Popularne pankejki to nic innego jak naleśniki amerykańskie (ang. American pancakes). Tym się różnią od tych tradycyjnych, które znamy w naszym kraju, że są małe, grube, mięciutkie i pulchne. Podstawowe składniki tych płaskich, okrągłych placków stanowią mąka, jajka i mleko, do czego dochodzi jeszcze nieodzowny dodatek w postaci środka spulchniającego. Amerykanie serwują je na śniadanie, polewając syropem klonowym, podając z owocami, miodem, a czasem też bitą śmietaną.
Nasza propozycja to wariant wytrawny pankejków, który doskonale sprawdzi się jako danie główne. Naleśniki w tej opcji są idealnie chrupkie na zewnątrz, a jednocześnie mięciutkie wewnątrz. Po prostu rozpływają się w ustach. Dzięki wykorzystaniu mąki razowej wspaniale sycą, a za sprawą buraków są lekko wilgotne i zachwycają pięknym różowym odcieniem. Unikalna mieszanka przypraw sprawia, że smakują nawet bez żadnych dodatków.
Cenna wskazówka: pankejki róbmy na naprawdę mocno rozgrzanym oleju. Ciasto po zetknięciu z nim powinno się od razu zacząć smażyć. Za zimny tłuszcz wsiąknie w naleśniki, przez co będą tłuste, a do tego stracą swoją chrupkość.
Czas przygotowania: maksymalnie pół godziny.
Składniki
Składniki do przygotowania około 12 naleśników:
Składniki sypkie:
- 1 szklanka mąki pszennej razowej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ⅓ łyżeczki chili
- ⅓ łyżeczki imbiru
- ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki soli
- szczypta czarnego pieprzu
Składniki mokre:
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 3 łyżki ciepłej wody
- ¾ szklanki soku z buraków
- 1 łyżeczka octu balsamicznego (alternatywnie może być jabłkowy)
- 1 łyżka oleju roślinnego + dodatkowy olej do smażenia pankejków
Przygotowanie
- Zmielone siemię lniane zalać 3 łyżkami wody, po czym odłożyć na kilka minut na bok.
- Do dość sporej miski wsypać wszystkie sypkie produkty i wymieszać. Z kolei do innego, mniejszego naczynia przełożyć mokre składniki i posługując się trzepaczką, mieszać do momentu, aż dokładnie się połączą.
- Mokre produkty przełożyć do sypkich i zamieszać (można użyć tej samej trzepaczki). Co ważne, nie robić tego za długo – byle tylko składniki połączyły się ze sobą (ewentualne bryłki można bez niczego zostawić).
- Olej wlać na patelnię i bardzo mocno rozgrzać. Ciasto nakładać łyżką, smażąc naleśniki z każdej strony przez mniej więcej minutę (obrócić, gdy brzegi się zarumienią).
- Gotowe placki przełożyć na ręcznik papierowy do odsączenia.
Podając pankejki z buraków, nie musimy ograniczać naszej inwencji w kwestii dodatków. Mogą to być np. kiełki rzodkiewki, mieszanka sałat czy dowolna sałatka. Naleśniki smakują równie dobrze również w akompaniamencie hummusu lub pesto. Co istotne, można je podać także kolejnego dnia – wystarczy podgrzać w piekarniku. Inna sprawa, czy tak pyszne placki uchowają się do jutra…
Smacznego!
Przy okazji polecamy przepis na: