Surówka rzodkiewkowo-ogórkowa świetnie sprawdza się w roli dodatku do dania głównego. Stanowi ona także doskonały wybór na lekką przekąskę. Prosta w przygotowaniu, świeża i pełna smaku potrawa idealnie pasuje do letnich posiłków. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby delektować się nią przez cały rok. Rzodkiewka to warzywo, które słynie ze swojej wyrazistej, lekko pikantnej nuty smakowej. Świetnie komponuje się ona z chłodnym, orzeźwiającym ogórkiem, który zapewnia całości świeżość. Dodatki w postaci jogurtu roślinnego, soku z cytryny i ziół, takich jak koperek i natka pietruszki, zapewniają sałatce niepowtarzalne walory smakowe. Dzięki nim staje się też ona lekka i delikatnie kremowa. Te proste składniki tworzą danie, które jest zarówno apetyczne, jak i pełne zdrowia.
Przygotowana na bazie produktów pochodzenia roślinnego potrawa dostarcza organizmowi wielu cennych substancji odżywczych. Bogate w wodę, witaminy i minerały ogórki wspomagają pracę układu pokarmowego. Przyczyniają się także do optymalnego nawilżenia skóry. Ponadto warzywa te zawierają antyoksydanty, dzięki którym ciało zyskuje skuteczną ochronę przed szkodliwym oddziaływaniem wolnych rodników. Natomiast rzodkiewka jest źródłem witaminy C. Jej regularne spożywanie przyczynia się do wzmocnienia odporności. Wspomaga ona także proces detoksykacji organizmu. Zestawienie wspomnianych produktów tworzy idealny duet, który odświeża i orzeźwia, a także zapewnia smakoszom zdrowie i dobrą kondycję psychofizyczną.
Surówka z ogórków i rzodkiewki jest również bardzo uniwersalna. Można ją podawać jako samodzielne danie. Doskonale sprawdza się też w roli przystawki do potraw obiadowych. Niekwestionowane walory smakowe i zdrowotne sałatki z pewnością docenią diabetycy oraz osoby będące na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. W dodatku przygotowanie tego przysmaku zajmuje zaledwie kilka chwil, co czyni go idealnym rozwiązaniem na szybkie, zdrowe posiłki.
Dzięki tej prostej surówce wprowadzisz do swojego jadłospisu więcej warzyw będących nieocenionym źródłem witamin i minerałów. Jeśli szukasz przepisu, który łączy zdrowie, smak i szybkość przyrządzenia, ta potrawa jest doskonałym wyborem. Zaskocz swoich gości lekką, pyszną propozycją, która stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia. Nie przejmuj się, jeśli nie masz żadnego doświadczenia w kuchni. Sałatka jest bardzo łatwa do przyrządzenia, a efekt końcowy zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Czas przygotowania: 20 minut.
Składniki
Składniki do przygotowania 4 porcji surówki:
- 300 g ogórków
- 1 duży pęczek rzodkiewki
- 300 g groszku cukrowego
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżka kopru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 150 ml jogurtu roślinnego
- szczypta pieprzu
Przygotowanie
1. Przygotowanie warzyw:
Umyj dokładnie wszystkie warzywa. Ogórki i rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki lub półplasterki. Zanurz groszek cukrowy na kilka minut we wrzątku, a następnie odcedź go z wody. Posiekaj drobno natkę pietruszki i koperek.
2. Przygotowanie dressingu:
Wlej jogurt roślinny do miseczki, dodaj sok z cytryny oraz ksylitol. Dopraw całość szczyptą pieprzu. Zawartość naczynia dokładnie wymieszaj.
3. Łączenie składników:
Przełóż pokrojone warzywa do dużej miski. Posyp je posiekanymi ziołami. Następnie wlej przygotowany dressing i dokładnie wymieszaj całość.
4. Serwowanie:
Surówkę można podawać od razu po przygotowaniu. Świetnie smakuje również po schłodzeniu w lodówce. Opcjonalnie możesz ja udekorować plasterkiem cytryny i limonki.
Smacznego!
Przy okazji polecamy zapoznać się z artykułami: