Ruskie pierogi to klasyczne danie kuchni polskiej, które kojarzy się z ciepłem rodzinnego domu i prostymi, ale pysznymi składnikami. Potrawa smakuje doskonale – także w wegańskim wydaniu. Kluczem do udanych pierogów ruskich jest zarówno elastyczne i delikatne ciasto, jak i farsz, który doskonale łączy w sobie smak ziemniaków, tofu i przypraw. Dzięki zastosowaniu tofu, przygotowane przez Ciebie pierogi zyskają odpowiednią konsystencję. Dodatek wody z kiszonych ogórków nada im natomiast charakterystyczny, kwaskowaty posmak, którego nie może zabraknąć w tym daniu.
Wegańskie ruskie pierogi na pierwszy rzut oka wydają się trudne do przyrządzenia. Jednak proces ich przygotowania jest zaskakująco prosty. Cała sztuka polega na właściwym wyważeniu smaków. Efekt ten można osiągnąć dzięki dobrze zrobionemu ciastu oraz farszowi wykonanemu zgodnie z zawartymi w przepisie wytycznymi. Sekret tkwi w odpowiednim ugotowaniu ziemniaków, podsmażeniu cebuli i dodaniu przypraw, które podkreślą smak tofu, jednocześnie nadając farszowi odpowiednią konsystencję. Warto też pamiętać, że ciasto na pierogi wymaga odrobiny ciepła. Dlatego do jego przygotowania należy użyć gorącej wody – to zapewni mu optymalną miękkość i elastyczność.
Ten przepis jest dla każdego. Nie ma znaczenia, czy dysponujesz już pewnym doświadczeniem w lepieniu pierogów, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z kuchnią. Zastosowanie prostych, dostępnych w niemal każdym sklepie spożywczym składników pozwala przygotować dużą porcję tego dania, którą da się również zamrozić na później. Dzięki temu możesz cieszyć się wyjątkowym smakiem wegańskich pierogów ruskich przez kilka dni z rzędu. Warto podkreślić, że jest to danie uniwersalne – można je gotować, podsmażać, a także podawać z rozmaitymi dodatkami (np. wegańskim jogurtem, wędzonym tofu czy cebulką).
Przygotowanie ruskich pierogów dla wegan to wspaniała okazja, aby zaskoczyć swoich bliskich czymś nowym, jednocześnie dbając o ich zdrowie i dietę. Ziemniaki dostarczają organizmowi cennych węglowodanów. Tofu to bogate źródło białka. Natomiast oliwa z oliwek, użyta zarówno do farszu, jak i do ciasta, jest zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego masła lub oleju. Woda z kiszonych ogórków nie tylko wzbogaca smak farszu, ale także dostarcza probiotyków, które pozytywnie wpływają na układ trawienny człowieka.
Czas przygotowania: powyżej 1 godziny.
Składniki
Składniki do przygotowania około 70 pierogów:
- 600 g ziemniaków
- olej (do smażenia)
- 1 duża cebula
- posiekany koper lub pietruszka do dekoracji
Farsz:
- 2/3 szklanki wody z kiszonych ogórków
- 500 g naturalnego tofu
- sól morska do smaku
- 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
Ciasto:
- 4 ½ szklanki mąki orkiszowej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ¼ szklanki gorącej wody
- szczypta soli morskiej
Przygotowanie
1. Ziemniaki:
Wlej wody do dużego garnka i dodaj soli morskiej. Obierz ziemniaki i pokrój na mniejsze kawałki. Gotuj w osolonej wodzie przez około 20 minut (aż do momentu, gdy staną się miękkie). Po ugotowaniu odcedź je i dokładnie ugnieć na gładką masę. Do tego celu możesz użyć specjalnej praski lub zwykłego tłuczka do ziemniaków. Odstaw do ostygnięcia.
2. Cebula:
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż cebulę na złoty kolor przez około 5-6 minut. Odstaw ją na bok, aby lekko ostygła.
3. Tofu:
Rozkrusz tofu na drobne kawałki (możesz to zrobić przy pomocy blendera). Dolej do niego wody z kiszonych ogórków i dopraw pieprzem ziołowym oraz solą morską. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Następnie połącz przygotowaną masę z przestudzonymi ziemniakami oraz podsmażoną cebulką. Ponownie wymieszaj.
4. Ciasto:
Do miski wsyp mąkę orkiszową, dodaj szczyptę soli morskiej oraz oliwę z oliwek. Stopniowo wlewaj gorącą wodę, mieszając łyżką. Gdy ciasto trochę przestygnie, zagnieć je rękami na jednolitą, elastyczną masę. Do tego samego celu możesz też użyć maszyny do wypieku chleba albo miksera z hakiem do ciast drożdżowych. Następnie przykryj miskę ściereczką i odstaw na 15-20 minut.
5. Lepienie pierogów:
Podziel ciasto na kilka części i każdą z nich rozwałkuj cienko na stolnicy oprószonej mąką orkiszową. Wytnij kółka przy pomocy szklanki. Na środek każdego z nich nałóż łyżeczkę farszu, a następnie dokładnie posklejaj brzegi. Gotowe pierogi ułóż na obsypanej mąką orkiszową desce.
6. Gotowanie pierogów:
W dużym garnku zagotuj wodę z solą morską. Wrzucaj pierogi partiami do wrzącej wody. Następnie gotuj pierożki przez 2-3 minuty do momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi wyjmij przy użyciu łyżki cedzakowej i ułóż na talerzu. Posyp posiekanym koprem lub pietruszką.