Zupa kremowa z buraczków i kalarepki stanowi połączenie pysznych, świeżych warzyw odznaczających się delikatnym, ale pełnym smaku profilem. Naturalna słodycz i ziemisty aromat buraków doskonale komponują się z orzeźwiającą, lekko ostrą kalarepą, tworząc wyjątkowo smaczną i pożywną potrawę. Dzięki wykorzystaniu młodych jarzyn danie nabiera subtelniejszego charakteru. Odpowiednio dobrane przyprawy zapewniają natomiast całości wyrazistą nutę smakową. Taki wywar zazwyczaj przygotowuje się w miesiącach wiosennych i letnich. Świeże produkty prosto z ogrodu lub lokalnego targu sprawiają bowiem, że zupa jest prawdziwą ucztą dla podniebienia.
Połączenie młodych buraczków z kalarepką to także świetny sposób na dostarczenie organizmowi różnorodnych substancji odżywczych. Buraki stanowią cenne źródło błonnika, kwasu foliowego i żelaza. Kalarepę cechuje natomiast bogata zawartość witaminy C, potasu i fosforu odpowiadającego za sprawne funkcjonowanie układu krążenia i wzmocnienie odporności. Zupę wyróżnia niepowtarzalny smak i aromat. Kremowa konsystencja wywaru – uzyskana dzięki dodaniu wegańskiej śmietany i oliwy z oliwek – rozpływa się w ustach.
Przygotowanie tej potrawy jest bardzo proste, a rezultat – pyszny i satysfakcjonujący. Przyrządzone wyłącznie na bazie roślinnych składników danie może z powodzeniem wejść w skład jadłospisu osób będących na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Całość można bez problemu ugotować w jednym garnku. Dzięki temu zaoszczędzisz czas przeznaczony na mycie naczyń. Dodatek ziół, takich jak tymianek, majeranek czy rozmaryn, wprowadza do zupy subtelną głębię smaku oraz aromatu.
Potrawa swoją gęstą, aksamitną konsystencję zawdzięcza głównie wegańskiej śmietanie kremówce, która stanowi zdrowszy zamiennik tradycyjnego produktu z mleka krowiego. Całość można podać z ulubionymi grzankami przygotowanymi z chleba pełnoziarnistego. Warto ją udekorować świeżymi, drobno posiekanymi ziołami. Zupa smakuje doskonale zarówno tuż po ugotowaniu, jak i na następny dzień. Jeśli szukasz pomysłu na zdrowy, pożywny i pyszny obiad, ten kremowy wywar z młodych buraczków i kalarepki będzie idealnym wyborem dla Ciebie..
Czas przygotowania: 50 minut.
Składniki
Składniki do przygotowania 4 porcji zupy:
- 4 młode buraczki z łodyżkami i liśćmi
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 młode kalarepki
- 2 litry bulionu roślinnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 cebula
- ¼ łyżeczki suszonego tymianku
- ¼ łyżeczki rozmarynu
- ¼ łyżeczki majeranku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 100 ml wegańskiej śmietany kremówki
Przygotowanie
1. Przygotowanie warzyw:
Obierz wszystkie warzywa. Kalarepę i ziemniaki pokrój w kostkę. Marchewkę potnij na plasterki, a buraczki podziel na mniejsze kawałki. Cebulę drobno posiekaj.
2. Smażenie i gotowanie warzyw:
Zagotuj bulion roślinny. Dodaj ziemniaki i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wsyp posiekaną cebulę i smaż na średnim ogniu przez kilka minut. Następnie dodaj kalarepę, buraczki i marchewkę. Smaż jeszcze przez chwilę, od czasu do czasu mieszając całość łyżką. Smażone warzywa wsyp do bulionu. Dopraw sokiem z cytryny oraz suszonym tymiankiem, majerankiem i rozmarynem. Wymieszaj dokładnie zawartość garnka. Gotuj pod przykryciem przez około 20 minut, aż wszystkie jarzyny staną się miękkie. Następnie dodaj wegańską śmietanę kremówkę i delikatnie wymieszaj całość łyżką. Gotuj całość jeszcze przez chwilę.
3. Blendowanie zupy:
Zdejmij garnek z gotową zupą z ognia. Wywar zmiksuj na gładki krem. Do tego celu możesz użyć blendera ręcznego albo kielichowego.
4. Podanie:
Zupa najlepiej smakuje na gorąco. Opcjonalnie możesz udekorować ją świeżymi ziołami lub grzankami.
Smacznego!
Przy okazji polecamy zapoznać się z artykułami: