Pankejki z buraków

Zobacz również

Popularne pankejki to nic innego jak naleśniki amerykańskie (ang. American pancakes). Tym się różnią od tych tradycyjnych, które znamy w naszym kraju, że są małe, grube, mięciutkie i pulchne. Podstawowe składniki tych płaskich, okrągłych placków stanowią mąka, jajka i mleko, do czego dochodzi jeszcze nieodzowny dodatek w postaci środka spulchniającego. Amerykanie serwują je na śniadanie, polewając syropem klonowym, podając z owocami, miodem, a czasem też bitą śmietaną.

Nasza propozycja to wariant wytrawny pankejków, który doskonale sprawdzi się jako danie główne. Naleśniki w tej opcji są idealnie chrupkie na zewnątrz, a jednocześnie mięciutkie wewnątrz. Po prostu rozpływają się w ustach. Dzięki wykorzystaniu mąki razowej wspaniale sycą, a za sprawą buraków są lekko wilgotne i zachwycają pięknym różowym odcieniem. Unikalna mieszanka przypraw sprawia, że smakują nawet bez żadnych dodatków.

Cenna wskazówka: pankejki róbmy na naprawdę mocno rozgrzanym oleju. Ciasto po zetknięciu z nim powinno się od razu zacząć smażyć. Za zimny tłuszcz wsiąknie w naleśniki, przez co będą tłuste, a do tego stracą swoją chrupkość.

Czas przygotowania: maksymalnie pół godziny.

Składniki

Składniki do przygotowania około 12 naleśników:

Składniki sypkie:

  • 1 szklanka mąki pszennej razowej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ⅓ łyżeczki chili
  • ⅓ łyżeczki imbiru
  • ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki soli
  • szczypta czarnego pieprzu

Składniki mokre:

  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • ¾ szklanki soku z buraków
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego (alternatywnie może być jabłkowy)
  • 1 łyżka oleju roślinnego + dodatkowy olej do smażenia pankejków

Przygotowanie

  1. Zmielone siemię lniane zalać 3 łyżkami wody, po czym odłożyć na kilka minut na bok.
  2. Do dość sporej miski wsypać wszystkie sypkie produkty i wymieszać. Z kolei do innego, mniejszego naczynia przełożyć mokre składniki i posługując się trzepaczką, mieszać do momentu, aż dokładnie się połączą.
  3. Mokre produkty przełożyć do sypkich i zamieszać (można użyć tej samej trzepaczki). Co ważne, nie robić tego za długo – byle tylko składniki połączyły się ze sobą (ewentualne bryłki można bez niczego zostawić).
  4. Olej wlać na patelnię i bardzo mocno rozgrzać. Ciasto nakładać łyżką, smażąc naleśniki z każdej strony przez mniej więcej minutę (obrócić, gdy brzegi się zarumienią).
  5. Gotowe placki przełożyć na ręcznik papierowy do odsączenia.

Podając pankejki z buraków, nie musimy ograniczać naszej inwencji w kwestii dodatków. Mogą to być np. kiełki rzodkiewki, mieszanka sałat czy dowolna sałatka. Naleśniki smakują równie dobrze również w akompaniamencie hummusu lub pesto. Co istotne, można je podać także kolejnego dnia – wystarczy podgrzać w piekarniku. Inna sprawa, czy tak pyszne placki uchowają się do jutra…

Smacznego!

Przy okazji polecamy przepis na:

Zobacz również

Popularne artykuły

Skip to content
facebook facebook facebook