Podziemne życie – ktoś zjada ropę!

Zobacz również

Wśród świeckich geologów od dawna panuje opinia, że ropa pod ziemią może przetrwać miliony lat ze względu na to, że temperatury podpowierzchniowe są zbyt wysokie dla aktywności mikrobiologicznej. Jednak wyniki badań ogłoszone kilka lat temu obalają ten mit.

Pasteryzowana ropa?

Naukowcy byli przekonani, że ropa ulega pasteryzacji w temperaturze 80oC (176oF), co nie pozwala na dalszą biodegradację1. Uważali, że kiedy zostanie ona podgrzana na tyle, aby mikroorganizmy uległy zniszczeniu, a skały wyjałowieniu, wszystko pozostanie nietknięte przez eony czasu.

Tymczasem 10-letnie badania z udziałem 1200 naukowców z 52 krajów wykazały, że twierdzenia o pasteryzowanej ropie nie mają racji bytu2. Naukowcy zebrali liczne próbki z wielu odwiertów wywierconych na głębokościach ponad 5 kilometrów. Odkryli tam ogromne ilości życia.

Podziemny ekosystem

Naukowcy oszacowali objętość tego podziemnego ekosystemu na ponad dwukrotnie większą niż objętość wszystkich oceanów na świecie, natomiast jego wagę na setki razy większą niż łączna waga każdej osoby na Ziemi2. Obliczyli, że około 70 proc. ziemskiej mikrobioty (bakterii i archeonów) żyje pod powierzchnią w temperaturach dochodzących do 120oC1.

A zatem życie na Ziemi może rozwijać się w ekstremalnych temperaturach. Mikroorganizmy istnieją wszędzie, niezależnie od głębokości czy temperatury. One nie giną głęboko pod ziemią.

Jak napisano w The Guardian:

Naukowcy próbowali znaleźć dolną granicę, poza którą życie nie może istnieć, ale im głębiej kopią, tym więcej życia znajdują. Istnieje maksymalna temperatura – obecnie 122°C (251,6°F) – ale naukowcy są przekonani, że ten rekord zostanie pobity, jeśli będą nadal badać i rozwijać bardziej zaawansowane przyrządy2.

Ropa wcale nie taka stara

Wychodzi więc na to, że nie ma czegoś takiego jak pasteryzowana ropa. Pojęcie starej ropy to fikcja wykreowana na bazie fałszywych założeń. Ropa znajdująca się na powierzchni szybko znika w wyniku działania bakterii, które ją dosłownie zjadają3. A zatem podziemna ropa nie mogłaby przetrwać milionów lat – podobnie jak tkanka miękka w kościach dinozaurów. Gdyby ropa powstała miliony lat temu, to dzisiaj by jej nie było.

Może więc ropa pochodzi po prostu z gwałtownie pogrzebanych i przeobrażonych szczątków roślinnych i zwierzęcych w wodach globalnego potopu zaledwie tysiące lat temu4,5


Przypisy

  1. Wilhelms, A. et al. 2001. Biodegradation of oil in uplifted basins prevented by deep-burial sterilization. Nature. 411(6841): 1034-1037.
  2. Watts, J. 2018. Scientists identify vast underground ecosystem containing billions of microorganisms. Posted on theguardian.com on December 10, 2018; dostęp: 15.09.2022.
  3. Foley, J. A. Oil From Deepwater Horizon Spill Broken Down By Hungry Ocean Bacteria, Researcher Says. Nature World News. Posted on natureworldnews.com April 8, 2013, dostęp: 15.09.2022.
  4. Clarey, T. 2013. Oil, Fracking, and a Recent Global Flood. Acts & Facts. 42 (10): 14-15.
  5. Clarey, T. 2014.  Rapidly Forming Oil Supports Flood Timeframe. Acts & Facts. 43 (3): 14-15.

Opracowano na podstawie: T. Clarey, „New reservoir of life eats oil”, opublikowane na icr.org 10 stycznia 2019.

Zobacz również

Popularne artykuły

„Boska cząstka” – czym jest bozon Higgsa?

W 2012 roku naukowcy odkryli cząstkę o nazwie bozon Higgsa, znanej też jako "boska cząstka". Jakie jest znaczenie tego odkrycia?

Mit ewolucji małpy w człowieka

Czy oparcie całej gałęzi nauki o pochodzeniu o mit ewolucji ma sens? Przeciętny czytelnik często wiedziony jest do przekonania,...

Obrzydliwa tajemnica Darwina… jeszcze bardziej obrzydliwa!

Problem braku form przejściowych w zapisie kopalnym zauważył sam Karol Darwin, stwierdzając, że jest to argument przeciwko zaproponowanej przez niego koncepcji stopniowej...
Skip to content