Żuk leśny (Anoplotrupes stercorosus) jest gatunkiem chrząszcza zaliczanym do rodziny gnojarzowatych (Geotrupidae). Reprezentuje podrodzinę Geotrupinae.
Niegdyś wyróżniano kilka odmian tego gatunku. Obecnie zgodnie z wytycznymi zawartymi w Międzynarodowym Kodeksie Nomenklatury Zoologicznej wszystkie wyodrębniane w przeszłości odmiany uznaje się za synonimy gatunku macierzystego.
Zasięg występowania
Zasięg występowania żuka leśnego rozciąga się na teren całej Europy oraz Azji. Jego liczne populacje obserwuje się także w Australii. Chętnie przebywa na terenach, gdzie wypasane jest bydło.
Siedlisko
Żuk leśny zasiedla przede wszystkim wilgotne lasy liściaste. Preferuje bory bukowe, lasy mieszane oraz wilgotne lasy iglaste.
Opis
Rozmiar ciała dorosłych osobników wynosi od 12 do 19 mm. Żuki mają niebiesko-czarne odwłoki. Spodnia część ciała jest natomiast metalicznie niebieska. Na pokrywach skrzydłowych znajduje się siedem podłużnych, lekko punktowanych bruzd. Skrzydła owada zazwyczaj ubarwione są na niebiesko, zielono albo fioletowo. Żuk wyposażony jest też w czerwonobrązowe czułki.
Biologia
Dojrzałe żuki leśne są aktywne od czerwca do wiosny następnego roku. Wraz z nastaniem pierwszych cieplejszych dni w roku samice składają jaja. Na miejsce ich złożenia wybierają komory znajdujące się w wykopanych w glebie tunelach. Rozwijające się larwy żywią się znajdującą się wewnątrz komory martwą materią organiczną oraz odchodami zwierząt roślinożernych i wszystkożernych dostarczonymi tam przez samice. Do przepoczwarzenia się larw dochodzi w miesiącach wiosennych.
W skład diety dorosłych żuków leśnych wchodzą odchody i padlina. Żywią się także rozkładającymi się grzybami oraz zbutwiałymi liśćmi.
Przy okazji polecamy zapoznać się z artykułami:
- CRISPR – czeka nas ulepszanie ludzkiego DNA?
- Czwarty wymiar – cz. 2: Między nauką a wiarą
- Czy Biblia wyjaśnia epokę lodowcową?
Źródło
1. https://en.wikipedia.org/wiki/Anoplotrupes_stercorosus [dostęp: 03.10.2024].
© Źródło zdjęcia głównego: Wikimedia Commons. Autor: Hectonichus. Licencja: CC BY-SA 3.0.