Według teorii ewolucji nasi wcześni przodkowie ewoluowali od mało sprytnych przodków. A zatem ich pomysłowość i umiejętności takie jak produkcja wina1, wykonywanie operacji2, budowanie łodzi do żeglowania po morzu3, czy spożywanie warzyw przez “jaskiniowców”4, powinny rozwijać się powoli przez eony czasu.
A tymczasem odkrycia archeologiczne wskazują na biblijny scenariusz pochodzenia człowieka, tj. że od samego początku był on w pełni zdolny do realizowania takich przedsięwzięć. Nowe badania pokazują, że również możliwości handlowe starożytnego świata dobrze pasują do historii biblijnej.
Chemia spożywcza w starożytnych zębach
Zespół naukowców pracujący pod kierunkiem Uniwersytetu w Monachium odkrył, że spożywcze substancje chemiczne przywierają trwale do kamienia nazębnego5. Wykorzystując nowoczesne metody, wykryli resztki białkowe w starożytnych zębach. W szesnastu szkieletach udało im się zidentyfikować pozostałości ziaren soi, nasion sezamu, kurkumy oraz bananów. Do badań wykorzystane zostały osobniki wydobyte ze starożytnego miasta Megiddo z epoki brązu oraz miasta Tel Erani z epoki żelaza.
Naukowcy nie dysponując żadnymi dowodami na to, że powyższe rośliny rosły wcześniej w Lewancie, zmuszeni byli uznać, że produkty te musiały być sprowadzane z Azji Południowo-Wschodniej za sprawą dalekosiężnego handlu. Jeden ze współautorów badania, Philipp Stockhammer, stwierdził:
„Uważam za spektakularne, że żywność była wymieniana na duże odległości na tak wczesnym etapie historii… Egzotyczne przyprawy, owoce i oleje z Azji dotarły w ten sposób do Morza Śródziemnego kilka stuleci, w niektórych przypadkach nawet tysiąclecia, wcześniej niż sądzono… Możemy teraz uchwycić wpływ globalizacji w drugim tysiącleciu p.n.e. na kuchnię wschodnio-śródziemnomorską… Kuchnia śródziemnomorska od początku charakteryzowała się wymianą międzykulturową”6.
Żegluga z Azji Wschodniej do Izraela może zająć 40 dni, czyli mniej więcej dwa razy dłużej niż dojrzewają zielone banany. A zatem najprawdopodobniej ludzie starożytni uprawiali banany w Lewancie. Jednak lokalne drzewa bananowe nie zmniejszają prawdopodobieństwa międzynarodowego handlu artykułami, które są bardziej trwałe niż banany.
Wniosek
Kilka tysięcy lat temu ludzie zajmowali się handlem na odległość tak samo jak my. A to pokazuje, że ludzie od początku byli w pełni inteligentni i kreatywni – tak jak mówi Biblia.
Przypisy
- Barnard, H. et al. 2011. Chemical evidence for wine production around 4000 BCE in the Late Chalcolithic Near Eastern highlands. Journal of Archaeological Science. 38 (5): 977-984.
- Buquet-Marcon, C., P. Charlier, and A. Samzun, 2009. A possible Early Neolithic amputation at Buthiers-Boulancourt (Seine-et-Marne), France. Antiquity. 83 (322).
- Dennell, R. W. et al. 2014. The origins and persistence of Homo floresiensis on Flores: biogeographical and ecological perspectives. Quaternary Science Review. 96: 98-107.
- Henry, A. G., A. S. Brooks, and D. R. Piperno. 2011. Microfossils in calculus demonstrate consumption of plants and cooked foods in Neanderthal diets (Shanidar III, Iraq; Spy I and II, Belgium). Proceedings of the National Academy of Sciences. 108 (2): 486-491.
- Scott, A. et al. 2020. Exotic foods reveal contact between South Asia and the Near East during the second millennium BCE. Proceedings of the National Academy of Sciences, published online December 21, 2020.
- The aroma of distant worlds. University of Munich news release. Posted on www.en.uni-muenchen.de December 22, 2020, accessed January 6, 2021.
Opracowano na podstawie: B. Thomas, „Abraham ate bananas?”, opublikowane na icr.org 11 stycznia 2021.