Zapiekany kalafior z orzechami laskowymi

Zobacz również

Kto powiedział, że gotowanie musi być trudne i wymagać nie lada finezji. Wcale nie, ponieważ kuchnia roślinna zawiera wiele zadziwiająco prostych dań i to o niebanalnym smaku. Przykładem takiej potrawy jest zapiekany kalafior z orzechami laskowymi.

Główny składnik tego kulinarnego rarytasu jest popularnym i łatwym do zdobycia warzywem. Na bazarowym straganie lub w sklepie często możemy nabyć zarówno kalafior o klasycznej formie – czasem oprócz białego dostępny jest również zielony, żółty czy nawet fioletowy – ale też odmianę o lekko kosmicznym kształcie, romanesco.

Kalafior najczęściej używany bywa do przygotowania klasycznej zupy lub po prostu gotowany, by następnie podać go okraszonego podsmażoną bułką tartą. Nasza propozycja to tymczasem kalafior zapiekany. Co więcej, z dodatków towarzyszą mu m.in. prażone orzechy laskowe, cebula i pomidorki koktajlowe.

Zanim jednak przystąpimy do pieczenia, kalafior musimy odpowiednio przygotować. Co to znaczy w praktyce? Powinniśmy solidnie wetrzeć w niego olej z płatkami chili i solą. Tylko wtedy będzie on pełen soków, a jego smak nas po prostu zniewoli.

I jeszcze cenna wskazówka dotycząca orzechów laskowych. Jeśli wsypiemy je na naprawdę silnie rozgrzaną patelnię, nabiorą szczególnego aromatu. Z kolei dołożenie sobie trochę pracy poprzez obranie orzechów ze skórek wydobędzie z nich delikatną słodycz i laskową nutę.

Czas przygotowania: maksymalnie trzy kwadranse.

Składniki

Składniki na 3 – 4 porcje:

  • 1 główka kalafiora
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • ¼ łyżeczki płatków chili
  • ¼ łłyżeczki soli
  • ok. pół szklanki orzechów laskowych
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • ¼ czerwonej cebuli
  • 2 łyżki kaparów
  • ¼ pęczka pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki syropu klonowego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Piekarnik nastawić na temperaturę 200 stopni. W czasie, gdy się nagrzewa, podzielić kalafior na różyczki. W naszym przepisie wykorzystujemy też łodygę warzywa, krojąc ją w dość grubą kostkę. Jedno i drugie przekładamy do sporej miski, dodając następnie olej z pestek winogron, sól i płatki chili.
  2. W części kalafiora wetrzeć dłońmi dołączone składniki – ważne, żeby zrobić to bardzo starannie, co może zająć nawet minutę.
  3. Dużą blaszkę wyścielić papierem do pieczenia i wyłożyć na nią natartego kalafiora (miskę pozostawić na razie nieumytą). Zapiekać maksymalnie 25 minut.
  4. Przygotować orzechy laskowe. W tym celu postawić na ogniu patelnię i bardzo mocno ją rozgrzać. Wrzucić orzechy, po czym prażyć je tak długo, aż zaczną silnie i wyraziście pachnieć i nabiorą złocistobrązowej barwy. Następnie orzechy przełożyć na ręcznik kuchenny. Pocierać nim do momentu usunięcia z orzechów skórek. Na koniec poprzecinać je na połowę.
  5. Przyszykować pozostałe składniki: pomidorki koktajlowe poprzecinać na połówki, cebulę skroić na cienkie plasterki, z kolei zarówno kapary, jak i pietruszkę posiekać. pomidorki pokroić na połówki, kapary oraz pietruszkę posiekać.
  6. Upieczony kalafior porozdzielać na mniejsze części, a następnie wraz ze wszystkimi wyżej wymienionymi składnikami wrzucić do wcześniej używanej miski. Po starannym wymieszaniu całości przyprawić według uznania solą i/lub pieprzem. Zapiekany kalafior z orzechami laskowymi stanowi wyśmienite danie zarówno podany na gorąco, jak i na zimno.

Smacznego!

Przy okazji polecamy przepis na:

Zobacz również

Popularne artykuły

Skip to content
facebook facebook facebook