Powiedzieć, że lody według poniższej receptury są idealne, to trafić w samo sedno. Nie dość, że błyskawicznie się je przygotowuje, to jeszcze smakują niczym “niebo w gębie” i do tego są roślinne.
Podstawę do ich przygotowania stanowią zamrożone banany. Zapewne większość zwolenników kuchni roślinnej wie doskonale, że owoce te, po pokrojeniu, a następnie zamrożeniu, stanowią niezastąpioną bazę do lodów roślinnych. Wystarczy zmiksować je blenderem z ulubionymi dodatkami, by dzięki swej słodyczy i aksamitności przeobraziły się w pyszne, tłuściutkie lody.
Jakie banany najlepiej nadają się do zamrożenia? Idealne będą te dojrzałe, o upstrzonej brązowymi kropkami skórce. Właśnie na tym etapie są one i idealnie słodkie, i cudownie kremowe.
Banany obieramy ze skórki i kroimy na plasterki o szerokości około jednego centymetra. Tak przygotowane wkładamy do woreczka do zamrażania i umieszczamy na płasko w zamrażalniku. Jeżeli chcemy ułatwić sobie późniejsze wyjmowanie określonych porcji owoców, po mniej więcej 2 godzinach mrożenia możemy delikatnie uderzyć w woreczek. Pozwoli to plasterkom bananów oddzielić się od siebie.
Cenna wskazówka: owoce te mają to do siebie, że potrafią ściemnieć, zanim zdążą się zamrozić. Żeby tego uniknąć, warto spryskać je więc świeżym sokiem z cytryny.
Dysponując mrożonymi bananami, w każdej chwili możemy szybko przygotować deser, na jaki tylko przyjdzie nam chęć i fantazja. Kompozycji może być naprawdę wiele, np. roślinne lody:
- tradycyjne, po zmiksowaniu z mlekiem ryżowym;
- orzechowe, jeżeli dodamy masło orzechowe i ciut cynamonu;
- o smaku kokosa, gdy wzbogacimy je mleczkiem kokosowym;
- owocowe po zblendowaniu z ulubionymi mrożonymi owocami (sprawdzą się maliny, truskawki, porzeczki, borówki, jeżyny, ale też np. mango lub ananas).
Nasz przepis to z kolei jeszcze inna kombinacja, tj. roślinne lody z tahini.
Czas przygotowania: maksymalnie pół godziny.
Składniki do przygotowania 2 porcji
- 2 zamrożone banany
- 3 łyżki tahini (pasty sezamowej)
- szczypta soli morskiej
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
Przygotowanie
- Przyszykować pucharki na lody: z uwagi na tendencję lodów na bazie mrożonych bananów do szybkiego topnienia warto lekko zmrozić naczynia, w których będą podawane. W tym celu pucharki/miseczki wkładamy wcześniej na około pół godziny do zamrażalnika.
- Do zmiksowania wszystkich produktów użyć blendera kielichowego z ostrzem w formie litery “S”. Zamiennie może być również blender ręczny z nasadką o nożach w wyżej podanym kształcie. Sprawdzą się w tym wypadku wąskie, wysokie pojemniki w zestawie z blenderem ręcznym – miksowanie w nich owoców będzie i wygodniejsze, i łatwiejsze. Warto wiedzieć, że przed przystąpieniem do blendowania dobrze jest odrobinę roztopić banany, do czego wystarczy około minuta.
- Do kielicha lub pojemnika blendera włożyć wszystkie składniki i zmiksować na gęste, aksamitne lody. Zaraz potem przełożyć do przygotowanych, zmrożonych pucharków.
- Serwować polane syropem klonowym lub wybranym sosem owocowym. Wedle smaku i uznania można posypać wiórkami kokosowymi lub jeszcze lepiej ziarnami prażonego sezamu.
Smacznego!
Przy okazji polecamy przepis na: