Jak sama nazwa wskazuje, zupa grochowa, inaczej grochówka, przyrządzana jest z grochu. W naszym kraju jest to dość popularne danie, tradycyjnie podawane na gęsto, często na różnego rodzaju imprezach masowych. Standardowo powstaje na bazie żółtego grochu, na wywarze mięsnym, z dodatkami w postaci wędzonki, ziemniaków, czosnku i majeranku.
Kto jednak powiedział, że grochówka musi być na mięsie? Nasz przepis udowadnia, że zupa ta może być popisowym daniem kuchni roślinnej. Nie tylko jest prosta w wykonaniu, a jej składniki są łatwo dostępne i niedrogie, ale i smakuje tak wybornie, że przekona niejednego mięsożercę.
Zupa grochowa według poniższej receptury to trochę lżejsza odmiana klasycznej grochówki. Przyrządza się ją, dodając cebulę i jabłko, a następnie blendując na puszysty, kremowy mus o jedwabistej konsystencji i wyrazistym aromacie wędzonki.
Grochówkę serwujemy z dodatkiem preferowanego przez siebie oleju (polecamy np. lniany) i papryki wędzonej, obficie posypaną natką pietruszki. Tak jak wersja klasyczna grochówka kremowa smakuje wyśmienicie w akompaniamencie grubej kromki ulubionego pieczywa.
Czas przygotowania: około godziny.
Składniki
- 1 szklanka połówek grochu
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 jabłko
- 1 duży ziemniak
- 5 kulek ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- 1 łyżeczka pietruszki
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1,5 łyżeczki papryki wędzonej
- olej do smażenia
- 1 ¼ litra bulionu roślinnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- W przeddzień przygotowywania grochówki połówki grochu umyć czterokrotnie, po czym zostawić na całą noc do namoczenia.
- Cebulę obrać i skroić w kostkę, z kolei obrane jabłko podzielić na ćwiartki. Z czosnku usunąć łupiny, ale ząbki zostawić w całości
- W dużym garnku podgrzać olej i gdy będzie już rozgrzany, wrzucić cebulę, jabłko i czosnek. Dodać ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Trzymając na małym gazie, smażyć do momentu, aż cebula się zezłoci (około 5 minut). Z garnka wybrać łyżką ziele angielskie wraz z liśćmi laurowymi.
- Namoczony przez noc groch odcedzić.
- Ziemniaka obrać, a następnie podzielić na mniejsze części. Przełożyć do garnka z wcześniej podsmażonymi składnikami, dodając suszone zioła i przyprawy. Całość smażyć przez około 2 minuty, nie przerywając mieszania.
- Dołożyć groch, dodając jednocześnie sos sojowy i dolewając bulion roślinny. Przyprawić szczyptą soli. Gotować około 45 minut – do czasu, aż groch zmięknie.
- Grochówkę zmiksować na jednolity, aksamitny krem. Doprawić według smaku, używając soli i pieprzu.
Smacznego!
Przy okazji polecamy przepis na: