Marszczelec pierścieniowy

Zobacz również

Marszczelec pierścieniowy (Siphonops annulatus) to gatunek pozbawionego nóg płaza zaliczanego do rodziny Siphonopidae. Zwierzę zamieszkuje rozległe obszary na terenie Ameryki Południowej. Przypuszcza się, że zasięg jego występowania jest najszerszy w porównaniu do wszystkich odkrytych do tej pory gatunków płazów.

Opis

Ciało marszczelca pierścienicowego dorasta do poziomu od 286 do 450 mm. Skóra zwierzęcia z reguły odznacza się niebiesko-czarnym ubarwieniem. Tylko okalające ciało obrączki mają charakterystyczne kremowe brzegi na końcach. Nie dotyczy to jedynie kilku pierścieni ulokowanych z samego tyłu.

W ciele marszczelca pierścieniowego występują różnorodne gruczoły. Te zlokalizowane w okolicach głowy wydzielają śluz, dzięki któremu zwierzę może z powodzeniem kopać nory w ziemi. Natomiast gruczoły znajdujące się przy ogonie produkują szkodliwe substancje. Pełnią one funkcję odstraszającą.

Zachowanie

Właściwie niewiele wiadomo o trybie życia marszczelca pierścieniowego. Przedstawiciele tego gatunku większość czasu spędzają pod ziemią. Tam drążą tunele o głębokości około 20 cm. Realizację tej czynności umożliwiają im mocno zrośnięte kości czaszki.

Występowanie i środowisko

Marszczelce pierścieniowe występują powszechnie w rejonach położonych na wschód od Andów. Ich liczne populacje notuje się w różnych krajach Ameryki Południowej. Spotyka się  je m.in. w Brazylii, Argentynie, Boliwii, Kolumbii, Ekwadorze, Gujanie Francuskiej, Gujanie, Paragwaju, Peru oraz Wenezueli. Zasiedla głównie wilgotne lasy tropikalne, suche i wilgotne sawanny, nizinowe łąki, wiejskie ogrody oraz pastwiska i plantacje.

Rozmnażanie

Okres godowy u płazów rozpoczyna się pod koniec sierpnia i trwa przez cały wrzesień. Samica składa zapłodnione jaja w okresie od listopada do grudnia. Matka karmi młode zewnętrzną warstwą swojej skóry, która odnawia się co około trzy dni. Za pokarm dla jej potomstwa w początkowym okresie życia służy także wydzielana przez kloakę biała substancja przypominająca mleko. Jej regularne spożywanie przyczynia się do rozwoju mikrobiomu oraz wzmocnienia układu odpornościowego u młodych osobników.

Przy okazji polecamy zapoznać się z artykułami: 


Źródło

1. https://en.wikipedia.org/wiki/Siphonops_annulatus [dostęp: 18.12.2024]

© Źródło zdjęcia głównego: Wikimedia Commons. Autor: Andreas Schlüter. Licencja: CC BY-SA 2.5.

Zobacz również

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

Popularne artykuły

Skip to content
facebook facebook facebook
x Chcę pomóc