Cytrynowe tartaletki z borówkami

Zobacz również

Strona głównaKulinariaDeseryCytrynowe tartaletki z borówkami

Cytrynowe tartaletki są idealnym deserem na każdą okazję. Ich lekki, kwaskowy smak połączony z naturalną słodyczą borówek sprawia, że tego typu wypieki stanowią prawdziwą ucztę dla podniebienia. Zamiast tradycyjnych, używanych powszechnie do przyrządzania klasycznych tart składników, w tym przepisie wykorzystamy mąkę orkiszową, która stanowi zdrowszą alternatywę dla produktu pszennego. Zastosujemy także olej kokosowy, który nada słodkościom delikatnej nuty. Pełniący z powodzeniem funkcję zamiennika cukru ksylitol sprawi, że ciastka zyskają charakterystyczny, słodki posmak.

Przygotowane bez użycia jajek i mleka krowiego tartaletki świetnie sprawdzają się w przypadku osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Tego rodzaju wypieki odznaczają się unikalnymi walorami smakowymi – delikatny wegański budyń waniliowy w zestawieniu z cytrusowym aromatem daje wspaniały efekt. Stanowiące przysłowiową wisienkę na torcie borówki zapewniają deserowi niepowtarzalny smak. Dodatkowo wspomniane owoce są bogate w witaminy i minerały. Dzięki temu ciasteczka wyróżniają się wyjątkowymi wartościami odżywczymi.

Przygotowanie tartaletek jest prostsze, niż może się to wydawać na pierwszy rzut oka. Wystarczy połączyć odpowiednie składniki na ciasto oraz przyszykować budyń. Finalnie trzeba także udekorować całość soczystymi borówkami. Jeśli chcesz zaimponować gościom lub po prostu sprawić sobie małą przyjemność, ten przepis z pewnością spełni wszystkie Twoje oczekiwania.

Mąka orkiszowa jest znakomitą alternatywą dla tradycyjnego pszennego artykułu. Zawiera ona bowiem więcej błonnika, białka oraz minerałów. Przyrządzone z niej ciasto na tartaletki będzie bardziej puszyste i lekkie, a jednocześnie zdrowsze. Natomiast olej kokosowy nada wypiekom przyjemny aromat i delikatność. Dodatkowo zagwarantuje im kruchą teksturę. Do budyniu wykorzystamy mleko migdałowe, które jest nie tylko smaczne, ale także pełne zdrowych tłuszczy roślinnych. Całość wzbogacimy sokiem oraz skórką z cytryny i limonki, które zapewnią słodkościom świeżość oraz lekkość.

Borówki to absolutny hit wśród letnich deserów. Są soczyste, słodkie i pełne witamin, które korzystnie wpływają na organizm człowieka. W tym przypadku stanowią doskonałą dekorację, która idealnie komponuje się ze smakiem cytrusów w tartaletkach. W zależności od indywidualnych preferencji owoce można ułożyć na wierzchu ciastek albo delikatnie wymieszać z odrobiną ksylitolu, by były jeszcze bardziej soczyste.

Przepis jest prosty i szybki, a wynik końcowy – zachwycający. Słodkości doskonale nadają się do podania na imprezach imieninowych lub urodzinowych. Możesz je także zabierać ze sobą jako pyszną przekąskę do pracy albo do szkoły. Serdecznie zapraszamy do samodzielnego przygotowania cytrynowych tartaletek z borówkami!

Czas przygotowania: 40 minut.

Składniki

Składniki do przygotowania 12 tartaletek:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • ¾ szklanki oleju kokosowego
  • ⅔ szklanki ksylitolu
  • 5 łyżek zimnej wody
  • 500 ml mleka migdałowego
  • 40 g wegańskiego budyniu waniliowego
  • skórka z 1 limonki
  • skórka z ½ cytryny
  • sok z ½ limonki
  • sok z 1 cytryny
  • 300 g borówek

Przygotowanie

1. Przygotowanie ciasta na tartaletki:

Wsyp mąkę orkiszową i pół szklanki ksylitolu do dużej miski. Dodaj olej kokosowy oraz zimną wodę. Całość dokładnie wymieszaj. Wyrabiaj dłońmi przez kilka minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Przygotowaną masę wyjmij z miski, podziel na kilka mniejszych części i rozwałkuj, a następnie przełoż do foremek. Dociśnij spód i boki ciasta do dna naczynia. W razie potrzeby odetnij nadmiar masy z wierzchu. Nakłuj ciasto widelcem, aby uniknąć tworzenia się wybrzuszeń w trakcie pieczenia. Następnie włóż tartaletki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piecz przez około 25 minut. Po upieczeniu odstaw ciastka do wystygnięcia.

2. Przygotowanie budyniu:

Wlej pół szklanki mleka migdałowego do miski. Dodaj wegański budyń waniliowy i pozostałą część ksylitolu, a także sok i skórkę z cytryny oraz limonki. Całość dokładnie wymieszaj. Zagotuj pozostałą część napoju migdałowego. Połącz ciepłe mleko roślinne z mieszanką budyniową, mieszając aż do zgęstnienia masy. Odstaw do wystudzenia.

3. Składanie tartaletek:

Na każdą tartaletkę nałóż warstwę przygotowanego budyniu. Wierzch ciastek udekoruj borówkami. Opcjonalnie możesz je też posypać ksylitolem pudrem.

4. Podanie:

Gotowe tartaletki ułóż na talerzu. Wypieki najlepiej podawać po kilkugodzinnym schłodzeniu w lodówce.

Smacznego!

Przy okazji polecamy zapoznać się z artykułami:

Jeśli podzielasz naszą misję i chciałbyś wesprzeć nasze działania, możesz to zrobić:

Z góry dziękujemy za okazaną nam pomoc!

Zobacz również

Popularne artykuły

Skip to content
facebook facebook facebook
x Chcę pomócChcę pomóc