Sałatka z kapusty pekińskiej i marchewki to lekkie i zdrowe danie, które sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas większych spotkań rodzinnych czy towarzyskich. Przepis ten zaskakuje prostotą wykonania, a jednocześnie łączy w sobie wyjątkowe smaki i tekstury. Dzięki swojej świeżości i chrupkości surówka doskonale komponuje się z wieloma potrawami.
Sałatkę można podawać zarówno jako samodzielną przekąskę, jak i dodatek do dań głównych przygotowanych na bazie tofu i grzybów. W tej oryginalnej mieszance znajdziesz zestawienie różnych nut smakowych – słodyczy jabłka, kwaskowatości ogórków kiszonych, a także ostrości cebuli. Użyty do przyrządzenia potrawy wegański majonez umożliwi idealne połączenie wszystkich składników. Nada też całości niepowtarzalnego charakteru.
Kapusta pekińska – mimo że jest dość delikatna w smaku – idealnie komponuje się z innymi produktami wykorzystywanymi do przygotowywania rozmaitych sałatek. Lekko chrupiące liście warzywa zawierają całą gamę różnorodnych witamin i minerałów. Natomiast marchewka dodaje sałatce naturalnej słodyczy, a jej wyrazisty kolor sprawia, że potrawa prezentuje się bardzo apetycznie. Jabłko wprowadza świeżość, a ogórki kiszone równoważą całość delikatnym, kwaskowym akcentem. Choć surówka z kapusty pekińskiej jest prosta w przygotowaniu, jej wyjątkowymi walorami smakowymi zachwyci się każdy, kto będzie miał okazję spróbować tego dania.
Warto zauważyć, że taką sałatkę można dowolnie modyfikować, dodając do niej różnorodne składniki. Jeśli gustujesz w słodkich nutach smakowych, możesz wzbogacić ją na przykład o garść rodzynek. Do tej potrawy idealnie pasują również nasiona orzechów włoskich. Jednak w podstawowej wersji jest to danie, które nie wymaga skomplikowanych przygotowań ani trudnych do zdobycia produktów spożywczych. Wyśmienicie nadaje się ono zatem na szybki posiłek w ciągu dnia, a także jako dodatek do obiadu czy kolacji.
Pekinka z marchewką jest także świetnym wyborem dla osób, które dbają o zdrową dietę. Kapusta pekińska stanowi źródło wielu cennych witamin, natomiast marchew dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych, takich jak choćby beta-karoten. Bogate w probiotyki ogórki kiszone przyspieszają metabolizm, a wegański majonez nadaje całej kompozycji przyjemny smak oraz aromat. Co więcej, niweluje on także konieczność stosowania dodatkowych tłuszczów.
Sałatka z kapusty pekińskiej z marchewką to danie, które z całą pewnością znajdzie uznanie w oczach wegan i wegetarian. Jego wyjątkowe zalety bez wątpienia docenią także osoby będące na diecie odchudzającej. Potrawą można delektować się zarówno na co dzień, jak i od święta. Dowiedz się zatem, jak ją przyrządzić.
Czas przygotowania: 15 minut.
Składniki
Składniki do przygotowania 4 porcji sałatki:
- ½ główki kapusty pekińskiej
- 4 ogórki kiszone
- 1 marchewka
- ¼ cebuli
- 1 jabłko
- szczypta pieprzu
- 3 łyżki majonezu wegańskiego
Przygotowanie
1. Przygotowanie składników:
Dokładnie umyj kapustę pekińską i pokrój ją w cienkie paski. Obierz cebulę i potnij w drobną kostkę. Umyj i obierz jabłko ze skórki, przekrój na ćwiartki i usuń gniazdo nasienne. Podziel owoc na mniejsze części. Pokrój ogórki kiszone w drobną kostkę. Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
2. Łączenie składników:
Wszystkie przygotowane składniki wrzuć do dużej miski. Wymieszaj całość. Dodaj majonez wegański i ponownie wymieszaj łyżką. Dopraw pieprzem do smaku.
3. Serwowanie:
Sałatkę najlepiej podawać od razu po przygotowaniu. Przed zaserwowaniem potrawy domownikom i gościom możesz ją opcjonalnie schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Przy okazji polecamy zapoznać się z artykułami: