynnego oddziaływania tego słodzika na stan uzębienia konsumentów. Erytrol nie tylko nie doprowadza do rozwoju próchnicy zębów, ale też w pewnym stopniu jej zapobiega. Hamuje bowiem proces fermentacji cukrów przez bakterie odpowiedzialne za choroby zębów i przyzębia.

Erytrytol czy ksylitol – który słodzik jest lepszy?

Ksylitol to jeden ze słodzików dostępnych na rynku. Konsumenci często mają dylemat, czy lepiej postawić na ten słodzik, czy też na erytrytol? Warto mieć świadomość, że oba rozwiązania mają swoje zalety. Erytrol jest mniej słodki niż ksylitol. Dlatego na tę drugą opcję zazwyczaj decydują się osoby, które preferują bardziej wyraziste smaki. Erytrytol wyróżnia za to niska kaloryczność. Lepiej zatem sprawdza się przy diecie odchudzającej.

Erytrytol dla cukrzyka – czy jest bezpieczny?

Erytrytol powszechnie uznaje się za bezpieczny zamiennik cukru dla diabetyków. Organizm osoby cierpiącej na cukrzycę z reguły dobrze toleruje ten słodzik. Dzieje się tak przede wszystkim z uwagi na jego zerowy indeks glikemiczny, co skutkuje brakiem znaczącego wpływu na poziom glukozy i insuliny we krwi. Ponadto erytrytol korzystnie oddziałuje także na zmniejszenie apetytu. Zapewnia on bowiem organizmowi uczucie sytości na dłuższy czas.

Erytrytol powszechnie dodaje się do różnego rodzaju leków, zwłaszcza syropów. Takie farmaceutyki mogą być bezpiecznie stosowane przez cukrzyków oraz osoby cierpiące na insulinooporność.

Czy dzieci mogą spożywać erytrytol?

Rodzice kilkulatków i nastolatków często zastanawiają się, czym zastąpić tradycyjny cukier w diecie swoich pociech. Erytrytol jest idealnym rozwiązaniem dla większości dzieci powyżej 3 roku życia. Stosowanie erytrytolu pozwala na skuteczną redukcję ilości spożywanych przez najmłodszych kalorii. W ten sposób dziecko zyskuje skuteczną ochronę przed rozmaitymi negatywnymi konsekwencjami nadmiernej konsumpcji cukru. Dotyczy to w szczególności nadwagi, otyłości oraz próchnicy i innych chorób zębów.

Erytrytol może być z powodzeniem spożywany przez młodych ludzi. Przyjmuje się, że na każdy kilogram masy ciała dziecko może bezpiecznie przyjąć od 0,5 do 1 g słodzika w ciągu dnia. Bezpieczna jednorazowa dawka erytrolu dla maluchów w wieku od 4 do 6 lat to 3 łyżeczki (czyli około 15 g). Charakterystycznym objawem przedawkowania produktu są biegunki.

Skutki uboczne stosowania erytrytolu

Erytrytol na ogół nie jest szkodliwy dla człowieka. Zwykle dobrze wpływa na ludzki organizm. Tę substancję słodzącą mogą bez obaw stosować także kobiety w ciąży i matki karmiące piersią.

Jednak, jak w przypadku większości produktów spożywczych, wskazany jest umiar w stosowaniu omawianego słodzika. Na konieczność ograniczania spożycia substancji słodzących wskazuje m.in. Biblia. Choć w czasach starożytnych nie znano cukru w tradycyjnej postaci, w Piśmie Świętym można znaleźć wskazówki dotyczące spożywania naturalnych „słodzików”, głównie miodu. Na przykład w starotestamentalnej Księdze Przysłów czytamy m.in.: Znalazłeś miód – tyle zjedz, ile trzeba, byś się objadłszy, nie zwrócił (Księga Przysłów 25,16) oraz Niedobrze za wiele jeść miodu (Księga Przysłów 25,27). Bóg w trosce o zdrowie człowieka zaleca zatem umiar w spożywaniu słodkości, który jest też wyrazem panowania nad sobą.

Nadmierne spożycie erytrytolu zazwyczaj powoduje wzdęcia, nudności oraz bóle brzucha. Może też mieć działanie przeczyszczające. Dzieje się tak wówczas, gdy w ciągu jednego posiłku została przyjęta dawka słodzika przekraczająca 50 gramów.

Erytrol zwykle jest lepiej tolerowany przez ludzki organizm w pokarmach stałych niż płynnych. Osoby, które decydują się stosować erytrytol, powinny pamiętać o unikaniu jednorazowego przyjmowania całej dziennej dawki tej substancji słodzącej. Znacznie lepiej jest dodać niewielką ilość słodzika do kilku posiłków spożywanych o różnych porach dnia.


Źródła

  1. https://www.doz.pl/czytelnia/a14856-Erytrytol__najzdrowszy_cukier_swiata._Poznaj_wlasciwosci_oraz_zastosowanie_erytrolu [dostęp: 12.09.2024].
  2. https://www.apo-discounter.pl/blog/zdrowie-w-kuchni/zdrowe-odzywianie/erytrytol-co-to-jest-z-czego-powstaje-jak-stosowac-i-czy-ma-skutki-uboczne/?srsltid=AfmBOorqsQetRBkyZwrplfgemNMp4_ABuHn_Q7m3-fDIe676bh6XRz1Z [dostęp: 12.09.2024].
  3. https://www.allecco.pl/artykuly/erytrol-wlasciwosci-i-zastosowanie-zdrowego-zamiennika-cukru.html [dostęp: 12.09.2024].
  4. https://www.morele.net/wiadomosc/czy-erytrytol-jest-zdrowy-ile-ma-kcal-skutki-uboczne/18473/ [dostęp: 12.09.2024].
  5. https://www.dziecizdrowoodzywione.pl/zamienniki-cukru-dla-dzieci/ [dostęp: 12.09.2024].

Wszystkie cytaty biblijne pochodzą z Biblii Tysiąclecia.

© Źródło zdjęcia głównego: Canva.

Zobacz również

Popularne artykuły

Skip to content
facebook facebook facebook