Żuk wiosenny (Trypocopris vernalis) jest gatunkiem chrząszcza zaliczanym do rodziny gnojarzowatych (Geotrupidae). Ciała tych owadów ubarwione są na czarno. W skład diety żuków wiosennych wchodzą odchody różnych ssaków, takich jak owce (Ovis aries) oraz lisy rude (Vulpes vulpes).
Występowanie
Zasięg naturalnego występowania żuków wiosennych rozciąga się na tereny Europy oraz Azji Mniejszej. W zależności od pory roku Trypocopris vernalis dominuje wśród chrząszczy koprofagicznych w większym lub mniejszym stopniu na danym terenie. Największe populacje tych osobników można zaobserwować na wiosnę i w lecie. Sporadycznie można je zauważyć także jesienią. Chrząszcze najczęściej zasiedlają młode lasy oraz otwarte łąki.
Przy okazji polecamy zapoznać się z artykułami:
- Ruchy tektoniczne – czym są i jak kształtują nasz świat? Co czeka na nas w przyszłości?
- Kataklizm na Górze St. Helens świadczy o potopie
- Potop czy lokalna powódź?
Źródło
1. https://en.wikipedia.org/wiki/Trypocopris_vernalis [dostęp: 14.10.2024]
© Źródło zdjęcia głównego: Wikimedia Commons. Autor: Holger Gröschl. Licencja: CC BY-SA 2.0 DE.