Kremowa grochówka

Zobacz również

Jak sama nazwa wskazuje, zupa grochowa, inaczej grochówka, przyrządzana jest z grochu. W naszym kraju jest to dość popularne danie, tradycyjnie podawane na gęsto, często na różnego rodzaju imprezach masowych. Standardowo powstaje na bazie żółtego grochu, na wywarze mięsnym, z dodatkami w postaci wędzonki, ziemniaków, czosnku i majeranku.

Kto jednak powiedział, że grochówka musi być na mięsie? Nasz przepis udowadnia, że zupa ta może być popisowym daniem kuchni roślinnej. Nie tylko jest prosta w wykonaniu, a jej składniki są łatwo dostępne i niedrogie, ale i smakuje tak wybornie, że przekona niejednego mięsożercę.

Zupa grochowa według poniższej receptury to trochę lżejsza odmiana klasycznej grochówki. Przyrządza się ją, dodając cebulę i jabłko, a następnie blendując na puszysty, kremowy mus o jedwabistej konsystencji i wyrazistym aromacie wędzonki.

Grochówkę serwujemy z dodatkiem preferowanego przez siebie oleju (polecamy np. lniany) i papryki wędzonej, obficie posypaną natką pietruszki. Tak jak wersja klasyczna grochówka kremowa smakuje wyśmienicie w akompaniamencie grubej kromki ulubionego pieczywa.

Czas przygotowania: około godziny.

Składniki

  • 1 szklanka połówek grochu
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 jabłko
  • 1 duży ziemniak
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 1 łyżeczka pietruszki
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1,5 łyżeczki papryki wędzonej
  • olej do smażenia
  • 1 ¼ litra bulionu roślinnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. W przeddzień przygotowywania grochówki połówki grochu umyć czterokrotnie, po czym zostawić na całą noc do namoczenia.
  2. Cebulę obrać i skroić w kostkę, z kolei obrane jabłko podzielić na ćwiartki. Z czosnku usunąć łupiny, ale ząbki zostawić w całości
  3. W dużym garnku podgrzać olej i gdy będzie już rozgrzany, wrzucić cebulę, jabłko i czosnek. Dodać ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Trzymając na małym gazie, smażyć do momentu, aż cebula się zezłoci (około 5 minut). Z garnka wybrać łyżką ziele angielskie wraz z liśćmi laurowymi.
  4. Namoczony przez noc groch odcedzić.
  5. Ziemniaka obrać, a następnie podzielić na mniejsze części. Przełożyć do garnka z wcześniej podsmażonymi składnikami, dodając suszone zioła i przyprawy. Całość smażyć przez około 2 minuty, nie przerywając mieszania.
  6. Dołożyć groch, dodając jednocześnie sos sojowy i dolewając bulion roślinny. Przyprawić szczyptą soli. Gotować około 45 minut – do czasu, aż groch zmięknie.
  7. Grochówkę zmiksować na jednolity, aksamitny krem. Doprawić według smaku, używając soli i pieprzu.

Smacznego!

Przy okazji polecamy przepis na:

Zobacz również

Popularne artykuły

Skip to content
facebook facebook facebook